Gelderse Smalspoor Stichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gelderse Smalspoor Stichting
Gelderse Smalspoor Stichting
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdvestiging Heteren
Actief 1984-heden
Website www.smalspoor.nl
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Gelderse Smalspoor Stichting (GSS) is een spoorwegmuseum dat in 1984 in de Gelderse plaats Wijchen werd opgericht.

Tussen 1991 en 1996 werd samengewerkt met speeltuin De Blije Dries te Wijchen. Hier konden de bezoekers van de speeltuin op de woensdagmiddag en de zondag een ritje maken met de smalspoortrein. De lijn omschreef een rondje van 800 meter en was aangelegd in een grindbed. Het depot was bescheiden. De collectie omvatte destijds zo'n 15 smalspoorlocomotieven. Na de periode bij De Blije Dries heeft het merendeel van de collectie enige tijd op oude NS rongenwagens op het emplacement van Nijmegen gestaan.

Na 14 maanden werd een nieuwe locatie gevonden in de Ooijpolder nabij het plaatsje Ooij op het terrein van steenfabriek Wienerberger te Erlecom. De lijn moest voor een groot deel opgebroken worden toen er in 2003 naast de steenfabriek een zand- en grindwinningsgebied ontstond (van het bedrijf K3). Door deze zandwinning was de GSS genoodzaakt om voor eind 2006 weer van locatie te veranderen.

Het museum is sinds oktober 2005 gevestigd op het terrein van de Steenbakkerij Randwijk te Heteren (Gemeente Overbetuwe). De steenfabriek is een rijksmonument. Het museum beschikt over een 700 mm hoofdlijn waarop met veldspoor materieel gereden wordt. Men verzamelt voornamelijk materiaal dat bij de steenindustrie gebruikt is.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gelderse Smalspoor Stichting van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.