Pinguin Radio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Pinguin Radio
Lancering 1 oktober 2011
Uitzendgebied
Land Nederland
Uitzendgebied internet
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Pinguin Radio is een Nederlands radiostation dat voornamelijk alternatieve muziek draait. Het radiostation is via internet en KPN iTV te beluisteren en is opgericht door een aantal oud-medewerkers van Kink FM. Pinguin Radio startte met uitzenden op 1 oktober 2011, om 6 uur 's ochtends (5½ uur na de laatste uitzending van Kink FM). Overdag zijn er voornamelijk non-stop uitzendingen, in de avonduren zijn er ook blokken die gepresenteerd worden. Het station is vrij van commercials. Inkomsten probeert men te genereren uit donaties, merchandising en reclame-inkomsten via de website. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun diensten. Alle inkomsten uit sponsoring en donaties worden gebruikt voor de exploitatie van Pinguin Radio.[1]

Volgens hun eigen gegevens luisterden in 2016 maandelijks meer dan 300.000 unieke luisteraars naar het radiostation en is Pinguin Radio sinds 2013 het #1 indie webradio station van Europa. De bezetting van Pinguin radio bestond in 2016 uit 7 vaste medewerkers en 14 vrijwilligers.[1]

Hitlijsten[bewerken]

De wekelijkse alternatieve hitparade van Pinguin Radio wordt de Graadmeter genoemd. De lijstvolgorde wordt door de luisteraars bepaald. Iedereen kan elke dag een hit (en tip) omhoog stemmen en een hit (en tip) omlaag. Elke zondag worden de plus- en min-stemmen opgeteld en het verschil wordt toegepast op de lijst van de vorige week. Luisteraars kunnen zelf ook een tip voor de Graadmeter aanleveren.[2] De eerste uitzending was op 1 januari 2012.

De single van de week wordt op Pinguin Radio de IJsbreker genoemd. De hele week wordt dat nummer vaak gedraaid op Pinguin Radio en het is altijd de hoogste nieuwe binnenkomer in de Graadmeter.

Aan het eind van elk jaar wordt een lijst uitgezonden met de beste platen van dat jaar volgens de stemmen van de luisteraars. De eerste jaren heette deze hitlijst de Tombola, in 2016 was dit de P75.

De Vinyl 33, een wekelijkse hitlijst voor de werkelijke vinylverkopen in Nederland, sinds 2 februari 2017 gepubliceerd door Record Store Day, wordt ook op Pinguin Radio uitgezonden.

Externe link[bewerken]