Oranjedorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Oranjedorp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oranjedorp
Oranjedorp
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Emmen Emmen
Coördinaten 52° 44′ NB, 6° 56′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2004) 420
Overig
Postcode 7885 (valt onder Nieuw-Dordrecht)
Netnummer 0591
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Gedenksteen voor het ontstaan van het Kollingsveen in 1858

Oranjedorp is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Emmen, het postadres van de inwoners van het dorp valt onder die van Nieuw-Dordrecht.

Geografie[bewerken]

Het dorp ligt iets ten zuiden van Emmen en heeft een landelijk karakter met uitsluitend particuliere woningbouw en kleine industrie.

Oranjedorp wordt meer en meer ingesloten door de oprukkende industrie vanuit Emmen en Klazienaveen. Het aan banden leggen van de daarmee gepaard gaande verkeersoverlast en -veiligheid is binnen de dorpsgemeenschap dan ook een belangrijk gespreksonderwerp.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Oranjedorp is verweven met de geïsoleerde ligging van Zuidoost Drenthe. Het dorp heeft kunnen ontstaan dankzij het ontvenen van het grote Boertanger moor. In 1858 kwam het Oranjekanaal gereed en begon de Drentsche Veen- en Middenkanaal Maatschappij te Dordrecht de omliggende complexen veen te ontginnen. Daartoe moest een kanaal worden aangelegd vanaf het Oranjekanaal naar de Verlengde Hoogeveense Vaart (bij Klazienaveen). Dit kanaal, aangelegd onder supervisie van opzichter Bladder, werd de naar hem genoemde Bladderswijk. Langs deze wijk, ontstond Kollingsveen, het latere Oranjedorp.

Externe links[bewerken]