Miljoenennota

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Minister de Pous met het miljoenenkoffertje na de opening der Staten-Generaal door H.M. de Koningin. Nederland, Den Haag, 18 september 1962.

De miljoenennota (formeel de "Nota over de toestand van 's Rijks Financiën") is een algemene toelichting van de Nederlandse regering op de verwachte inkomsten en de uitgaven in de Nederlandse Rijksbegroting voor een jaar.

Nadat het staatshoofd op Prinsjesdag de troonrede heeft voorgelezen, biedt de minister van Financiën namens de regering het koffertje met de Rijksbegroting en de miljoenennota aan de voorzitter van de Tweede Kamer aan.

Inhoud[bewerken]

In de miljoenennota worden de belangrijkste plannen van het kabinet voor het volgende jaar besproken. Hierbij wordt ingegaan op de kosten en de invloed van deze plannen op de burgers en de bedrijven. Ook wordt de algemene toestand van de Nederlandse economie besproken. Een belangrijk onderwerp is altijd de overheidsfinanciën. Wanneer er sprake is van een tekort (wat in de meeste jaren het geval is) wordt aangegeven hoe groot dit tekort is en hoe het zal worden gefinancierd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]