Stewart Copeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Copeland (2006)

Stewart Armstrong Copeland (Alexandria (Virginia), 16 juli 1952) is een Amerikaans drummer die bekendheid verwierf als grondlegger en drummer van The Police.

Copeland werd geboren in Alexandria, Virginia als zoon van Miles Copeland jr., muzikant in het Glenn Miller-orkest, en CIA-agent. Copeland bracht zijn jeugd door in Caïro en Beiroet. Zijn broer Miles Copeland III was oprichter van platenmaatschappij I.R.S. Records.

In 1966 verhuisde het gezin naar Groot-Brittannië, waar Copeland zijn middelbare school afmaakte. Hij studeerde vervolgens muziek, politieke wetenschappen en communicatiewetenschappen aan de Berkeley-universiteit te Californië, studies die hij echter nooit voltooide. Hij was roadmanager van Joan Armatrading om vervolgens terug te keren naar Groot-Brittannië.

Hoewel Copeland in verscheidene andere bands speelde (waaronder Curved Air), behaalde hij zijn grootste successen met The Police, waarvan hij tussen 1977 en 1986 deel uitmaakte, samen met Sting en Andy Summers. In 1999 leende Copeland zijn stem voor de tekenfilm South Park.

Hij componeerde filmmuziek voor Rumble Fish (1983) van Francis Ford Coppola, de muziekdocumentaire The Rythmatist (1985) opgenomen in Afrika, de titelmuziek voor de Amerikaanse comedyserie Dead Like Me (2003-2004) en de serie The Equalizer (1985-1987). Verder was hij actief in de game-industrie en componeerde hij de soundtracks voor de Spyro-reeks op de PlayStation.

Stewart Copeland was op 13 november 2010 een van de muzikanten op het Tromp Percussion festival in Eindhoven.

Externe link[bewerken]