Danny Masterson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Danny Masterson
Danny Masterson
Algemene informatie
Volledige naam Daniel Peter Masterson
Geboren 13 maart 1976
Land Verenigde Staten
Bijnaam DJ Donkey Punch, DJ Mom Jeans
Werk
Pseudoniem Daniel P.
Jaren actief 1988–
Beroep film- en televisieacteur, diskjockey, radiopresentator, ondernemer
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Daniel Peter (Danny) Masterson (Albertson (New York), 13 maart 1976) is een Amerikaanse film- en televisieacteur, diskjockey, radiopresentator en restauranthouder. Hij is vooral bekend door zijn rol als Steven Hyde in de komische televisieserie That '70s Show. In 2012 kreeg hij een hoofdrol in de komedieserie Men at Work.

Acteur[bewerken | brontekst bewerken]

Als kind had hij al in veel reclamespots opgetreden en een keer in de detectiveserie Jake and the Fatman (1988) maar zijn eerste rol van betekenis kwam na zijn verhuizing met zijn ouders naar Los Angeles, alwaar hij een belangrijke rol in de film Beethoven's 2nd (1993) had. Daarna volgden andere film- en televisierollen, zoals in de televisieseries Roseanne (1994) en Cybill (1997-1998) en in de film Face/Off (1997, met in de hoofdrollen de sterren John Travolta en Nicolas Cage).

Zijn grote doorbraak beleefde hij met de komische televisieserie That '70s Show (1998-2006), waarin hij de rol van de tiener Steven Hyde vertolkte, een tamelijk stoere en rebellerende marihuana-gebruiker die door zijn ouders verlaten bij de familie Forman inwoont en daardoor een soort officieuze adoptief broer van hoofdpersoon Eric Forman is (gespeeld door Topher Grace). Steven Hyde werkt in de kleine fotozaak van de hippie op leeftijd Leo (gespeeld door Tommy Chong). Later krijgen hij en zijn Afro-Amerikaanse halfzuster van hun (eveneens Afro-Amerikaanse) vader een eigen platenzaak.

Andere bezigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het acteurschap ontplooit Masterson ook andere activiteiten; Onder de naam DJ Mom Jeans (voorheen DJ Donkey Punch) treedt hij regelmatig op als dj in nachtclubs in Los Angeles. Ook is hij medepresentator van de radioshow Feel My Heat; deze wordt in dezelfde stad uitgezonden.
Verder runt hij met mede-acteurs Wilmer Valderrama en Ashton Kutcher uit That '70s Show - met beiden is hij hecht bevriend geraakt - een restaurant met de naam Dolce.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Danny Masterson is opgevoed in en nog steeds lid van de Scientology Church. Zijn broer Chris(topher) is ook acteur (bekend van de komische televisieserie Malcolm in the Middle). Sinds 2011 is hij getrouwd.

Rechtszaak vanwege seksueel misbruik[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 werd de tv-show The Ranch zonder hem verdergezet nadat hij door verschillende vrouwen beschuldigd werd van seksueel misbruik. Masterson zou begin 2000 vier vrouwen op feesten van de Scientology kerk hebben misbruikt. De vrouwen hebben Masterson in september 2019 aangeklaagd voor seksueel misbruik en intimidatie.[1] Er werd ook een klacht ingediend tegen de Scientology-kerk waar Masterson lid van is: enkele sekte-leden zouden de vier vrouwen gestalkt hebben nadat ze hun verhaal openbaar maakten. De rechtszaak tegen Masterson begon in oktober 2022.[2]

Rollen[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]