3FM Serious Request

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Serious Request)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3FM Serious Request
Het Glazen Huis van 3FM Serious Request 2009 op de Grote Markt in Groningen
Algemeen
Naam 3FM Serious Request
Datum 2004 – heden
Doel Projecten van Het Nederlandse Rode Kruis (t/m 2020) en het Wereld Natuur Fonds (vanaf 2021)
Opbrengst 105.594.908 (t/m 2020)
€ 151.791.508 (t/m 2014, alle landen)
Dj's en muziek
Website https://www.npo3fm.nl/seriousrequest/

3FM Serious Request (vaak verkort tot Serious Request) is een geldinzamelingsactie die sinds 2004 jaarlijks georganiseerd wordt in de week voor Kerstmis door de Nederlandse radiozender NPO 3FM. Tijdens de actie zetten dj's van de radiozender zich in voor een specifiek thema. Tot en met 2020 was de actie in samenwerking met het Rode kruis. Vanaf 2021 is het Wereld Natuur Fonds de samenwerkende organisatie.[1]

Het evenement had jarenlang de vorm van een glazen huis, waarin enkele dj's vijf of zes dagen zonder eten werden opgesloten. De dj's draaiden dag en nacht verzoeknummers voor luisteraars, in ruil voor een donatie. Verder werden bekende Nederlanders ingezet en werden er gedoneerde zaken geveild. Tijdens de eerste drie edities stond het Glazen Huis op de Neude in Utrecht, sinds 2007 wisselde de locatie.

In 2018 besloot 3FM te stoppen met het glazen huis en voor een nieuwe opzet te kiezen. Sindsdien kent het evenement afwisselende invullingen: in 2018 en 2019 werd er een wandeltocht met de dj's door Nederland georganiseerd en in 2020 werden de dj's opgesloten in een loods op een evenemententerrein. [2][3]

3FM Serious Request (Nederland (hoofdbetekenis))
Utrecht (2004, 2005, 2006, 2018)
Den Haag (2007)
Breda (2008, 2016)
Groningen (2009)
Eindhoven (2010)
Leiden (2011)
Enschede (2012)
Leeuwarden (2013)
Haarlem (2014)
Heerlen (2015)
Apeldoorn (2017)
Locaties van Serious Request

Ontstaansgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De voorloper van 3FM Serious Request is Request on Tour. De laatste drie dagen van 2003 toerde de 'Request-bus' door het land om geld in te zamelen voor Villa Pardoes door middel van het aanvragen van verzoeknummers voor geld. Er werd toen 16.000 euro opgehaald.

In 2004 verlieten dj's Rob Stenders en Ruud de Wild 3FM, waarna zij werden vervangen door respectievelijk Giel Beelen en Wouter van der Goes. Zendercoördinator Florent Luyckx ging op zoek naar een platform om deze aangepaste programmering wat meer profiel te geven. 3FM was door die vernieuwing volgens hem kwetsbaar, al helemaal in de maand december.

In september 2004 ontstond na het fataal afgelopen gijzelingsdrama in Beslan bij enkele programmamakers, onder wie Giel Beelen, Sander de Heer en Jan-Willem Roodbeen, het idee om iets voor een goed doel te gaan doen. 3FM zocht daarop contact met de stichting Beslan, maar meerdere hulporganisaties bleken al aandacht voor Beslan te hebben. Naar aanleiding van een item op tv over het conflict in Darfur opperde Beelen dit als goede doel te nemen, en Het Nederlandse Rode Kruis was blij met de aandacht voor deze zogenaamde 'stille ramp'.

Het format van het jaar ervoor, Request on Tour, werd sterk uitgebreid. Roodbeen kwam met het idee van een glazen studio op een publieke plek, zodat de dj's tijdens meerdere dagen door passerend publiek bekeken kunnen worden. Om van het verblijf een uitdaging te maken, bedachten Roodbeen en Beelen dat de dj's moesten gaan vasten.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Interieur van het Glazen Huis tijdens de editie van 2006
De brievenbus waar geld in gegooid kan worden tijdens Serious Request 2008 in het Glazen Huis te Breda

Het Glazen Huis (2004–2017)[bewerken | brontekst bewerken]

In de week voorafgaand aan Kerstmis namen drie dj's (twee in 2016) van het radiostation NPO 3FM gedurende zes dagen (vijf in 2004) plaats in een glazen huis, om radio te maken voor het goede doel. Een BN'er sloot het huis op de vooravond van de eerste dag en startte hiermee de actie. De dj's mochten geen vast voedsel eten; in plaats daarvan kregen ze groente- en fruitsappen. Ondertussen maakten ze afwisselend radio, waarbij de playlist was gebaseerd op door het publiek aangevraagde muziek. Voor zo'n aanvraag werd een geldbedrag gedoneerd, meestal zo'n 10 tot 25 euro met uitschieters tot enkele duizenden euro's. Verzoeknummers konden gedurende de actieweek telefonisch of via de site van NPO 3FM worden aangevraagd.

Muziekaanvragen vormden echter niet de enige bron van inkomsten. Er waren door het hele land acties van zowel NPO 3FM als particulieren. Zo organiseerde NPO 3FM een veiling van uiteenlopende producten en activiteiten, en zette de zender radio- en tv-presentatoren in om geld te verzamelen, bijvoorbeeld door klusjes te doen. Ook werd er jaarlijks een benefietwedstrijd voor Serious Request gespeeld tussen een door NPO 3FM-dj Frank van der Lende samengesteld Serious Request-team en het RTL-Sterrenteam. Ook particulieren zamelden veel geld in, soms direct, soms ook door klusjes of andere gesponsorde activiteiten. Ook de Nederlandse regering droeg soms een steentje bij. In 2009 was de overheidsbijdrage 3 miljoen euro, maar sindsdien heeft de regering geen bijdrage meer geleverd.

Het geld kon zowel direct gestort worden als afgeleverd worden bij het Glazen Huis. Hiervoor bevond zich in het Glazen Huis een brievenbus waar geld in kon worden gestort. Via deze brievenbus kwamen contant geld en cheques binnen. Tijdens Serious Request 2012 was er echter een aparte box voor de cheques naast het Glazen Huis en was de bus in het huis alleen bestemd voor contant geld. Bij sommige donaties, vooral in het geval van cheques, werd de gever door de dj kort geïnterviewd.

De dj's in het Glazen Huis kregen ook regelmatig donateurs op bezoek, evenals beroemdheden. Elke avond en nacht was er een slaapgast in het huis, behalve tijdens de editie van 2015. In dat jaar was de slaapgast vervangen door de Challenge, waarin verschillende 3FM-dj's binnen 24 uur zoveel mogelijk geld moesten zien in te zamelen.

Dagelijks werd een tussenstand bekendgemaakt. Aan het eind van de actie werd het huis geopend, waarna de dj's naar een groot podium liepen. Daar werden ze herenigd met hun partner, kregen ze een appel en werd het eindbedrag bekendgemaakt.

The Lifeline (vanaf 2018)[bewerken | brontekst bewerken]

Dj's Sander en Eva langs een van de wandelroutes van Serious Request 2018

Sinds 2018 kent het evenement een nieuwe opzet. Dj's van de radiozender wandelen langs van tevoren vastgelegde routes om acties te bezoeken. In 2018 waren dat drie wandelroutes. Tijdens de editie van 2019 zal dat teruggebracht worden tot één route. De opbrengst wordt bekend gemaakt tijdens een eindshow in de stad waar de dj's naar toe lopen. Ophalen van geld gebeurt nog op dezelfde manier als bij het Glazen Huis: via het verzamelen van directe donaties, opbrengsten uit acties, het organiseren van een veiling en het tegen betaling aanvragen van nummers.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Bij elke editie van 3FM Serious Request kwam er in de loop van de dagen één plaat in de picture, doordat er vaak op werd geboden en doordat de dj's hier vrolijk van werden. Deze platen waren niet van tevoren gekozen. Het favoriete nummer van de dj's werd over het algemeen ook het meest aangevraagd. Dit nummer werd dan ook vaak het Serious Request Anthem genoemd.

Na afloop van Serious Request wordt tot en met 3 januari de Top Serious Request uitgezonden, een overzicht van de meest aangevraagde platen. Het meest aangevraagde nummer werd als laatst gedraaid. Vanaf 2016 heette deze lijst "Het Langste Weekend", waarin de meest aangevraagde platen vanaf het jaar 2000 gedraaid werden.

Sinds 2008, met uitzondering van 2018, wordt er ook elk jaar een themanummer gemaakt voor Serious Request. Dit nummer werd in de weken voor Serious Request regelmatig gedraaid en diende tevens ter ondersteuning van de promofilmpjes. In 2015 werd het themanummer voor het eerst tevens het Serious Request Anthem.

Editie Meest aangevraagde nummer en/of favorite nummer Themanummer
(sinds 2008, met uitzondering van 2018)
2004 The Chemical BrothersGalvanize
2005 Jamie LidellMultiply
2006 The FratellisChelsea Dagger
2007 The WombatsLet's Dance to Joy Division
2008 Jordy van LoonVerliefdheid[4][noot 1] NovastarWaiting So Long
2009 Ryan ShawIt Gets Better[5] RigbyOne Song
2010 Martin Solveig feat. DragonetteHello BLØFWijd Open
2011 Studio KillersOde to the Bouncer Ilse DeLangeDoLuv2LuvU
2012 Will.i.am en Britney SpearsScream & Shout[6] Laura Jansen & Tom ChaplinSame Heart
2013 Fatboy SlimEat Sleep Rave Repeat (Calvin Harris Remix)[7] RacoonShoes Of Lightning
2014 GalantisRunaway (U & I)[8] Jacqueline GovaertMake More Sound
2015 TyphoonNiet weglopen TyphoonNiet weglopen
2016 Major Lazer & ShowtekBeliever Lucas HammingAre You With Me
2017 Hardwell & KSHMRPower Rico & SticksBreng Het Samen
2018 onbekend
2019 Sidney Samson - It's About To Go Down Blanks - Everything's Changing
2020
(april)
Disclosure - Tondo (Never Walk Alone editie) Marcus Mumford - You'll Never Walk Alone (Never Walk Alone editie)
2020
(december)
Neet oét Lottum - Hald mich 's vas Smith & Burrows - Parliament Hill[9]

Internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

Door de jaren heen heeft de actie navolging gekregen in verschillende andere landen, vaak (vooral in de eerste jaren) gekoppeld aan het Nederlandse initiatief, inzamelend voor hetzelfde goede doel. België had van 2006 tot 2011 een glazen huis onder de naam Music For Life, en sinds 2013 een met Viva For Life.[10] Ook Zwitserland, Zweden, Kenia en Zuid-Korea startten een eigen glazenhuis-actie.

Edities met het Glazen Huis[bewerken | brontekst bewerken]

2004 – "Jouw druppel op een gloeiende plaat"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2004 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van 20 tot 24 december 2004 vond Serious Request in de vernieuwde vorm voor het eerst plaats, op de Neude in Utrecht.[11] Wouter van der Goes, Claudia de Breij en Giel Beelen waren de bewoners van het eerste Glazen Huis, waarin ze vijf dagen lang, 24 uur per dag radio maakten en daarbij niets aten. Eric Corton was naar Tsjaad afgereisd, om in het grensgebied met Darfur reportages te maken. In totaal werd er € 915.955 verzameld, ruim genoeg voor een noodhospitaal in Darfur. Het programma won de Marconi Award 2004–2005 voor het beste radioprogramma.

2005 – "Red een kind in Congo"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2005 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van 19 tot 24 december 2005 stond er opnieuw een glazen huis op de Neude in Utrecht.[12] Dit keer waren de bewoners Giel Beelen, Gerard Ekdom en Wouter van der Goes. Er werd geld ingezameld voor kinderen in Congo. Er werd € 2.203.549 opgehaald, waarvan € 1.000.000 van de Nederlandse regering. Het programma ontving het Gouden Radio-Oortje 2006 voor het beste radio-evenement van het afgelopen jaar.

Cabaretier Youp van 't Hek zong zijn lied Flappie. Tijdens de Serious Request-editie van 2009 in Groningen en die van 2012 in Enschede bracht hij het weer ten gehore.

Het Glazen Huis op de Neude in Utrecht

2006 – "30 miljoen landmijnen, daar kun je niet omheen"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2006 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Net als de voorgaande jaren was er ook voor de derde editie een glazen huis opgebouwd op de Neude in Utrecht, nu met als bewoners Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga. Ditmaal was er gekozen om hulp te bieden aan slachtoffers van landmijnen. De eindstand die op 24 december bekend werd gemaakt was € 2.848.495, inclusief de beloofde één miljoen euro van de Nederlandse regering.

Huis in België[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Music For Life 2006 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2006 werkte ook het Vlaamse Studio Brussel mee voor hetzelfde goede doel. Bij hen stond het Glazen Huis in de studentenstad Leuven. De actie leverde uiteindelijk € 2.705.156 op, waarvan € 100.000 van de Vlaamse overheid en een verdubbeling van het totaalbedrag door de Federale overheid.

Het Glazen Huis op het Plein in Den Haag

2007 – "De wereld schreeuwt om drinkwater"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2007 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 30 augustus 2007 werd bekend dat er dit jaar geld ingezameld zou worden voor het realiseren van betere drinkwatervoorzieningen in de wereld. Deze editie van Serious Request vond in tegenstelling tot de voorgaande jaren niet plaats op de Neude in Utrecht, maar op het Plein in Den Haag, met de dj's Gerard Ekdom, Rob Stenders en Michiel Veenstra. Uiteindelijk werd er € 5.249.466 opgehaald.

Huizen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in 2007 organiseerde Studio Brussel de actie onder de naam Music For Life, met een glazen huis in Leuven. De opbrengst van hun actie was dit jaar € 3.353.568.

Het Franstalige Zwitserse publieke radiostation Couleur 3 deed dit jaar voor de eerste keer mee aan de actie. Het Zwitserse Glazen Huis stond aan de Rue de la Rôtisserie in Genève onder de naam Couleur Terre. De dj's hebben niet gevast en ze moesten het alleen van de aangevraagde platen hebben. De opbrengst was uiteindelijk 252.000 Zwitserse frank, ofwel € 151.218.

Het Glazen Huis op de Grote Markt in Breda

2008 – "Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2008 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2008 zette de actie zich in voor de vluchtelingen en stond het Glazen Huis in Breda op de Grote Markt, alwaar Coen Swijnenberg, Paul Rabbering en Giel Beelen van 19 tot en met 24 december 2008 opgesloten zaten. Het opgehaalde bedrag werd door de Nederlandse regering aangevuld met 2.500.000 euro, waardoor 5.702.621 euro het eindbedrag was.

Huizen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 was er ook een huis opgebouwd in de Zweedse plaats Malmö, georganiseerd door de Sveriges Radio. Deze actie vond een week eerder plaats dan die in Nederland en België en leverde 3.016.247 Zweedse kronen op, oftewel 277.778 euro.[13] In Vlaanderen heeft de actie, genaamd Music For Life dit jaar niet plaatsgevonden in Leuven, maar op de Zuid in Gent, en was bestemd voor Moeders op de vlucht voor oorlog en geweld. Voor dit goede doel haalden ze 3.503.246 euro op. Het Zwitserse Franstalige Couleur 3 deed dit jaar niet meer mee.

Vanaf 2008 is er ook een glazen huis in Nairobi in Kenia. Van 19 tot en met 24 december organiseert Ghetto Radio in Nairobi de Keniaanse versie van Serious Request. Het huis stond in het hart van de stad bij het Kenyatta International Convention Centre. De Keniaanse publieke omroep KBC zond dagelijks een programma uit op televisie.

Het Glazen Huis op de Grote Markt in Groningen

2009 – "Stop malaria, play the music"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2009 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2009 stond het Glazen Huis van 18 tot en met 24 december op de Grote Markt in Groningen en werd bemand door Gerard Ekdom, Giel Beelen en Annemieke Schollaardt. Er werd geld opgehaald voor de bestrijding van malaria. Het eindbedrag was 7.113.447 euro, waarvan drie miljoen euro door de Nederlandse regering werd gedoneerd.

Huizen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

Terwijl Serious Request in Groningen aan de gang was, werd ook in Gent geld voor de bestrijding van malaria ingezameld door Studio Brussel tijdens Music For Life. In Zwitserland werd hetzelfde initiatief uitgevoerd onder de naam Jeder Rappen zählt, dit jaar in Bern in plaats van Genève, nadat één jaar werd overgeslagen. Evenals het Zweedse Musikhjälpen vond deze variant van Serious Request een week eerder plaats. Voor de tweede keer werd er door Ghetto Radio een Keniaanse Serious Request georganiseerd dat tegelijkertijd werd gehouden als de Groningse Serious Request. Op 23 december werd het Glazen Huis in Nairobi getroffen door een tropische regenbui, waardoor het huis volliep met water en de uitzendingen gestaakt moesten worden.[14][15]

2010 – "Aids nam hun ouders weg, geef ze hun toekomst terug"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2010 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Glazen Huis stond van 17 tot 24 december 2010 op de Markt in Eindhoven. Het thema was kinderen met hiv en weeskinderen van ouders die zijn overleden ten gevolge van aids.[18] Gerard Ekdom, Giel Beelen en Coen Swijnenberg waren de dj's in het Glazen Huis. Het eindbedrag was 7.135.707 euro. De Nederlandse regering doneerde niet, in tegenstelling tot voorgaande jaren.[19]

Huizen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

Terwijl 3FM Serious Request in Nederland aan de gang was, werd ook in Antwerpen in Vlaanderen geld ingezameld voor hetzelfde doel door Studio Brussel tijdens Music For Life. Ook in Zweden en Zwitserland stond een week eerder een glazen huis, zij het voor andere doelen.

2011 – "This one's for mama"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2011 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tegelijk met de bekendmaking van de plaats van Serious Request 2010[20] werd ook de locatie van Serious Request 2011 onthuld. De dj's Timur Perlin, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg en gasten waren te zien in Leiden, op de Oude Singel tussen de Beestenmarkt en de Turfmarkt/Prinsessekade.[21]

Huizen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen, Zweden en Zwitserland stond ook een glazen huis, zij het voor andere doelen.

Het Glazen Huis op de Beestenmarkt in Leiden

2012 – "Let's hear it for the babies"[bewerken | brontekst bewerken]

Het Glazen Huis op de Oude Markt in Enschede
Zie 3FM Serious Request 2012 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Serious Request 2012 vond plaats op de Oude markt in Enschede. Van 18 tot en met 24 december vertoefden de dj's Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom[23] in het Glazen Huis, deze editie met als doel het terugdringen van babysterfte. Het eindbedrag was € 12.251.667.

Huizen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

In Zweden, Zwitserland, Zuid-Korea en Kenia stond ook een glazen huis, zij het voor andere doelen.

In 2012 deed Studio Brussel weer mee met Music For Life, al besloten zij het dat jaar zonder glazen huis te doen. Zij deden dit voor dementie onder de titel "Een week om dementie nooit te vergeten".

2013 – "Let's clean this shit up"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2013 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 27 april 2012 werd door 3FM-dj's Timur Perlin en Paul Rabbering bekendgemaakt dat Serious Request 2013 zal plaatsvinden op het Wilhelminaplein in Leeuwarden.[25] Deze editie zal als doel hebben om de stille ramp diarree te verminderen, zo werd op 11 juni 2013 bekendgemaakt.[26] Van 18 tot en met 24 december vertoeven de dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg in het Glazen Huis.[27] Het Glazen Huis werd in 2013 gesloten door turner Epke Zonderland. Het eindbedrag was € 12.302.747, Die het vorige record van 12.251.667 van het jaar daarvoor verbrak. Het recordbedrag is niet meer verbroken . Deze 3FM Serious Request was daardoor de meest populaire, alle 3FM Serious Request's die hierna kwamen gingen met grote stappen achteruit kwa opbrengst. Het meest aangevraagde lied was DVBBS & Borgeous - TSUNAMI.

Huizen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

In Wallonië, Zweden, Zwitserland en Kenia komt ook een glazen huis, zij het voor andere doelen. In Vlaanderen doet Studio Brussel ook dit jaar mee met Music For Life, maar zij doen dit niet met een glazen huis maar door een hele week buiten te leven. Luisteraars kunnen kiezen uit meer dan 700 goede doelen/organisaties in Vlaanderen. Music For Life zendt onder de noemer "De Warmste Week" uit. Ook doet voor het eerst Wallonië mee, op de zender VivaCité onder de noemer Viva For Life. Hun goede doel is kansarme kinderen tot 3 jaar in Wallonië en Brussel.

Het Glazen Huis op de Grote Markt in Haarlem

2014 – "Hands off our girls"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2014 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Serious Request 2014 vond plaats op de Grote Markt in Haarlem.[29] Het doel van deze editie was het helpen van meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld in conflictgebieden.[30] De drie dj's in het Glazen Huis waren Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren. Voor Ekdom was het de achtste keer dat hij het huis in ging, voor Coen Swijnenberg was het de vijfde keer. Domien Verschuuren was er voor het eerst.

Huizen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 stonden er ook glazen huizen in Wallonië, Zweden, Zwitserland, Zuid-Korea, Oostenrijk, Letland en Portugal. In de drie laatstgenoemde landen was dit voor het eerst. Het doel van de acties verschilt per land, en is niet overal hetzelfde als het doel in Nederland. In Vlaanderen stond wederom geen glazen huis, maar werd wel weer de actie Music For Life gehouden. Zij doen dit door een hele week buiten te leven. Luisteraars kunnen kiezen uit meer dan 800 goede doelen/organisaties in Vlaanderen.

2015 – "Keep them going"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2015 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

NPO 3FM had voor Serious Request 2015 de plaats Heerlen geselecteerd.[29] Dit jaar zetten de dj's zich in voor de toekomst van kinderen en jongeren in oorlogsgebieden. NPO 3FM en het Rode Kruis vroegen aandacht voor jongeren die moeten overleven onder extreme omstandigheden in Syrië, Zuid-Soedan, Jemen en de Centraal-Afrikaanse Republiek. De bewoners van het Glazen Huis waren dit jaar Giel Beelen, Paul Rabbering en Domien Verschuuren. Beelen bewoonde voor de negende keer het Glazen Huis, Rabbering voor de derde keer en Verschuuren voor de tweede keer. Nieuw was dat er iedere 24 uur een vierde dj in het huis plaatsnam, namelijk Roosmarijn Reijmer, Michiel Veenstra, Frank van der Lende, Eva Koreman en Wijnand Speelman.

Ten opzichte van eerdere jaren waren er dit jaar enkele veranderingen doorgevoerd. Zo waren er geen slaapgasten meer, geen sapjesalarm en geen veiling-tv. In plaats van de slaapgasten ging er elke dag 24 uur een extra 3FM-dj het Glazen Huis in. Veiling-tv werd dit jaar vervangen door de "Niet-in-de-winkel-te-koop-winkel", dit was een popup-store waarbij bezoekers veilingstukken konden bezichtigen.

De definitieve opbrengst aan donaties in 2015 werd vastgesteld op € 8.671.288.[40] Dit was minder dan in voorgaande jaren.

Serious Request op de Grote Markt in Breda 2016

2016 – "Laat ze niet stikken"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2016 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Breda ontving de week voor kerst het Glazen Huis voor de tweede keer: in 2008 stond het er ook.[41] De opbrengst werd dit jaar gebruikt om de hoge sterfte door longontsteking terug te dringen.

Voor het eerst gingen niet drie, maar twee dj's het huis in: Domien Verschuuren en Frank van der Lende.[42] Net als voorgaande jaren werden de dj's 's nachts bijgestaan door verschillende nachtgasten. Deze editie van Serious Request werd vooral gekenmerkt door de nagellakactie van de zesjarige, terminaal zieke Tijn, waarmee hij ruim 2,5 miljoen euro ophaalde. De voorlopige opbrengst was aan het eind van de actieweek € 8.744.131.

2017 – "Breng ze weer samen"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2017 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2017 werd 3FM Serious Request in Apeldoorn gehouden.[43] De dj's in het Glazen Huis waren Domien Verschuuren, Sander Hoogendoorn en Angelique Houtveen.[44] De eindstand die op kerstavond gegeven werd was € 5.026.144,-.

Edities in de nieuwe opzet[bewerken | brontekst bewerken]

2018 – "Red levens: join The Lifeline"[bewerken | brontekst bewerken]

Achter de schermen bij een van de lopende dj-teams tijdens de editie van 2018, met links de radiomakers plus een cameraploeg en rechts een productiebus
Zie 3FM Serious Request 2018 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2018 gaat het format 3FM Serious Request drastisch op de schop. In plaats van dat er drie dj's in een Glazen Huis verblijven, wandelen er drie dj-teams dag en nacht door Nederland van actie naar actie. Tevens wordt er niet één goed doel gesponsord, maar drie, waaronder ook een Nederlands doel. Dit binnenlandse doel is reanimatiecursussen, de twee buitenlandse doelen zijn bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij conflicten.

2019 – "Change their stories"[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2019 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2019 vond Serious Request plaats van 18 tot en met 24 december. Er werd geld ingezameld voor slachtoffers van mensenhandel. De opbrengst zou gebruikt worden om voorlichting te geven en slachtoffers psychologische steun te bieden.

Deze editie was de tweede keer dat het evenement in een nieuwe stijl georganiseerd werd. Er waren wel verschillen met de editie van 2018. Zo was er in plaats van drie routes richting Utrecht één wandelroute tussen Goes en Groningen. De opbrengst ging naar één doel in plaats van naar drie.

2020[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 waren er voor de eerste keer twee edities van Serious Request. In april vond er namelijk een extra ingelaste editie plaats vanwege de coronacrisis.

Editie in maart: Never Walk Alone[bewerken | brontekst bewerken]

Eind maart 2020 kondigde 3FM aan om van 13 t/m 18 april 2020 een extra editie van Serious Request te organiseren in verband met de coronacrisis. Deze ingelaste editie werd minder groots opgezet worden dan gebruikelijk is voor Serious Request: de dj's maakten radio vanuit de 3FM studio in de Peperbus op het Media Park in Hilversum, omdat ze door het samenscholingsverbod niet door het land konden lopen of in een Glazen Huis konden zitten. Luisteraars konden in ruil voor een donatie muzieknummers aanvragen. Ook was er merchandise te koop. Het opgebrachte geld werd gedoneerd worden aan het Rode Kruis, die dit onder andere voor het inzamelen van beschermingsmiddelen voor hulpverleners ging gebruiken. Het motto van deze editie was Never Walk Alone, wat afkomstig is uit de titel van het nummer You'll Never Walk Alone, een covernummer van Gerry & the Pacemakers.[45][46] De presentatie was in handen van Sander Hoogendoorn (ochtend), Timur Perlin en Jorien Renkema (middag), Frank van der Lende en Eva Koreman (avond) en diverse dj's (nacht).

Editie in december: Help de helpers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 3FM Serious Request 2020 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In december 2020 vond Serious Request plaats vanuit een loods op Twente Airport waar dj's een week lang in worden opgesloten. Vanwege de coronacrisis kon de geplande wandeltocht, die ook in 2018 en 2019 georganiseerd werd, niet doorgaan. Het was de laatste keer zijn dat Serious Request in samenwerking met het Rode Kruis georganiseerd werd. Het eindbedrag was dit jaar €1.601.953.[47]

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Motto en doel Dj's Plaats Eindstand
2004 "Jouw druppel op een gloeiende plaat"
(Vluchtelingen in Darfur, Soedan)
Giel BeelenWouter van der GoesClaudia de Breij Utrecht € 915.955
[48]
2005 "Red een kind in Congo"
(Kindsoldaten in Congo)
Giel Beelen • Wouter van der Goes • Gerard Ekdom Utrecht € 2.203.549
[49][noot 2]
2006 "30 miljoen landmijnen, daar kun je niet omheen"
(Slachtoffers van landmijnen)
Giel Beelen • Gerard Ekdom • Sander Lantinga Utrecht € 2.648.495
[51][52][noot 3]
2007 "De wereld schreeuwt om drinkwater!"
(Betere drinkwatervoorzieningen)
Gerard Ekdom • Michiel VeenstraRob Stenders Den Haag € 5.249.466
[53][noot 4]
2008 "Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp"
(Hulp aan vluchtelingen)
Giel Beelen • Coen SwijnenbergPaul Rabbering Breda € 5.637.937
[54][noot 5]
2009 "Stop malaria, play the music"
(Terugdringen van malaria)
Gerard Ekdom • Giel Beelen • Annemieke Schollaardt Groningen € 7.113.447
[55][noot 6]
2010 "Aids nam hun ouders weg, geef ze hun toekomst terug"
(Aidswezen: de stille slachtoffers van aids)
Gerard Ekdom • Giel Beelen • Coen Swijnenberg Eindhoven € 7.135.707
[56]
2011 "This one's for mama"
(Moeders in oorlogsgebieden)
Gerard Ekdom • Timur Perlin • Coen Swijnenberg Leiden € 8.621.004
[57]
2012 "Let's hear it for the babies"
(Terugdringen van babysterfte)
Gerard Ekdom • Giel Beelen • Michiel Veenstra Enschede € 12.251.667
[58]
2013 "Let's clean this shit up"
(Kindersterfte door diarree)
Paul Rabbering • Giel Beelen • Coen Swijnenberg Leeuwarden € 12.302.747
[59]
2014 "Hands off our girls"
(Slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden)
Gerard Ekdom • Domien Verschuuren • Coen Swijnenberg Haarlem € 12.380.438
[60]
2015 "Keep them going"
(Kinderen en jongeren in oorlogsgebieden)
Giel Beelen • Domien Verschuuren • Paul Rabbering Heerlen € 7.562.985
[61][40]
2016 "Laat ze niet stikken"
(Terugdringen van sterfte door longontsteking)
Domien Verschuuren • Frank van der Lende Breda € 8.744.131
[62]
2017 "Breng ze weer samen"
(Verscheurde families herenigen)
Domien Verschuuren • Angelique HoutveenSander Hoogendoorn Apeldoorn € 5.026.144
[63]
2018 "Red levens: join The Lifeline"
(Drie doelen rond het redden van levens[noot 7])
Sander Hoogendoorn • Eva KoremanJorien RenkemaRob JanssenMark van der MolenRámon Verkoeijen Utrecht
(rondreizend)
€ 1.308.889
[64]
2019 "Change their stories"
(Hulp aan slachtoffers van mensenhandel)
Sander Hoogendoorn • Herman Hofman • Frank van der Lende • Eva Koreman • Mark van der Molen • Jorien Renkema Groningen
(rondreizend)
€ 1.418.513
[65]
2020
(april)
"Never Walk Alone"
(Steun aan hulpverleners in de coronacrisis)
Sander Hoogendoorn • Timur Perlin • Jorien Renkema • Frank van der Lende • Eva Koreman Hilversum € 307.392
[66]
2020
(december)
"Help de helpers"
(Steun aan hulpverleners in de coronacrisis)
Frank van der Lende • Eva Koreman • Sander Hoogendoorn • Sophie Hijlkema • Rob Janssen • Wijnand Speelman Twente Airport € 1.601.923
[67]

Opbrengst[bewerken | brontekst bewerken]

 Donaties van het publiek
 
 Bijdrage van de Nederlandse regering

Deelgenomen dj's[bewerken | brontekst bewerken]

Het totaal aantal dj's dat tussen 2004 en 2020 een prominente rol had tijdens een of meerdere edities is 23. In totaal hebben 15 verschillende dj's tussen 2004 en 2017 in het glazen huis gezeten. Giel Beelen zat met 9 keer het vaakst in het glazen huis.

Giel Beelen had voor zichzelf de regel gesteld dat hij na drie achtereenvolgende jaren in het Glazen Huis een jaar over zou slaan. Ook Gerard Ekdom sloeg na zijn eerste drie jaar een jaar over, maar ging in 2012 alsnog voor het vierde achtereenvolgende jaar het Glazen Huis in. In 2014 stapte Beelen ook van de regel af, toen hij na twee jaar al bekendmaakte een jaar over te slaan.[68] Dit deed hij omdat de editie van 2014 plaatsvond in zijn woonplaats Haarlem. Hij wilde daarom echt de sfeer van deze stad proeven en dat kon hij niet als hij in het Glazen Huis zou zitten. Hij wilde hiervoor op andere manieren geld ophalen voor de actie.

Glazen huis The Lifeline
Naam dj '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 Totaal
Giel Beelen Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje 9
Wouter van der Goes Vinkje Vinkje 2
Claudia de Breij Vinkje 1
Gerard Ekdom Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje 8
Sander Lantinga Vinkje 1
Michiel Veenstra Vinkje Vinkje 2
Rob Stenders Vinkje 1
Coen Swijnenberg Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje 5
Paul Rabbering Vinkje Vinkje Vinkje 3
Annemieke Schollaardt Vinkje 1
Timur Perlin Vinkje 1
Domien Verschuuren Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje 4
Frank van der Lende Vinkje Vinkje Vinkje 3
Sander Hoogendoorn Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje 4
Angelique Houtveen Vinkje 1
Eva Koreman Vinkje Vinkje Vinkje 3
Jorien Renkema Vinkje Vinkje 2
Rob Janssen Vinkje Vinkje 2
Mark van der Molen Vinkje Vinkje 2
Rámon Verkoeijen Vinkje 1
Herman Hofman Vinkje 1
Sophie Hijlkema Vinkje 1
Wijnand Speelman Vinkje 1

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Serious Request.