Paul De Wyngaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul De Wyngaert
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Paul De Wyngaert
Geboren 1954
Land België
Jaren actief ±1974-heden
Bekend van BRT 1
Portaal  Portaalicoon   Media

Paul De Wyngaert (Leuven, 1954) was een Vlaamse radio-dj en producer. Nu is hij actief in de VRT directie als Manager Magazines of Production.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werkt sinds 1974 bij de openbare radio van de BRT. Eerst bij BRT 1 (het latere Radio 1) met de presentatie van onder andere Neem je tijd en Tot uw dienst. Dit laatste programma, een opvolger voor het legendarisch lang lopende Het Soldatenhalfuurtje was een verzoekprogramma waar groeten overgemaakt konden worden voor soldaten maar ook meer en meer voor truckers. Verloren vrienden zoeken, klasgenoten bij elkaar brengen, het kon allemaal in Tot uw dienst.

Op 1 april 1983 was hij het die om 7 uur in de ochtend met Goeiemorgen Vlaanderen en Rendez-vous van Walter Verdins Pas De Deux de gloednieuwe radiozender Studio Brussel lanceerde. Hij en Jan Hautekiet waren geruime tijd de enige twee presentatoren van de zender.

In 1990 neemt hij naast een vast weekblok ook in het weekend een programma op zich, Brieven uit de Wereld, een programma met een wekelijks reisverhaal dat hij zou blijven presenteren tot zijn vertrek bij Studio Brussel in 1998. Het programma roept 10 jaar later nog herinneringen op, in die mate dat er een Facebook-groep bestaat voor de terugkeer van het programma op Studio Brussel.

In 1991 treedt hij op als producer van het nieuwe programma De Lieve Lust, het eerste BRTN programma onder de gordel met Goedele Liekens en Lieven Vandenhaute.

In 1993 begon hij het genreprogramma Coco-cité. Hij presenteerde ook sinds 1993 de jaarlijkse Bloso watersportdag waarvan Studio Brussel als mediasponsor optrad (later Radio 2).

In 1994 wordt de grote Studio Brussel Humor Wedstrijd voor het eerst georganiseerd met De Groote Prijs W.P. Stutjens als trofee. Het is Gunter Lamoot die met Bart Vanneste en Piet De Praitere wint, de presentatie wordt door De Wyngaert verzorgd. Het is de voorloper van Humo's Comedy Cup en de Comedy Casino Cup.

Van januari 2007 tot zijn vertrek in juni 2008 vervulde hij ook reeds de functie van hoofd van de dienst Interne en Externe Communicatie en woordvoerder van de VRT Radio.

De Wyngaert werd in juni 1998 de netmanager van Radio 2. Deze functie hield hij aan tot hij in maart 2005 directeur programmatie voor heel de VRT radio werd. De functie behelsde de coördinatie van programmering over de radiozenders en de kwaliteitsbewaking.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig woont De Wyngaert in Lubbeek en is hij sinds maart 2007 hoofd van het interne productiehuis Verbindend van de VRT. Intussen is deze afdeling hernoemd tot productiehuis Magazines. Hij rapporteert aan de algemene directeur Productie Leo Hellemans. In maart 2019 is hij met pensioen gegaan, na een carrière van meer dan 40 jaar bij VRT.

De Wyngaert is ook actief als regisseur bij verenigingstoneel Toneel Heverlee en het amateurgezelschap Boven de Berg te Pellenberg.