Noorderhaven (Den Helder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Noorderhaven
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Noorderhaven (Den Helder)
Noorderhaven (Den Helder)
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Den Helder
Coördinaten 52° 53′ NB, 4° 45′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Noorderhaven (West-Fries: Noôrderhaven) is een buurtschap in de gemeente Den Helder in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Noorderhaven ligt pal naast het dorp Julianadorp. Noorderhaven begon ooit als een haven met een klein stukje bewoning, in het noordelijke punt van het eiland van het huidige Callantsoog. Maar tegenwoordig bestaat de buurtschap vooral uit bos en het zorgcentrum Noorderhaven van de 's Heeren Loo Zorggroep. Het is daar ook het bekendst van. Maar ook bekend is de basketbalvereniging van het naburige Julianadorp, genaamd JBC/Noorderhaven.

Noorderhaven is sinds 1971 actief op het gebied van zorg en dienstverlening voor mensen met een verstandelijke beperking. Het terrein in Julianadorp is ca 84 hectare groot. Om op een goede manier invulling te kunnen geven aan de zorgtaken en om de cliënten woonruimte te kunnen bieden, zijn er in de loop der jaren diverse woningen en paviljoens gebouwd. Er is verder ook een kleine kapel in het centrumgebouw. Als gevolg van reorganisatie en verzakelijking bestaat de organisatie Noorderhaven als zodanig niet meer. De huidige naam is 's Heeren Loo Noord-Nederland. Deze tak van de 's Heeren Loo Zorggroep omvat naast de hoofdlocatie in Julianadorp, tal van andere woningen in Noord-Holland Noord en in Friesland.

Aan de rand van het terrein van het voormalige Noorderhaven zijn boerderijen gevestigd en op het terrein zelf is ook de sterrenwacht van Den Helder gevestigd, de Cees Buining Sterrenwacht. Deze werd gebouwd in 1993. Het is op het terrein van Noorderhaven gebouwd omdat het hier weinig last heeft van de vuurtoren de Lange Jaap in Huisduinen en omdat het hier vrij rustig is. De kleine koepel van het sterrenkundig observatorium wordt onderhouden door de stichting Sterrenwacht Johannes Lipperhey. De weer- en sterrenkunde vereniging Zenit uit Den Helder heeft hier zijn thuisbasis.