Naar inhoud springen

De Kooy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het vliegveld, zie Vliegveld De Kooy.
De Kooy
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Kooy (Noord-Holland)
De Kooy
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Den Helder Den Helder
Coördinaten 52° 55′ NB, 4° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,91 km²
Inwoners
(2017)
53
Foto's
De huizen bij het eindpunt van De Kooy
De huizen bij het eindpunt van De Kooy
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Kooy is een buurtschap in de gemeente Den Helder in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het is gelegen aan het Noordhollandsch Kanaal.

Het gebied waar De Kooy ligt, was een zandheuvel in een buitendijks gebied. Op de zandheuvel, een nol genoemd, was een kwelder waardoor het de naam Quelderduin of 't Quelderen kreeg. In 1733 staat er een eendenkooi op het Quelderduin en in 1789 ook een hoeve Quelderbeek.[1] Met het gereedkomen van het Noordhollandsch Kanaal en de naastgelegen dijk in 1825 werd het onderdeel van de Koegraspolder.

In de periode net erna kwamen er een paar huizen bij de voormalige eendenkooi te staan. In eerste instantie werd de plaats ook geschreven als De Kooi, echter rond 1900 wordt steeds vaker met een "y" in plaats van "i" geschreven. Met de komst van het vliegveld De Kooy dat net ten noorden van de kern van De Kooy werd neergelegd, in 1918, werd de schrijfwijze van de plaatsnaam definitief met een "y" in plaats van de "i". Op het vliegveld bevindt zich ook een van de vijf hoofdstations van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.[2]

Over het kanaal naar de Anna Paulownapolder voer tussen 1908 en 1925 een veerpont.[3] Daarna lag er een vlotbrug die in 1950 werd vervangen door een ophaalbrug. De vlotbrug was onherstelbaar beschadigd geraakt door een te zwaar met stenen beladen vrachtwagen.[4] In 1989 werd de ophaalbrug vervangen door de huidige basculebrug.

Bij De Kooy eindigt Rijksweg 9 en begint Rijksweg 99 naar Den Oever. Rijksweg 9 gaat bij het gehucht over in de Provinciale weg 250 naar de aanlegsteiger van TESO. In de jaren 1970 is de Rijksweg, die door het gehucht liep, om het gehucht heen verlegd.

Naast in de naam van het vliegveld komt de naam van buurtschap De Kooy vaker terug. Zo ligt ten zuidwesten bedrijventerrein Kooypunt. Ten oosten van de buurtschap ligt de Kooysluis, een schutsluis uit 1922, die het Balgzandkanaal met het Noordhollandsch Kanaal verbindt.[5] Ten zuiden daarvan werd in 2017 de Kooyhaven geopend, een binnenhaven voor bedrijven.[6]

Het buitengebied van De Kooy