L. Ron Hubbard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ron Hubbard in 1950

Lafayette Ronald (Ron) Hubbard (Tilden, 13 maart 1911San Luis Obispo, 24 januari 1986) was een productieve en controversiële Amerikaanse schrijver en oprichter van Scientology. Naast boeken over filosofie, zelfontplooiing en management, schreef hij sciencefiction, essays en gedichten.

De Scientologykerk heeft veel biografische informatie gepubliceerd met uitzonderlijke beweringen over het leven, de carrière en de ideeën van Hubbard.

Hij publiceerde veel verhalen en novellen in populaire tijdschriften gedurende de jaren dertig. Hubbard ontwikkelde zich als schrijver van (science) fictie, fantasieverhalen, westerns en avontuurverhalen. Final Blackout, een verhaal uit de oorlog in Europa, en Fear, een psychologisch griezelverhaal, worden als de beste voorbeelden beschouwd.[bron?] In 1948 zou hij op een conferentie van sciencefictionschrijvers hebben gezegd: "Schrijven voor een penny per woord is belachelijk. Als een man echt een miljoen dollar wil verdienen, kan hij het beste zijn eigen religie beginnen."[1][2]

In mei 1950 publiceerde Hubbard een boek over zelfverbetering, Dianetics, The Modern Science of Mental Health. Met Dianetics (Nederland: Dianetica) introduceerde Hubbard het concept dat hij "auditing" noemde: een proces dat hij tijdens een tv-interview uit die tijd omschreef als "onthypnotiseren", gebaseerd op het neutraliseren van destructieve kracht van in het geheugen opgeslagen registratie van traumatische gebeurtenissen.
Lezers van het boek gingen Dianetics-groepen vormen en hieruit ontstond ten slotte in 1954 de Scientologykerk.[3]

Hubbard kreeg conflicten met de Amerikaanse overheid en emigreerde daarom naar het Verenigd Koninkrijk, maar daar zorgde hij ook voor opschudding, zodanig dat Scientology er in 1968 verboden werd.[3]

Boeken[bewerken]

Een selectie van de circa duizend boeken en verhalen:

Fictie[bewerken]

Scientology en Dianetica[bewerken]