Zwartemeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Zwarte Meer voor andere betekenissen van Zwarte Meer.
Zwartemeer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Zwartemeer
Zwartemeer
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Emmen Emmen
Coördinaten 52° 43′ NB, 7° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2004) 3130
Overig
Postcode 7894
Netnummer 0591
Belangrijke verkeersaders A37E233
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Zwartemeer, moderne kunst op straat

Zwartemeer is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Emmen, aan de Duitse grens.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp Zwartemeer is in 1871 ontstaan ten zuiden van het verdwenen Zwarte Meer. Dit was een 100 hectare grote meerstal (hoogveenmeer) dat de oorsprong vormde van de Runde. Het is bij de ontginning drooggelegd en verdwenen.

De kolonisten waren grotendeels afkomstig uit de katholieke gebieden van Twente en over de Duitse grens, waardoor de huidige bevolking in overgrote meerderheid een katholieke achtergrond heeft en er veel Duitse achternamen in het telefoonboek te vinden zijn.

Zwartemeer is een veenkolonie, oorspronkelijk bestaande uit lintbebouwing langs de Kamerlingswijk, een zuidelijke zijtak van de Verlengde Hoogeveense Vaart. Later is het dorp naar het noorden 'opgeschoven' met bebouwing langs de Verlengde Hoogeveense Vaart zelf. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is het dorp uitgebreid met enkele nieuwbouwwijken.

Voorzieningen[bewerken]

Zwartemeer heeft een openbare, een katholieke en een protestants-christelijke basisschool, een sporthal en sportpark, en voetbalclub SC Zwartemeerse Boys. Ook zijn er een supermarkt met postagentschap en diverse andere winkels en horecagelegenheden.

Er zijn drie kerken: de Nederlands-hervormde kerk aan de Mollemastraat, de katholieke Verrijzeniskerk en een gereformeerde kerk. Aan het zuideinde van de Kamerlingswijk, daar waar het oorspronkelijke dorp Zwartemeer ontstond, staat de RK Sint-Antoniuskerk uit 1921. De kerk, thans een rijksmonument, wordt gebruikt voor tentoonstellingen, katholieke gebedsgroepen en zo af en toe een Tridentijnse H. Mis. In 2003 ontstond er enige lokale commotie, omdat in deze veenbasiliek een priester van Priesterbroederschap Sint Pius X een Mis opdroeg.

Geografie[bewerken]

De omgeving van het dorp kenmerkt zich door landbouwgebied (veenontginningen) en een klein bos ten noorden van de Verlengde Hoogeveense Vaart. Ten zuiden van het dorp ligt het laatste grote hoogveenreservaat in Zuidoost-Drenthe, het Bargerveen. Aan de andere kant van de landsgrens liggen ook nog veengebieden. Het dorp ligt aan de A37 (Hoogeveen - Duitse grens), die recent is uitgebouwd tot snelweg. In Duitsland sluit de weg aan op de Duitse A31, de noord-zuid verbindingsader tussen het Ruhrgebied en Oost-Friesland.

Geboren in Zwartemeer[bewerken]

Zie ook[bewerken]