Wisseloordstudio's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wisseloordstudio's is een studio complex in Hilversum dat in 1978 door Polygram werd geopend. Polygram bezat in die tijd een studio aan de Honingstraat en wilde een toonaangevende studio bouwen van internationale allure. Aanvankelijk waren de studio's uitsluitend bedoeld voor artiesten die bij Polygram onder contract stonden. Het complex bestond uit drie identieke control rooms waaraan studio's van verschillende afmetingen waren verbonden. Daarnaast was er een bewerkingskamer waar kopieën van twee sporen opnamen gemaakt konden worden. Die ruimte is later veranderd in een mastering room.

Gebruikers van het eerste uur waren vooral Nederlandse artiesten, maar later kwamen ze overal vandaan. Grote namen waren onder anderen ELO, Elton John, The Police, Scorpions, The Rolling Stones, Telly Savalas en Michael Jackson.

In 1998 verkocht de toenmalige Philips topman, Cor Boonstra, Polygram aan Seagrams het dranken concern, dat met Universal al een belang had in de muziek industrie . Philips was na het uitkopen van Siemens volledig eigenaar geworden van Polygram. Boonstra begreep niets van de muziek industrie. Zijn uitspraak "wat moet ik met mensen die 's middags om vier uur al aan de sherry zitten" is tekenend voor zijn onbegrip. Dat leidde uiteindelijk tot het afstoten van de studio activiteiten door Seagrams waaronder ook de Wisseloordstudio's. Zonder sterke moedermaatschappij kregen de Wisseloord studio's het moeilijk. Sinds 2005 had Wisseloord ernstige financiële problemen en in 2009 ging de studio failliet.

In oktober 2010 kreeg de studio een nieuw creatief en zakelijk team, dat het besluit nam om Wisseloord grondig te verbouwen teneinde de studio's weer aan alle moderne eisen te laten voldoen. De opnameruimtes van studio 1 en 2 zijn vrijwel gelijkgebleven, maar de controlekamers met bijbehorende apparatuur zijn volledig opnieuw gebouwd, met nieuw design en akoestische aanpassingen. Daarnaast zijn er op de plek waar vroeger studio 3 zat, twee moderne mastering-ruimtes gecreëerd. De officiële (her)opening van Wisseloord vond plaats op 25 maart 2012.

Externe link[bewerken]