Well (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Well
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Well (Limburg)
Well (Limburg)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Bergen (Limburg) Bergen
Coördinaten 51° 33′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Inwoners (januari 2016) 2443[1]
Overig
Postcode 5855
Netnummer 0478
Foto's
Well (18).JPG
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Well is een woonkern van de Nederlands-Limburgse gemeente Bergen. Het kerkdorp ligt zo'n 23 kilometer ten noorden van Venlo, tegen de Duitse grens, en telt 2.469 inwoners (1 januari 2012). Tot 1794 was het een zelfstandige "heerlijckheid Well-Bergen" en onderdeel van Pruisen (vanaf 1713). In 1800, ten tijde van de Franse overheersing, kwam Well te vallen onder de gemeente Bergen. Het gehucht Wellerlooi, tot dan toe een onderdeel van Well, wordt in 1894 een eigen woonkern.

In Well bevindt zich kasteel Well dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog beschadigd raakte; het was toentertijd van strategisch belang voor de Duitsers die in het laatste oorlogsjaar de Maas als frontlinie verdedigden tegen de oprukkende geallieerde troepen. Anno 1988 is er een dependance van het Emerson College uit Boston VS gevestigd.

Het dorp Well is zeer uitgestrekt, gelegen aan de Maas in Nationaal Park De Maasduinen, met onder andere het Reindersmeer, Leukermeer, Seurenheide en trekt jaarlijks veel toeristen. Well beschikt onder andere over diverse campings, B&B, een Michelin Restaurant, "Brienen aan de Maas" en een op 3 september 2010 geopend Multifunctioneel Centrum "de Buun".

Well is uitgeroepen tot 'Het leukste dorp van Limburg 2010' met 4527 stemmen.

Geschiedenis[bewerken]

  • De naam Well: In de Middeleeuwen kreeg dit dorp aan de Maas de naam Welle, hetgeen aanlegplaats betekent. Hoe het vóór die tijd heette is niet duidelijk. In ieder geval is het dorp ouder dan de naam. Zonder de Maas is Well ondenkbaar. Het ontstaan heeft te maken met het feit, dat men hier gemakkelijk de Maas kon oversteken. Dit komt doordat de rivier bij Well een bocht maakt. Daar stroomt de Maas niet van zuid naar noord, maar van oost naar west. De stroming van de rivier, in combinatie met de meestal uit het westen waaiende wind, maakte de kans op afdrijven bij een oversteek gering. Daarom kwam hier een overzet- en aanlegplaats: WELL.
  • De archieven van de schepenbank én de Doopregisters (vanaf 1699), Trouwregisters (vanaf 1704) en de Overlijdensregisters (vanaf 1725) worden in het Rijksarchief te Maastricht bewaard.

Religie[bewerken]

In 974 was er sprake van een kerkje aan het Wellse veer, dat toen geschonken werd aan de Sint-Vitusabdij te Mönchengladbach. Oudtijds was de kerk gewijd aan Petrus, maar deze werd door Vitus verdrongen, mogelijk onder invloed van de abdij. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de kerk, waarschijnlijk op de toren na, verwoest, waarna hij vanaf 1607 weer herbouwd werd. Op 21 juli 1615 werd deze kerk ingewijd. Omstreeks 1844 werd het schip door een groter exemplaar vervangen in Waterstaatsstijl. Het koor van de oude kerk uit 1607 bleef, hoewel het stenen gewelf door een plat plafond vervangen werd. In 1869 werd door architect Pierre Cuypers een toren aan de kerk gebouwd. De kerk werd in 1944 door de Engelsen verwoest.

Als noodkerk werd de tiendschuur van het kasteel te Well gebruikt. De pittoreske tiendschuur bleef tot 1958 als kerk in gebruik.

Met de bouw van de huidige kerk werd in 1956 begonnen. Twee jaar later, op 30 maart 1958 werd de kerk ingezegend en in gebruik genomen. De architect van de nieuwe kerk was Ramaekers.

Wapen van Well[bewerken]

Wapen van Well

Het gerecht van Well wordt al op 22 januari 1363 genoemd. De vermelding van schepenen volgt op 12 juni 1368. Deze schepenbank omvatte in ieder geval vanaf de zestiende eeuw ook Bergen. Het wapen van de schepenbank wordt voor het eerst genoemd in 1449 en vertoont een wapenschild op een azuurblauw veld met een zilveren pijl, die naar boven is gericht.

Monumenten in Well[bewerken]

  • Kasteel Well
  • Oud kerkhof
  • St. Vituskerk
  • St. Rochuskapel
1rightarrow blue.svg Zie ook de lijst van rijksmonumenten in Well (Limburg)

Externe links[bewerken]

  1. http://maasduinencentraal.nl/17510-2/