Bloemenmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bloemenmarkt langs de Singel omstreeks 1900.
Kerstverlichting op de boten waaruit kerstbomen worden verkocht; 12 december 1953.
Het gesloten front van verkooparken langs de Singel, gezien vanaf het Muntplein; 2014.

De Bloemenmarkt, voluit: bloemen- en plantenmarkt, is een permanente markt in de binnenstad van Amsterdam.

De markt was van 1620 (oudste vermelding) tot 1862 gevestigd aan de Sint-Luciënwal, langs de Nieuwezijds Voorburgwal.[1] Daarna verhuisde de bloemenmarkt naar de huidige locatie aan de Singel tussen het Koningsplein en het Muntplein. In die tijd heette de markt nog bomen- en plantenmarkt, er werden nog nauwelijks snijbloemen verkocht tot de jaren 60 van de 20e eeuw.

De bomen, planten en bloemen werden verkocht vanaf boten liggend in de gracht. Dit omdat alle bloemen en planten op deze markt vroeger dagelijks via het water werden aangevoerd van kwekerijen buiten de stad. In de afgelopen decennia zijn de boten vervangen door betonnen bakken met daarop bouwsels die gelijkenis hebben met plantenkassen en vanaf de waterzijde gezien een gesloten front vormen. De bloemenmarkt is meer en meer een toeristische attractie geworden, waardoor het assortiment hieraan werd aangepast. Zo worden er tegenwoordig vooral veel bloembollen en souvenirs verkocht.

Het is zelfs zo dat de souvenirs de overhand hebben gekregen, doordat deze veel meer gekocht worden door toeristen, dan bloemen en planten. De gemeente probeert hier paal en perk aan te stellen, door een maximum te stellen aan de hoeveelheid souvenirs die te koop aangeboden worden. Dit leverde conflicten op met de marktkooplui, die bang waren hierdoor het hoofd niet boven water te kunnen houden. Er is afgesproken met de gemeente dat alleen bloemen en planten en gerelateerde producten verkocht worden.

Omdat de markt eigenlijk nauwelijks nog een rol speelt in de verkoop van bloemen en planten aan Amsterdammers en een 'toeristenfuik' is geworden wordt overwogen de markt van karakter te veranderen of op te heffen. De verkoop van planten en bloemen aan Amsterdammers in de Binnenstad vindt tegenwoordig vooral plaats op de markten op het Amstelveld en de Noordermarkt.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bloemenmarkt (Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.