Stichting TEE Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
TEE Northlander in Zwolle, juli 2006
Amsterdam, september 2007
Weer in de oorspronkelijke kleur. Zwolle, februari 2008

De Stichting TEE Nederland heeft zich tot doel gesteld een in 1957 gebouwd Nederlands-Zwitsers TEE-treinstel in oude staat te herstellen.

Het heeft, oorspronkelijk met vijf treinstellen, vanaf 1957 dienstgedaan op de trajecten Amsterdam - Zürich en Amsterdam - Parijs, na 1964 ook tussen Zürich en München. Bij een ernstig ongeval in 1971 werd het stel RAm 501 volledig vernield. De overige vier werden in 1974 buiten dienst gesteld, en in 1977 verkocht aan de Canadese Ontario Northland Railway (ONR). Ze hebben tot halverwege de jaren negentig dienstgedaan op de lijn TorontoMoosonee, zij het dat sinds 1979 locomotieven van het type EMD FP 7 de plaats van de motorwagens hadden ingenomen. De TEE's werden op een rangeerterrein geplaatst. Hier werd een TEE aangestoken die vervolgens geheel uitbrandde.

In 1997 kocht de vereniging TEE Classics vijf van de overgebleven bakken, waaronder twee stuurstandrijtuigen, en liet die naar Hamburg vervoeren. Deze kwamen in het bezit van de Stichting TEE Nederland, die ze op 25 en 26 juni 2006 vanuit Duitsland naar Zwolle liet vervoeren. Het treinstel staat sinds 2007 op het emplacement Dijksgracht te Amsterdam te wachten op herstel.

De motorwagen zal opnieuw moeten worden gebouwd. Het verbouwen van een stuurstandrijtuig tot motorwagen is niet mogelijk. In september 2007 kwamen twee SACEM-dieselmotoren (afkomstig uit een gesloopte Plan U) in het bezit van de stichting.

Kort voor het 50-jarig jubileum van de Trans Europ Express (2 juni 1957 - 2 juni 2007) werd de kop van een van de stuurstandrijtuigen in de oude rode TEE-kleur teruggeschilderd.

Op 23 december 2020 maakte de stichting bekend dat de rijtuigen overgedragen worden aan het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep waar ze gerestaureerd zullen worden. Op 5 januari 2021 werden de rijtuigen in eigendom overgedragen. De Stichting TEE Nederland wordt opgeheven. Voor het transport naar Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep en herstelwerkzaamheden daarna worden fondsen geworven.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Trans Europ Express van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.