Naar inhoud springen

Friese Stoomtrein Maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM)
locomotief 23 058 tijdens de STAR dagen met personentrein op 17 september 2011 te Bareveld.
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdvestiging Sneek
Actief 2003-2011
Beheer
Trajecten Sneek - Stavoren
Trajectlengte 28 km
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Spoorlijn Sneek - Stavoren
Friese Stoomtrein Maatschappij op de kaart
mogelijke stopplaatsen Sneek - Stavoren
eBHF 0 Sneek
eBHF 3 IJlst
eBHF 8 Oudega
eBHF 15 Workum
eBHF 19 Hindeloopen
eBHF 24 Koudum-Molkwerum
eKBHFe 28 Stavoren FStM
BOOT Veerdienst naar Enkhuizen

Onder de naam Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM) was het de bedoeling om vanaf april 2012 toeristische stoomtreinen te laten rijden tussen Sneek en Stavoren in Friesland. In 2003 werd voor dit doel de Stichting Stoomtrein Fryslân (SSF) opgericht. De FSM was sinds mei 2009 eigenaar van het Nationaal Modelspoor Museum in Station Sneek. De stichting ging eind 2011 failliet, nog voor de officiële opening van het eigen depot en eigen werkplaats/kantoor-station te Sneek.

Stoomweekenden[bewerken | brontekst bewerken]

De FStM organiseerde zes maal een stoomweekend. Hiervoor werd een stoomtrein van de VSM gehuurd. Ook andere activiteiten werden ontplooid om steun te verwerven voor het initiatief. De provincie en de betrokken gemeenten zagen het plan als een manier om het toerisme te stimuleren en op die manier de zuidwestelijke hoek van Friesland een economische impuls te geven.

Data:

  • 29-30 januari 2005
  • 6-7 mei 2006
  • 21-22 april 2007
  • 24-25 mei 2008
  • 9-10 mei 2009
  • 18-19 september 2010
  • 30-31 augustus 2014[1]

Traject[bewerken | brontekst bewerken]

Het traject Sneek - Stavoren maakt deel uit van de spoorlijn Leeuwarden - Stavoren, waarop de reguliere treindienst geëxploiteerd wordt door Arriva. Het voormalig station Oudega zou misschien weer in gebruik worden genomen. In Stavoren werd een extra perron met omloopspoor gebouwd, zodat het bestaande perron in gebruik kon blijven voor de treinen van Arriva. In Sneek was een eigen emplacement met perron en loods in aanbouw.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Stoomlocomotief[bewerken | brontekst bewerken]

De stoomlocomotief 23 058 waarmee de FStM zou gaan rijden is omgebouwd in Schaffhausen. Er was niet gekozen voor een historisch of nostalgisch karakter, want voor het trekken van de treinen zou van Eurovapor[2] een door de Zwitserse Dampflokomotiv- und Maschinenfabrik Winterthur (DLM) gemoderniseerde stoomlocomotief worden gehuurd die niet, zoals historische exemplaren, op steenkool zou rijden, maar op schonere biodiesel. Inmiddels werd voor deze locomotief een nieuw inzetgebied gezocht.[3] Op 15 februari 2013 ging de locomotief op transport via Zwolle en Arnhem naar Zwitserland.[4] Sinds 1 maart 2013 is de locomotief in depot Sissach van de Modern Steam am Hauenstein GmbH.[5]

Rijtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

De spoorwegrijtuigen die de FStM zou gaan gebruiken waren twee Plan W-rijtuigen en een ICK type BD voor de dagelijkse pendel. Voor de "Dinertrein" was het plan 3 ICK-type B te verbouwen tot rijdend restaurant. De rijtuigen werden gereviseerd bij Shunter in Roosendaal. In juni 2009 werden twee rijtuigen Plan W (21-37 455 en 21-37 457) van het Nederlands Spoorwegmuseum te Utrecht overgedragen aan de Friese Stoomtrein Maatschappij.

In 2013 zijn de twee rijtuigen Plan W door de Stichting Historisch Dieselmaterieel uit de failliete boedel van de FStM overgenomen. In juli 2013 werden beide rijtuigen overgebracht van Roosendaal naar Amersfoort, waar zij zullen worden opgeknapt in de oorspronkelijke staat.

Faillissement[bewerken | brontekst bewerken]

De exploitatie van de stoomverbinding tussen Sneek en Stavoren had de laatste jaren diverse keren vertraging opgelopen. Hierdoor was de financiële nood dusdanig opgelopen dat voor de FStM op 2 november 2011 geen andere uitweg meer mogelijk was dan het aanvragen van faillissement. De rechtbank Leeuwarden verklaarde op 9 november 2011 de Stichting Stoomtrein Fryslân failliet.

Zie de categorie Friese Stoomtrein Maatschappij van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.