Stichting Kabeltelevisie Pijnacker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SKP – Stichting Kabeltelevisie Pijnacker
Land Vlag van Nederland Nederland
Producten Digitale televisie
Telefonie
Internet
Website http://www.skpnet.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Stichting Kabeltelevisie Pijnacker (SKP) is een kabelexploitant die alleen actief is in de gemeente Pijnacker en Delfgauw. SKP heeft ongeveer 14.000 aansluitingen. SKP is een Nederlandse aanbieder van kabeltelevisie, digitale telefonie en internettoegang.

Historie[bewerken]

In de jaren '70 van de vorige eeuw ontstond de behoefte om een CAI (Centrale Antenne Inrichting) in Pijnacker te ontwikkelen. Er werd begonnen met een werkgroep bestaande uit 5 leden, maar al snel werd een stichting opgericht (op 13 juni 1974) met een bestuur bestaande uit 2 vertegenwoordigers uit de gemeenteraad, 2 leden van de woningbouwvereniging en 3 inwoners uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp. De stichting bestaat nog steeds, alleen is deze vorm van vertegenwoordiging inmiddels verlaten. Alle bestuursleden zijn particulier en woonachtig in het doorgiftegebied: de kernen Pijnacker en Delfgauw. SKP heeft geen winstoogmerk. SKP biedt haar diensten aan via haar eigen coax-netwerk en glasvezelnetwerk (FttH). Als lokale aanbieder voorziet SKP huishoudens in Pijnacker en Delfgauw van internet tot 500 Mb, televisie en telefonie.

Coax[bewerken]

Vanaf de start heeft SKP in Pijnacker en Delfgauw de woningen voorzien van coax-aansluitingen. SKP levert op deze adressen internet tot 300 Mb.

Glasvezel[bewerken]

De hoofdstructuur van het kabelnet van SKP is volledig uitgevoerd in glasvezeltechniek. Alle nieuwbouwwoningen worden standaard voorzien van glasvezel. SKP maakt hiervoor gebruik van de GPON techniek. SKP levert via glasvezel een internetsnelheid tot 500 Mb.[1] SKP moderniseert op dit moment bestaande wijken met een coax-netwerk naar glasvezel.[2]

Diensten[bewerken]

Het basispakket televisie bestaat uit ruim 70 televisie en 70 radiozenders. Voor televisie- en radio maakt SKP gebruik van de DVB-C techniek. Daarnaast bieden zij ook extra pakketten met sport en films. Internet wordt op verschillende snelheden aangeboden. Daarnaast bieden zij ook digitale telefonie aan. SKP heeft ook een SKP iTV app voor tablet en smartphone en het biedt de mogelijkheid om live televisie te kijken, maar ook interactieve functies zoals begin gemist, opnemen en programma’s terugkijken [3]. SKP is aangesloten bij NLConnect, de vereniging van telecom- en kabelbedrijven.

Externe links[bewerken]