Nedap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nedap NV
Kunstwerk van Loni Kreuder voor het NEDAP-gebouw te Groenlo
Kunstwerk van Loni Kreuder voor het NEDAP-gebouw te Groenlo
Beurs Euronext: NEDAP
Oprichting 1929
Sleutelfiguren Ruben Wegman, CEO
Hoofdkantoor Parallelweg 2
7140 AA Groenlo
Werknemers 765 (eind 2015)
Producten winkelbeveiligingsapparatuur, toegangscontrole, elektrische voedingen, verlichtingsregelsystemen, veemanagementsystemen, bibliotheeksystemen, zorgregistratie, etc.
Omzet Green up.png€ 186 miljoen (2016)
Winst Green up.png€ 6 miljoen (2016)
Website www.nedap.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nedap (afkorting van Nederlandsche Apparatenfabriek) is een Nederlands technologiebedrijf met het hoofdkantoor in Groenlo. Het bedrijf werd in 1929 opgericht en is actief op het gebied van ontwikkeling en productie van elektronische systemen.

Een belangrijke rol speelt ook Cimpl (Construction in Metal and PLastic) te Groenlo, waar een groot deel van de Nedap-onderdelen wordt ontworpen. Verder zijn er dochtervestigingen in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Verenigde Arabische Emiraten en Spanje. De productie van sommige productspecifieke onderdelen wordt uitbesteed aan fabrieken in het verre oosten en elders ter wereld.

Geschiedenis[bewerken]

Nedap werd opgericht in 1929. Het bedrijf was oorspronkelijk gevestigd in Amsterdam maar verhuisde in 1947 naar Groenlo. Twee jaar later kreeg Nedap een notering aan de Amsterdamse beurs. Het bedrijf was één van de eerste bakelietverwerkende bedrijven in Nederland. Bakeliet werd aanvankelijk gebruikt voor de productie van elektrisch installatiemateriaal, deurklinken, en de kastjes van door Nedap geproduceerde beltransformators. Dit materiaal werd later vervangen door andere kunststoffen.

Producten[bewerken]

In de jaren zestig maakte het bedrijf een veelheid aan elektronische producten, veelal als onderdeel voor andere bedrijven, waaronder magnetisch gestabiliseerde voedingen, elektronische besturingen voor een veelheid aan elektrische apparaten zoals elektrische dekens, wasmachines etc. Samen met TNO werd een mechanische stemmachine ontwikkeld; later gevolgd door stemcomputers.

Tegenwoordig levert het bedrijf producten in vele verschillende categorieën, waaronder:

  • beveiliging, geïntegreerde toegangscontrole, inbraakdetectie
  • automatisering van een groot aantal processen in en rond het veehouderijbedrijf
  • beveiliging van winkels
  • identificatiesystemen en begeleiding van voertuigen en bestuurders
  • administratieve systemen
  • Onafhankelijke Total Workforce oplossing (rooster- en tijdregistratieproces) voor het beheren van vast- en flexibel ingeleend personeel.

Nedap is de grootste implementator van NFC-technologie ter wereld, en paste die techniek, zij het voor veecode in een afwijkende frequentieband,al in 1974 toe (eerste veecode- en anti-diefstalsystemen).

Zie ook[bewerken]