Zaans Medisch Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zaans Medisch Centrum
Plaats Zaandam
Land Nederland
Basisgegevens
Gesticht in jaren 80
Start bouw 18 December 2013
Opening 30 Januari 2017
Directeur Wouter van der Kam
Website Officiële website
Kenmerken
Type algemeen ziekenhuis
Bedden 290 (31-12-2012)[1]
Specialisatie(s) gespecialiseerde poliklinieken
Architect Mecanoo architecten
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Zaans Medisch Centrum is een algemeen ziekenhuis in de Nederlandse stad Zaandam. Het is een regionaal ziekenhuis met een overwegende oriëntatie op de Zaanstreek en omringende gebieden.

Geschiedenis[bewerken]

Toen het Johannesziekenhuis en het Julianaziekenhuis in de jaren tachtig fuseerden, kreeg het nieuwe ziekenhuis de naam De Heel. Op 11 oktober 2004 werd de naam veranderd in Zaans Medisch Centrum, een naam die beter aansloot bij de centrale functie die het ziekenhuis voor de regio Zaanstreek vervult.

Nieuw gebouw[bewerken]

Sinds februari 2017 heeft het Zaans Medisch Centrum een nieuw gebouw in gebruik genomen. Het nieuwe ziekenhuis is zo ontworpen dat patiënten geen grote afstanden meer afleggen. Het is een compact, duurzaam en flexibel inzetbaar gebouw met een zogeheten 'healing environment': een rustig kleurgebruik, een huiselijke inrichting, veel groen binnen en buiten, en daglicht dat binnenkomt via ramen tot aan de vloer. Al deze aspecten dragen eraan bij dat mensen zich meer op hun gemak voelen en minder stress ervaren. Voor patiënten die in het ziekenhuis verblijven, kan dit zelfs leiden tot minder medicatie, minder pijn en een sneller herstel.

Externe link[bewerken]