Nedap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nedap NV
Kunstwerk van Loni Kreuder voor het NEDAP-gebouw te Groenlo
Kunstwerk van Loni Kreuder voor het NEDAP-gebouw te Groenlo
Beurs Euronext: NEDAP
Oprichting 1929
Sleutelfiguren Ruben Wegman, CEO
Hoofdkantoor Parallelweg 2
7140 AA Groenlo
Werknemers 780 (2016)
Producten winkelbeveiligingsapparatuur, toegangscontrole, elektrische voedingen, verlichtingsregelsystemen, veemanagementsystemen, bibliotheeksystemen, zorgregistratie, etc.
Omzet Green up.png€ 186 miljoen (2016)
Winst Green up.png€ 10,8 miljoen (2016)
Website www.nedap.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nedap (afkorting van Nederlandsche Apparatenfabriek) is een Nederlands technologiebedrijf met het hoofdkantoor in Groenlo. Het bedrijf werd in 1929 opgericht. Door een slimmere toepassing van technologie draagt Nedap bij aan het oplossen van de uitdagingen van vandaag en morgen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid, verstedelijking en voedselvoorziening. Nedap heeft een diep begrip van wat technologie voor haar klanten en eindgebruikers moet doen en hoe zij het willen gebruiken. Met haar proposities wil Nedap leidende posities innemen in aantrekkelijke markten. Nedap is wereldwijd actief met ruim 780 medewerkers en tien vestigingen wereldwijd. In 2016 realiseerde Nedap een totale opbrengst van 186 miljoen euro.

Nedap is georganiseerd in specialistische marktgroepen die elkaar, waar mogelijk, kruisbestuiven. Dat gebeurt bijvoorbeeld door specifieke en diepe kennis van technologie en de markt te delen. Nedap telt acht marktgroepen - Healthcare, Identification Systems, Library Solutions, Light Controls, Livestock Management, Retail, Security Management en Staffing Solutions.

Nedap heeft eigen vestigingen in tien landen wereldwijd. Het hoofdkantoor van Nedap is gevestigd in Nederland. De andere eigen vestigingen zijn gevestigd in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Spanje, Frankrijk, China, Hongkong en de Verenigde Staten van Amerika. Nedap is actief in meer dan 70 landen wereldwijd.


Geschiedenis[bewerken]

Nedap werd opgericht in 1929. Het bedrijf was oorspronkelijk gevestigd in Amsterdam maar verhuisde in 1947 naar Groenlo. In dat jaar zette Nedap ook de stap naar de beurs. In 1949 werd de notering aan de Amsterdamse beurs definitief. Het bedrijf was één van de eerste bakelietverwerkende bedrijven in Nederland. Bakeliet werd aanvankelijk gebruikt voor de productie van elektrisch installatiemateriaal, deurklinken, en de kastjes van door Nedap geproduceerde beltransformators. Dit materiaal werd later vervangen door andere kunststoffen.

Producten[bewerken]

In de jaren zestig maakte het bedrijf een veelheid aan elektronische producten, veelal als onderdeel voor andere bedrijven, waaronder magnetisch gestabiliseerde voedingen, elektronische besturingen voor een veelheid aan elektrische apparaten zoals elektrische dekens, wasmachines etc. Samen met TNO werd een mechanische stemmachine ontwikkeld; later gevolgd door stemcomputers.

Tegenwoordig is het bedrijf georganiseerd in acht marktgroepen en levert het producten in deze categorieën:

  • beveiliging, geïntegreerde toegangscontrole, inbraakdetectie (Security Management)
  • automatisering van een groot aantal processen in en rond het veehouderijbedrijf (Livestock Management)
  • beveiliging en voorraadbeheer van winkels (Retail) en bibliotheken (Library Solutions)
  • identificatiesystemen en begeleiding van voertuigen en bestuurders (Identification Systems)
  • administratieve systemen voor de zorg (Healthcare)
  • aansturing van slimme verlichtingssystemen en UV verlichting (Light Controls)
  • onafhankelijke Total Workforce oplossing (rooster- en tijdregistratieproces) voor het beheren van vast- en flexibel ingeleend personeel (Staffing Solutions)

Nedap is de grootste implementator van NFC-technologie ter wereld, en paste die techniek, zij het voor veecode in een afwijkende frequentieband,al in 1974 toe (eerste veecode- en anti-diefstalsystemen).

Zie ook[bewerken]