Nationaal Register Mobiel Erfgoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Nationaal Register Mobiel Erfgoed (NRME) is een register van mobiel erfgoed in Nederland.

Het register is opgezet door de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), opgericht in 2000, die tot doel dit erfgoed in Nederland te inventariseren.

Het Nationaal Register wordt 'gevoed' door de registers. van de verschillende koepelorganisaties: Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen (FONV),[1] Historisch Railvervoer Nederland (HRN),[2] Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC)[3] en Nationale Federatie Historische Luchtvaart (NFHL).[4]

Het register bevat informatie van de geïnventariseerde objecten. Van sommige objecten, de zogenaamde geregistreerde objecten, wordt extra informatie gegeven: hun cultuurhistorische waarde of hun authenticiteit. Ze zijn bovendien opgenomen in de afzonderlijke sectorale registers (water, rail, weg, lucht) als Varend monument, als Railmonument, als Rijdend monument of als Vliegend monument.

In het register zijn bijna 1.400 objecten opgenomen in de sector Railgebonden erfgoed (de helft geregistreerd) en zo'n 1.000 objecten in de sector Vliegend erfgoed (bijna 800 voorlopig geregistreerd). Deze sectoren zijn daarmee vrijwel geheel in beeld. Er zijn ruim 150 objecten in de sector Rijdend erfgoed geïnventariseerd. Bij het Varend erfgoed zijn alleen twintig objecten uit het Havenmuseum in Rotterdam opgenomen.

Om te zorgen dat de kennis en vaardigheden om het erfgoed in stand te houden, bewaard blijven en worden doorgegeven op nieuwe generaties is in 2011 te Rotterdam het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) opgericht.

Externe link[bewerken]