Frits Wester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frits Wester
Frits Wester in 2007
Frits Wester in 2007
Achtergrondinformatie
Geboren 29 maart 1962
Geboorteplaats Veenendaal
Beroep Journalist
Portaal  Portaalicoon   Media

Frits Wester (Veenendaal, 29 maart 1962) is een Nederlands journalist. Hij is parlementair verslaggever voor RTL Nieuws.

Biografie[bewerken]

Wester was al vroeg bij de politiek betrokken. Op zijn zeventiende was hij betrokken bij de oprichting van het CDJA (CDA-jongeren) in Alkmaar. Op tweeëntwintigjarige leeftijd zat hij in een groot aantal lokale organisaties op een groot aantal gebieden: "Ik was zeer bezig met abortus, euthanasie, werkloosheid en kruisraketten".[1]

Als chauffeur van CDA-fractievoorzitter Bert de Vries kwam hij in aanraking met de landelijke politiek. Hij kreeg een baan bij de fractievoorlichting van het CDA, en werd de persoonlijk voorlichter van Elco Brinkman. Voor de campagne van de Tweede Kamerverkiezingen 1994 bedacht hij de lopende presentatie, de zogenaamde "Brinkman-shuffle".

Voor het CDA verliepen deze verkiezingen niet goed (20 zetels verlies). De jaren van Paars I begonnen en Brinkman vertrok uit de Tweede Kamer. Wester kon vrij kort daarna aan de slag bij RTL Nieuws, als gast bij Barend & Van Dorp en bij RTL Z. Op 2 juni 2012 maakte hij bij Knevel & Van den Brink bekend dat Mart Smeets zijn grote voorbeeld is toen hij door Rik Rensen werd aangenomen en zei over politiek te willen spreken zoals Smeets over sport praat. Bij de latenight-talkshow Pauw & Witteman was hij als politiek commentator tussen 2006 en 2014 liefst 45 keer te gast[2]. Wester ontwikkelde zich tot een journalist die veel primeurs bracht. Zo slaagt hij er vrijwel elk jaar in het embargo op de miljoenennota te omzeilen en de begroting al voor de officiële presentatie op Prinsjesdag te publiceren. Hij bleef wel lid van het CDA. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 verklaarde hij wel in te zijn voor een staatssecretariaat als Balkenende hem zou vragen. Later ontkende hij dat en stelde hij dat de opmerking 'louter hypothetisch' was.[3] In 2005 bekende hij in Villa Felderhof benaderd te zijn om staatssecretaris te worden. Vlak na de dood van Pim Fortuyn voor de portefeuille van Immigratie zaken, tijdens de formatie voor Media Zaken. Hij weigerde in beide gevallen omdat hij het te veel naar zijn zin had zijn huidige functie van politiek verslaggever en omdat dat niet te combineren is.

Frits Wester kwam in 2004 zelf in het nieuws omdat hij de Nationale Nieuwsquiz won en daarbij vals zou hebben gespeeld. Volgens het productieteam van de show kende hij ten minste één vraag met antwoord, nadat een mededeelnemer dit in een draaiboek had gezien en aan hem had doorgespeeld.[4] Wester ontkende.

Ambassadeur Hulphond Nederland[bewerken]

Wester is sinds 2003 ambassadeur van de stichting Hulphond Nederland. Hij zet zich in voor de stichting die honden opleidt voor en beschikbaar stelt aan mensen met een lichamelijke beperking of epilepsie. Begin mei 2011 plaatste hij namens Hulphond Nederland op feestelijke wijze de dertienhonderdeerste pup in opleiding: "Frits".

Tulpenrallye[bewerken]

Frits Wester en Roelof Hemmen deden mee aan de Tulpenrallye 2012, welke op 7 mei 2012 in Évian-les-Bains van start ging en op zaterdag 12 mei eindigde bij hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee. Wester en Hemmen zamelden enkele tienduizenden euro's in voor Stichting KiKa.

Persoonlijk[bewerken]

Frits Wester is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (sinds de fusie in 2004 van de Gereformeerde Kerken in Nederland). Hij woont in Voorburg.[5]