Arnold Jung Lokomotivfabrik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fabrieksplaat van een Jung-locomotief

De Arnold Jung Lokomotivfabrik was een leverancier van locomotieven, gevestigd in Jungenthal, (Kirchen (Sieg) in Duitsland).

De firma werd in 1885 opgericht door Arnold Jung en Christian Staimer onder de firmanaam Jung & Staimer OHG. In 1913 werd de fabriek hernoemd tot Arnold Jung Lokomotivfabrik GmbH, Jungenthal.

In totaal werden meer dan 12.000 kleine en grote stoom- en diesellocomotieven gebouwd, zowel voor veldspoor als voor de Deutsche Reichsbahn en andere spoorwegmaatschappijen. De laatste nieuw gebouwde stoomlocomotief voor de Deutsche Bundesbahn, nummer 23.105, kwam in 1959 uit de fabriek van Jung.

Van 1976 bouwde Jung geen locomotieven en stoomketels meer en werd de productie geconcentreerd op werktuigmachines, transportwagens, staalplaten, hijskranen en brugonderdelen. In 1993 werd de productie geheel gestaakt en de fabriek gesloten.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stefan Lauscher, Gerhard Moll: Jung-Lokomotiven. Geschichte und Lokomotiven der Arn. Jung Lokomotivfabrik in Jungenthal 1885–1987. EK-Verlag, Freiburg (Breisgau) 2012, ISBN 978-3-88255-797-8.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Arnold Jung locomotives van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.