Usinor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Usinor (Usines du Nord) was een Frans ijzer- en staalbedrijf dat bestaan heeft van 1948 tot 2002.

Geschiedenis[bewerken]

In het kader van de herstructurering van de Franse ijzer- en staalindustrie werd in 1948 Usinor opgericht, waarin een aantal Noord-Franse fabrieken samengingen, en wel de Forges et Aciéries du Nord en de Haut Fourneaux, Forges et Aciéries de Denain-Anzin.

In hetzelfde jaar werd Sollac opgericht. Hierin gingen de ijzer- en staalbedrijven in Lotharingen samen. Een derde ijzer- en staalbedrijf, dat voortkwam uit het familiebedrijf Groupe Wendel, werd in 1964 gevormd. Dit bedrijf heette Sacilor.

In 1981 werden Usinor en Sacilor genationaliseerd, om in 1986 samengevoegd te worden. Sollac werd in 1990 door Sacilor ingelijfd, terwijl Ugine-ALZ in 1991 door Sacilor werd verworven. Nadat de speciaalstaalbedrijven in de holding Aster werden gegroepeerd, werd Usinor-Sacilor in 1995 geprivatiseerd. In 1997 verdween de naam Sacilor en werd het gehele bedrijf Usinor genoemd.

Cockerill-Sambre, tot dan toe eigendom van het Waalse Gewest, werd in 1998 door Usinor overgenomen.

Op 18 februari 2002 ging Usinor samen met het Luxemburgse Arbed en het Spaanse Aceralia. Aldus werd Arcelor gevormd, dat in 2006 met het Indiase bedrijf Mittal Steel tot ArcelorMittal fuseerde.