The Police

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Police
The Police
The Police live in Buenos Aires 2007.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1977 - 1984, 1986, 2003, 2007 - 2008
Oorsprong Londen
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Genre(s) Rock
Reggae
Pop-rock
New wave
Ska
Label(s) A&M
Polydor
Leden
Zang, Basgitaar Sting
Gitaar Andy Summers
Drums Stewart Copeland
Oud-leden
Gitaar Henry Padovani
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Police was een Engelse rockband gevormd in Londen in 1976, maar werd actief vanaf 1977. Voor het overgrote deel van hun geschiedenis bestond de band uit Sting (leadzang en basgitaar), Andy Summers (gitaar) en Stewart Copeland (drums). The Police werd wereldwijd populair in de late jaren zeventig en wordt algemeen beschouwd als een van de eerste new-wavegroepen die bij het gewone publiek succes hadden.

De groep brak eind jaren '70 wereldwijd door met klassiekers als: Fall Out, So Lonely, Roxanne, Can't Stand Losing You, Message in a Bottle, Walking on the Moon, Bring on the Night en The Bed's Too Big Without You. Don't Stand so Close to Me, De Do Do Do, De Da Da Da, Every Little Thing She Does Is Magic, Spirits in the Material World, Invisible Sun, Secret Journey, Every Breath You Take, Wrapped Around Your Finger, King of Pain, Synchronicity II en Don't Stand so Close to Me '86 volgden.

De groep werd na de Synchronicity Tour – die op 4 maart 1984 in Melbourne, Australië, eindigde – ontbonden, maar herenigd in januari 2007 voor een eenmalige wereldtournee die duurde tot augustus 2008. The Police verkocht wereldwijd meer dan 75 miljoen albums.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De 24-jarige Curved Air-drummer Stewart Copeland startte op 25 september 1976 met het formeren van een nieuwe band en had daarvoor al een naam: The Police. Copeland wilde met The Police meedoen aan een nieuwe stroming in de popmuziek: punkrock. Hij had de 24-jarige Sting op die dag in 1976 in St. Mary's College in Newcastle upon Tyne voor het eerst aan het werk gezien met de jazz-rock band Last Exit en dacht aan hem om in zijn nieuwe groep te spelen. De derde persoon werd de op 8 december 1976 naar Londen verhuisde Henry Padovani, een 24-jarige Corsicaan. De eerste repetities van The Police waren in Copelands flat in Mayfair op 12 januari 1977. The Police nam op 12 februari 1977 in de Pathway Studios in Londen voor £150 de eerste single op: Fall Out, met op de B-kant Nothing Achieving. De debuutsingle van The Police werd op 1 mei 1977 bij Illegal Records uitgebracht. Copeland schreef in het begin alle nummers, waaronder deze twee; later zouden de teksten van de band vooral van Sting komen.

The Police speelde van 19 tot en met 27 maart 1977 voor het eerst op zeven plaatsen in Nederland (onder andere Huize Maas, AOR, Effenaar, Van Schaeck Mathonsingel 10, Paradiso) tijdens een clubtournee met andere punkbands waaronder Johnny Thunders, Wayne County en Cherry Vanilla. Het eerste Nederlandse optreden van The Police vond plaats in dorpscafé De Kienstobbe in Tweede Exloërmond op 19 maart 1977.[1] Hun carrière kwam echter niet van de grond, mede doordat ze niet als echte punkers werden gezien.

Producer en tevens bassist Mike Howlett (ex-lid van de band Gong) nodigde Sting najaar 1976 uit om demo's in te zingen voor zijn nieuw op te zetten project. Het eerste resultaat was Every Little Thing She Does Is Magic. Howlett was in de zomer van 1976 onder de indruk geraakt van Sting toen hij een concert van Stings band Last Exit bezocht. Rond diezelfde tijd ontmoette Mike Howlett de 33-jarige Andy Summers opnieuw tijdens een Kerstfeest in 1976. Summers had al eerder met Howlett kennisgemaakt toen hij een concert van Howlett's band Gong bezocht. Mike Howlett nodigde eerst Sting en vervolgens Padovani uit om in zijn nieuwe groep Strontium 90 te komen spelen. Dit leek al snel het einde voor The Police te zijn. Howletts drummer haakte af, waarna Copeland zijn plaats innam. Bij een repetitie in het voorjaar van 1977 werden Copeland en Sting via deze weg voorgesteld aan Andy Summers, de leadgitarist bij Mike Howlett. Studio-opnamen en een liveoptreden van Strontium 90 in Parijs op 28 mei 1977 zijn vastgelegd op het album Police Academy dat in 1997 door Pangaea Records werd uitgebracht. Sting, Stewart Copeland, Andy Summers en Mike Howlett gaven in Londen in juli 1977 ook nog enkele liveoptredens als The Elevators. Zowel Copeland als Sting wilden Summers bij de groep, maar Summers wilde dat ze eerst Padovani ontsloegen. Na enkele optredens en studio-opnamen met hun vieren werd de knoop doorgehakt en Padovani kon vertrekken, nadat opnamesessies van The Police met producer John Cale waren beëindigd. Op 18 augustus 1977 werd Summers dé gitarist van The Police met een liveoptreden in de Rebecca's club in Birmingham. The Police - met Summers - trad 17 oktober 1977 opnieuw in Nederland op in de Melkweg, en de dag daarvoor in Het Mafcentrum in Maasbree. Tussen studio-opnamen en liveoptredens door werkte de band ook samen met de Duitse componist Eberhard Schoener. Schoener maakte met Sting, Summers en Copeland de albums The Book (1977), Trance-Formation (1977), Video Magic (1978) & Video Flashback (1978).

Sting schreef in 1977 de meeste nummers voor het debuutalbum Outlandos d'Amour (1978) van The Police. Op 15 januari 1978 begon de band vervolgens in de Surrey Sound Studios in Leatherhead aan de opnamen van dit album. Om meer bekendheid te krijgen nam The Police in februari 1978 een tv-reclame op voor Wrigley's kauwgom. Voor deze commercial moesten ze alle drie hun haren laten blonderen, wat later zou bijdragen aan het succes van de band. Nadat de single Roxanne in april 1978 voor het eerst was uitgebracht zonder een hitnotering, lukte dit in de UK in 1978 wél met Can't Stand Losing You. De BBC weigerde aanvankelijk de singles op de radio te draaien vanwege thema's als prostitutie en zelfmoord, maar dit veranderde toen The Police met Can't Stand Losing You en Next to You op 2 oktober 1978 het tv-debuut in de Old Grey Whistle Test maakte. De single behaalde de 42e plaats in de UK hitparade.

In oktober 1978 waagde The Police voor het eerst de oversteek van Europa naar de VS om daar in clubs op te treden, waaronder de CBGB's. De single So Lonely werd in november 1978 uitgebracht. Het werd in eerste instantie geen hit, maar toen A&M Records in 1979 Roxanne, So Lonely en Can't Stand Losing You opnieuw uitbracht, werden het allen hits.

Op 21 februari 1979 bracht The Police Message in a Bottle voor het eerst live ten gehore tijdens een optreden in Hatfield Polytechnic, UK. Een aantal dagen later vertrok The Police voor een tweede clubtournee opnieuw naar de VS. Tussendoor maakt de band een korte uitstap naar Europa met onder andere op 22 april 1979 een optreden in de Toppop-studio. Op 25 april 1979 trad The Police voor het eerst op bij Top of the Pops. Op 27 mei 1979 keerde de band vanuit de VS terug naar Europa. The Police stond op 4 juni 1979 voor ruim 50.000 toeschouwers op Pinkpop tijdens hun tournee langs diverse festivals. Ze speelden de aankomende single Message in a Bottle, Fall Out en het album Outlandos d'Amour bijna geheel, waarna er nog tijd over was. Sting zei toen tegen het publiek 'Goed, we beginnen weer helemaal opnieuw', waarna ze opnieuw begonnen. de Volkskrant kopte na afloop van het festival in Geleen: "The Police ontdekking op Pinkpop". De bandleden beschouwen dit optreden als bepalend voor de rest van hun carrière. Na Pinkpop gaf The Police op 22 juni 1979 een optreden in Paradiso. De Britse radiodiskjockey John Peel was zeer enthousiast over het Pinkpop-optreden en nodigde de band in juli 1979 opnieuw uit voor "The Peel Sessions". Op 7 september 1979 trad The Police in Sporthal de Vliegermolen in Voorburg op.

De single Message in a Bottle werd in september 1979 uitgebracht. Het werd in de UK de eerste nummer één hit voor The Police. Op 2 oktober 1979 verscheen het tweede album Reggatta de Blanc (1979). Dit album werd tussen augustus 1978 en augustus 1979 gefaseerd opgenomen in de Surrey Sound Studios in Leatherhead. Tijdens de wereldtournees die volgden kwam de band ook in landen en op plaatsen waar nog (bijna) nooit een rockband was geweest: Hong Kong, Thailand, India, Egypte, Griekenland en Mexico. Nederland volgde met twee optredens; 16 april 1980 in Ahoy en 17 april 1980 in de Jaap Edenhal.

The Police besloot na de Reggatta de Blanc Tour het derde album Zenyattà Mondatta (1980) in de zomer van 1980 op te nemen in de Wisseloordstudio's in Hilversum. The Police plande tussen de opnames door een verrassingsoptreden in Paradiso op 24 juli 1980. De band besloot uiteindelijk niet op te treden wegens technische problemen met de apparatuur. Bovendien was al uitgelekt dat The Police zou komen. Wel volgden op 26 juli 1980 optredens in Milton Keynes en op 27 juli 1980 in Dublin. Het eerste optreden na de studio-opnames was op het festivalterrein van Werchter op 9 augustus 1980. De Zenyattà Mondatta Tour eindigde voorjaar 1981.

Het vierde album Ghost in the Machine (1981) werd gefaseerd opgenomen in de AIR Studios op het eiland Montserrat en in Le Studio in Quebec, Canada, tussen januari en september 1981. Op 12 december 1981 gaf The Police voor fans in de UK een verrassingsoptreden in de Marquee Club in Londen. Op 9 januari 1982 stond The Police in de Groenoordhallen in Leiden. The Police was een wereldband geworden die op 19 en 20 februari 1982 in Vina del Mar in Chili, 31 juli 1982 in het Gateshead International Stadium, UK en op 3 september 1982 op het driedaags US Festival in San Bernardino optrad. In 1982 verscheen Around the World op video, een compilatie van de wereldtournee 1980-81 met beelden uit landen zoals: Japan, Hong Kong, Griekenland, Egypte, India, Australië, Frankrijk, US, Argentinië, Brazilië.

Na de soundtrack voor de film Brimstone and Treacle (1982) begon The Police op 2 december 1982 aan de opnamen van het vijfde album Synchronicity (1983). De opnamen voor dit album vonden plaats in de AIR Sudios op het eiland Montserrat en in Le Studio in Quebec, Canada. In 1983 volgden meer hoogtepunten voor The Police: de single Every Breath You Take en het album Synchronicity stonden in de US wekenlang op de eerste plaats van de hitparade. Het concert van The Police in het Shea Stadium - op 18 augustus 1983 - was eerder uitverkocht dan dat van The Beatles, die er op 15 augustus 1965 optraden. Het voorlopig laatste optreden van The Police in Nederland was in de Ahoy op 4 oktober 1983. De kop van de recensie in de Volkskrant luidde destijds: "The Police ondanks roem integer gebleven". Naar aanleiding van ruzies binnen de groep besloot de band aan het einde van de Synchronicity Tour op 4 maart 1984 voor onbepaalde tijd te stoppen. Officieel is de groep nooit uit elkaar gegaan, maar was er sprake van een ingelaste pauze voor soloprojecten van de bandleden.

In september van 1984 werd het Synchronicity Concert van de wereldtournee 1983-84 op video uitgebracht. The Police was op 11 februari 1985 nog samen bij de Brit Awards voor: Outstanding Contribution to Music, maar Sting was in 1984 begonnen aan de opnamen van zijn eerste soloalbum: The Dream of the Blue Turtles (1985). Naar aanleiding van dit album liet Sting in de film / video documentaire Bring on the Night (1985) zijn samenwerking met jonge jazzmuzikanten zien. The Police kwam in juni 1986 weer bij elkaar voor een drietal concerten voor de Conspiracy of Hope Tour van Amnesty International. Vervolgens namen ze in de zomer van 1986 een nieuwe versie van Don't Stand so Close to Me op voor het album en de video Every Breath You Take: The Singles / The Videos (1986). Een nieuw opgenomen versie van De Do Do Do, De Da Da Da haalde het album niet.

Sting trad op 22 augustus 1992 spontaan met Andy Summers en Stewart Copeland op tijdens zijn huwelijksfeest. Na een relatie van tien jaar trouwde hij die dag met zijn tweede vrouw Trudie Styler.

Op 28 september 1993 werd Message in a Box: The Complete Recordings door A&M Records uitgebracht. Op deze 4voudig-cd-box staan 78 nummers van The Police die tussen 1977 en 1986 op plaat waren uitgebracht: de vijf studioalbums, B-kantjes van singles, liveopnamen, filmmuziek, de debuutsingle Fall Out / Nothing Achieving en Don't Stand so Close to Me '86.

Op 29 mei 1995 verscheen Live!, een officieel livealbum van The Police. Het bevat twee verschillende optredens; het ene is opgenomen in Boston (27 november 1979) en het andere is geregistreerd in Atlanta (2 en 3 november 1983).

The Police werd op 10 maart 2003 met een liveoptreden in de Rock & Roll Hall of Fame opgenomen. Daarna kwam eerst Stewart Copeland en later Andy Summers met een documentaire over hun tijd met The Police: Everyone Stares: The Police Inside Out (Stewart Copeland, 2006) en Can't Stand Losing You: Surviving The Police (Andy Summers, 2012). In de documentaire Rock'n'roll of Corse (Henry Padovani, 2010) laat Henry Padovani onder meer The Police vanaf het eerste uur zien. Ook brachten ze alle vier de leden een autobiografie uit: Broken Music (Sting, 2003), One Train Later (Andy Summers, 2006), Strange Things Happen (Stewart Copeland, 2009) en Secret Police Man (Henry Padovani, 2009). Op 26 oktober 2023 verscheen Stewart Copeland's Police Diaries, het dagboek van Stewart Copeland, over de beginjaren van The Police (1976-78).

Op 16 november 2018 kwam Every Move You Make: The Studio Recordings uit. Dit is een 6 vinyl LP box set met daarin alle studioalbums van The Police, plus een bonus lp met non-album recordings en B-kantjes.

Reünie[bewerken | brontekst bewerken]

Op aandringen van Sting was de band in 2007 en 2008 weer actief in een reünietournee ter ere van de dertigste verjaardag van The Police. In eerste instantie voelden Stewart Copeland en Andy Summers daar weinig voor, maar toen Sting voorstelde om de inkomsten gelijk te verdelen gingen ze in zijn enthousiasme mee. In het verleden verdiende Sting als componist namelijk meer dan de overige bandleden (hij schreef namelijk de meeste liedjes dus meer inkomsten uit auteursrechten).

The Police op hun reünietournee, 2007

Op 11 februari 2007 opende The Police de 49e jaarlijkse Grammy Awards met het legendarische nummer Roxanne, over een man die verliefd was op een prostituee. Een dag later kondigde The Police met een optreden in de Whisky a Go Go in Los Angeles een reünietournee aan. Deze wereldtournee ging van start in Vancouver, Canada op 27 mei 2007; op 13 en 14 september 2007 gaf The Police in Nederland twee optredens in de Amsterdam ArenA. In het voorprogramma stond Fiction Plane, de band van Joe Sumner, de zoon van Sting. Daarnaast verscheen er een verzamelalbum waarop een bonusnummer Fall Out was toegevoegd, de allereerste single uit 1977, gevolgd door het livealbum Certifiable met het complete reünieconcert dat The Police in 2007 in Buenos Aires gaf.

Op 8 oktober 2007 was het de beurt aan België voor een uitverkocht optreden in het Sportpaleis te Antwerpen. Het tweede concert, gepland voor 9 oktober 2007, werd afgelast omdat Sting last kreeg van zijn stem. De eerste signalen hiervan waren reeds te merken tijdens het optreden van 8 oktober. Ook in Antwerpen werd het voorprogramma verzorgd door Fiction Plane. Op 7 juni 2008 speelde The Police nog op het festival TW Classic in Werchter, België.

Het allerlaatste optreden van de reünietournee – na 154 liveoptredens en 3,7 miljoen verkochte kaartjes – was in Madison Square Garden in New York op 7 augustus 2008. The B-52's verzorgden het voorprogramma.

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige leden[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Outlandos d'Amour 02-11-1978 23-06-1979 2 38 * 15 januari - 20 september 1978
Reggatta de Blanc 05-10-1979 13-10-1979 1(8wk) 26 * 1978 ("No Time This Time") * februari - augustus 1979
Zenyattà Mondatta 03-10-1980 11-10-1980 3 19 * 7 juli - 7 augustus 1980
Ghost in the Machine 02-10-1981 10-10-1981 1(3wk) 26 * januari - september 1981
Synchronicity 17-06-1983 25-06-1983 2 18 * december 1982 - februari 1983
Every Breath You Take - The Singles 25-10-1986 08-11-1986 18 13 * januari 1978 - juli 1986 / Verzamelalbum 1978-1986
Their Greatest Hits 13-10-1990 20-10-1990 8 48 Verzamelalbum 1978-1986
Live! 29-05-1995 10-06-1995 22 14 Livealbum 1979 & 1983
The Very Best of Sting & The Police 10-11-1997 22-11-1997 22 6 met Sting / Verzamelalbum 1978-1997
The Police 08-06-2007 16-06-2007 5 21 * februari 1977 - februari 1983 / Verzamelalbum 1977-1984
Certifiable 11-11-2008 15-11-2008 43 11 * 1-2 december 2007 / Livealbum 2007-cd & dvd
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Live! 1995 24-06-1995 41 2 Livealbum 1979 & 1983
The Police 2007 16-06-2007 2 23 Verzamelalbum 1977-1984

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
So Lonely 03-11-1978 14-04-1979 31 4 #26 in de Nationale Hitparade / #24 in de TROS Top 50
Roxanne 07-04-1978 30-06-1979 21 6 #19 in de Nationale Hitparade / #22 in de TROS Top 50
Can't Stand Losing You 14-08-1978 25-08-1979 9 9 #10 in de Nationale Hitparade / #9 in de TROS Top 50 / Veronica Alarmschijf Hilversum 3
Message in a Bottle 21-09-1979 06-10-1979 2 10 #4 in de Nationale Hitparade / #2 in de TROS Top 50
Walking on the Moon 04-11-1979 08-12-1979 9 9 #8 in de Nationale Hitparade / #9 in de TROS Top 50
Don't Stand So Close to Me 19-09-1980 27-09-1980 3 11 #3 in de Nationale Hitparade / #4 in de TROS Top 50 / TROS Paradeplaat / Veronica Alarmschijf Hilversum 3
De Do Do Do, De Da Da Da 28-11-1980 13-12-1980 11 7 #10 in de Nationale Hitparade / #12 in de TROS Top 50 / Veronica Alarmschijf Hilversum 3
Every Little Thing She Does Is Magic 14-09-1981 26-09-1981 1(3wk) 14 #1 in de Nationale Hitparade / #1 in de TROS Top 50 /
Spirits in the Material World 04-12-1981 12-12-1981 6 8 #8 in de Nationale Hitparade / #5 in de TROS Top 50
Invisible Sun 12-03-1982 20-03-1982 tip6 - #27 in de Nationale Hitparade / #38 in de TROS Top 50
Every Breath You Take 20-05-1983 28-05-1983 6 9 #3 in de Nationale Hitparade / #6 in de TROS Top 50 / Veronica Alarmschijf Hilversum 3
Wrapped Around Your Finger 11-07-1983 20-08-1983 17 5 #24 in de Nationale Hitparade / #17 in de TROS Top 50
Don't Stand So Close to Me '86 29-09-1986 25-10-1986 20 5 #19 in de Nationale Hitparade
Roxanne '97 1997 29-11-1997 38 3 #69 in de Mega Top 100 / als Sting & The Police
When the World Is Running Down (You Can't Go Wrong) 2000 19-08-2000 tip16 - #94 in de Mega Top 100 / met Different Gear
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Can't Stand Losing You 14-08-1978 08-09-1979 15 6
Message in a Bottle 21-09-1979 27-10-1979 5 9
Walking on the Moon 04-11-1979 05-01-1980 16 6
Don't Stand So Close to Me 19-09-1980 04-10-1980 8 9
De Do Do Do, De Da Da Da 28-11-1980 27-12-1980 13 7
Every Little Thing She Does Is Magic 14-09-1981 10-10-1981 13 12
Spirits in the Material World 04-12-1981 26-12-1981 8 7
Every Breath You Take 20-05-1983 04-06-1983 9 13
Wrapped Around Your Finger 11-07-1983 20-08-1983 15 6
King of Pain 08-1983 12-11-1983 19 3
Don't Stand So Close to Me '86 29-09-1986 25-10-1986 21 5
Roxanne '97 (Puff Daddy remix) 1997 29-11-1997 tip19 -

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
Can't Stand Losing You 787 1364 1195 1261 1401 1167 1716 1683 1487 1470 1324 1262 1434 1174 1249 1630 1795 1730 1751 1337 1606 1702 1853 - -
Don't Stand So Close to Me - - - - - - - 1660 1728 - 1417 1465 1466 1451 1290 1565 1687 1596 1623 1763 1784 1068 1630 1743 1885
Every Breath You Take 99 166 167 184 259 284 434 403 412 340 381 351 345 356 210 330 386 318 290 286 311 325 285 308 316
Every Little Thing She Does Is Magic 540 606 677 721 643 679 911 989 1136 857 872 822 816 684 550 686 753 799 773 938 817 831 823 846 951
Message in a Bottle 322 301 341 410 495 549 756 637 654 590 386 454 387 435 341 437 503 422 422 408 449 456 477 554 482
Roxanne 88 186 217 221 309 232 391 363 341 303 249 207 210 219 201 287 299 233 228 187 239 242 300 354 333
So Lonely 456 661 575 461 692 686 687 852 736 698 673 713 852 732 691 807 819 695 726 758 854 747 918 978 1093
Walking on the Moon - - - - 1052 935 1214 1366 1289 1297 1197 1174 1144 1159 890 1035 1138 1043 1082 921 1229 1292 1308 1403 1430

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Synchronicity Concert 2005 26-08-2006 4 7 Live, 1983-1984
In Concert - Live in Germany 2009 12-02-2011 15 6 Live, 18 oktober 1980

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie The Police (musical group) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.