Stadsregio Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdam
Stadsregio in Nederland Vlag van Nederland
Gemeenten van de Stadsregio Amsterdam
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Algemeen
Inwoners 1.484.893
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Stadsregio Amsterdam was tussen 2006 en 2016 een bestuurlijk samenwerkingsverband van 15 gemeenten in de regio Amsterdam en verantwoordelijk voor (wettelijke) regionale taken op het gebied van verkeer & vervoer, economie & toerisme, de regionale woningmarkt en de jeugdzorg.

De Stadsregio Amsterdam is sinds 1 januari 2017 verder gegaan als Vervoerregio Amsterdam omdat de organisatie zich vanaf die datum concentreert op de regionale verkeer- en vervoertaken.

De taken voor economie en wonen zijn belegd bij respectievelijk de Metropoolregio Amsterdam en de deelregio's (Amstelland-Meerlanden, Zaanstreek-Waterland en Amsterdam). Tot 1 januari 2015 was de Stadsregio Amsterdam ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De taken voor de jeugdzorg zijn overgedragen aan de gemeenten.

De gemeenten AalsmeerAmstelveenAmsterdamBeemsterDiemenEdam-VolendamHaarlemmermeerLandsmeerOostzaanOuder-AmstelPurmerendUithoornWaterlandWormerlandZaanstad vormden samen de Stadsregio Amsterdam.

De Stadsregio Amsterdam telde circa 1,5 miljoen inwoners en werd gerekend tot de Noordvleugel van de Randstad. De Stadsregio Amsterdam was in 2006 de voortzetting van het Regionaal Overlegorgaan Amsterdam (ROA).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]