Kabelnoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kabelnoord is een Nederlandse aanbieder van kabeltelevisie, digitale telefonie en internettoegang die actief is in de provincie Friesland. Oorspronkelijk richtte Kabelnoord zich alleen op het noordoosten van Friesland. De officiële naam van het bedrijf is Kabeltelevisie Noord-Oost Friesland NV.

Kabelnoord werd in 1979 opgericht als gemeenschappelijke regeling met als doel om zo veel mogelijk huishoudens aan te sluiten op kabeltelevisie. Om dit doel te bereiken werden ook veel onrendabele gebieden aangesloten. Op die manier zijn circa 25.000 huishoudens in de gemeenten Ameland, Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Schiermonnikoog voorzien van radio en televisie. In 1996 werd Kabelnoord omgevormd tot een Naamloze vennootschap, waarvan de gemeenten aandeelhouder werden.

De infrastructuur van Kabelnoord bestaat uit een netwerk van glasvezel- en coaxkabel. De hoofdstructuur van dit netwerk bestaat uit glasvezelkabel. Vanuit centrale punten in de dorpen en wijken lopen er coaxkabels of glasvezelkabels naar de huizen.

Naast de traditionele radio en televisie biedt Kabelnoord ook internet en telefoon via de kabel. Tot 1 april 2014 was het ook mogelijk internet via Ziggo af te nemen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]