Naar inhoud springen

Rugby League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rugby League
Een try van Shaun Ainscough van Wigan Warriors tijdens een duel tegen Barrow Raiders in de Challenge Cup op 5 april 2009
Algemene gegevens
Organisatie België: FBRB
Nederland: NRLB
Mondiaal: IRL
Start 1895 / Engeland
Type Teamsport
Categorie Balsport
Locatie Veld
Competities / Kampioenschappen
Competities Nationaal:
NRLB Championship
Europees:
Super League
Europa Cup
Four Nations
Mondiaal:
World Club Challenge
WK
Kampioenen
Nederlands kampioen
Rotterdam Pitbulls (2016, 2017)

Amsterdam Cobras (2018) Den Haag Knights (2019, 2021)

Wereldkampioen
Australië (heren)
Nieuw-Zeeland (dames)
Verwante sporten
Verwante sporten Rugby Union
Quad Rugby
Strandrugby
Portaal  Portaalicoon   Sport

Rugby League is een van de twee codes van de balsport rugby. De basis van de sport werd gelegd in 1895, toen een conflict over betaling van spelers onoplosbaar bleek. In het rijke zuiden van Engeland waren de spelers nog amateur, maar in het arme noorden wilden ze verloren werkuren vergoed hebben. Na verloop van tijd ontwikkelden de bonden verschillende spelregels; de Zuid-Engelse variant werd Rugby Union, de noordelijke code Rugby League.

Zie Geschiedenis van het rugby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In essentie lijkt de sport nog op Rugby Union, maar wordt gespeeld door teams van dertien spelers en spelonderdelen als scrum en line-out zijn in de loop der tijd naar de achtergrond verdrongen. Kenmerkend is de spelhervatting play-the-ball, waarbij de bal met de voet naar achteren wordt gerold na een tackle. Het team behoudt balbezit en de tegenstander moet zich 10 meter achter de buitenspellijn opstellen. Na 5 achtereenvolgende tackles gaat de bal naar de tegenstander.

In Papoea-Nieuw-Guinea is League de nationale sport. Verder is de sport populair in landen waar ook Rugby Union een belangrijke positie inneemt, met name Nieuw-Zeeland, Engeland en Australië. In deze laatste landen is League vaak populair in bepaalde kleinere regio's.

In Nederland wordt rugby league gespeeld vanaf eind jaren tachtig[1]. Sinds 2015 bestaat er een officiële competitie met, anno 2023, vijf teams[2]: Den Haag Knights, Amsterdam Cobras, Zwolle Wolves, Rotterdam Pitbulls en Harderwijk Dolphins[3]. In België is rugby league praktisch onbestaand: pas sinds 2009 is er één club, de Brusselse Bulls[4][5].

Een scrum bij Rugby League.
[bewerken | brontekst bewerken]
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Rugby league op Wikimedia Commons.