Stoom Stichting Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stoom Stichting Nederland
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdvestiging Rotterdam
Actief 1970-heden
Website www.stoomstichting.nl
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
SSN 8811 op bezoek in bij de ZLSM in Simpelveld.
De sneltrein-stoomlocomotief SSN 01 1075 van de SSN op 25 september 2010 tijdens een speciale rit naar Königswinter in het Hauptbahnhof van Oberhausen.

De Stoom Stichting Nederland (SSN) stelt zich ten doel, historische, door stoom aangedreven werktuigen en transportmiddelen in bedrijfsvaardige staat te houden en te herstellen en deze zodoende voor het nageslacht te bewaren. Aldus luidt artikel 2 van de statuten van de SSN, verleden dd 30 januari 1970.

Hoewel de collectie aanvankelijk ook een stoomkraan omvatte, concentreert de stichting zich tegenwoordig uitsluitend op stoomlocomotieven en bijpassende rijtuigen. Op dit moment omvat de collectie 7 (meest Duitse) stoomlocomotieven, 3 diesellocomotieven, 3 Belgische en 7 Duitse rijtuigen alsmede een Mitropa-restauratierijtuig. Van de stoomlocomotieven kunnen er drie als bedrijfsvaardig worden bestempeld, zij het dat er als gevolg van het onderhoudsregime in de praktijk altijd één in onderhoud is. De operationele locomotieven zijn uitgerust met het ook voor museummaterieel verplichte ATB-E systeem. Locomotief 01 1075 is sinds 2010 ook voorzien van het Duitse PZB90 systeem en kon hierdoor formele toelating op het Duitse spoorwegnet krijgen. De SSN is hiermee de enige Nederlandse museumorganisatie die zelfstandig en met eigen materieel in Duitsland mag rijden.

Deze collectie bevindt zich in het Museumstoomdepot aan de Bosdreef te Rotterdam, een in oude stijl opgetrokken locomotievenloods met bijbehorend emplacement en draaischijf. Het SSN-emplacement heeft via het niet meer gebruikte Goederenstation Rotterdam Noord een verbinding met de spoorlijn Utrecht - Rotterdam. De locomotievenloods fungeert niet alleen als onderdak, maar ook als onderhoudswerkplaats voor de SSN-collectie. Deze werkplaats is voor bezoekers toegankelijk, zodat zij van dichtbij getuige kunnen zijn van de werkzaamheden die noodzakelijk zijn om een collectie van historisch spoorwegmaterieel op de rails te houden.

De SSN exploiteert geen eigen museumspoorlijn, maar rijdt door stoomlocomotieven getrokken treinen voor gezelschappen over het landelijke spoorwegnet. Een aantal malen per jaar worden er ook één- of meerdaagse ritten georganiseerd voor donateurs en belangstellenden. De meerdaagse ritten voeren veelal naar het buitenland. Tevens rijdt de SSN regelmatig stoomtreinen voor bezoekers van grote evenementen als het Rotterdams Havenfestival of Dordt in Stoom.

Collectie[bewerken]

Stoomlocomotieven[bewerken]

 • SSN 01 1075, een Duitse sneltreinlocomotief.
 • SSN 23 023, een moderne Duitse personentreinlocomotief.
 • SSN 41 105, een oliegestookte locomotief voor goederen- en personentreinen.
 • SSN 50 1255, een Duitse goederentreinlocomotief, niet bedrijfsvaardig.
 • SSN 65 018, een moderne Duitse tenderlocomotief voor personentreinen.
 • SSN 6326, een kleine twee-assige vuurloze rangeerlocomotief.
 • SSN 8811, een sterke Engelse drie-assige rangeerlocomotief.

Verder staat op het terrein van de SSN de niet bedrijfsvaardige stoomloc 41 241, die door Dampflok-Tradition Oberhausen zonder tender in bruikleen is afgestaan.

Diesellocomotieven[bewerken]

 • Dieselloc C4-03 Wanda, een sterke twee-assige rangeerlocomotief, afkomstig van de Hoogovens.
 • Locomotor 228, bekend als Sik, afkomstig van de NS.
 • Dieselloc 658, bekend als Bakkie of Hippel, afkomstig van de NS.

Rijtuigen[bewerken]

 • 1 rijtuig type Dm, van de DB, in gebruik als waterwagen.
 • 1 rijtuig type Bm232, van de DB, in gebruik als intern persponeelsrijtuig.
 • 4 2-klasse rijtuigen type Bm238, van de DB, met een capaciteit van 72 reizigers.
 • 3 1-klasse rijtuigen type K1A, van de NMBS, met een capaciteit 64 reizigers.
 • 1 Mitropa restauratierijtuig, rijtuig type WRme(-84) van de voormalige Deutsche Reichsbahn (DR) uit 1984. Rijtuignummer 51 80 88-70 217-1.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]