Andy Summers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andy Summers

Andy Summers, geboren als Andrew James Somers (Poulton-le-Fylde (Lancashire, Engeland), 31 december 1942) is een Brits musicus en componist. Hij heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de Engelse band The Police. Het instrument waar hij het meest vertrouwd mee is, is de zessnarige elektrische gitaar. Zijn stijl van spelen is bepaald door jarenlange jazz- en klassieke muziekstudies, alsmede door zijn werk in het new age- en rockgenre.

Gedurende zijn jeugd was hij geobsedeerd door piano en gitaar spelen. Op 17-jarige leeftijd stopte hij met school om in een muziekwinkel te gaan werken. Zijn eerste publieke optreden was in de Blue Note Jazz club in Bournemouth, waar hij tussen de hoofdacts mocht spelen. In deze club ontmoette hij Zoot Money, een hammondorganist met wie hij nog op school had gezeten. Om aan geld te komen speelde Summers in de grote hotels aan de kust. In 1963 kreeg Money een baan in Londen bij Alexis Corner. Summers besloot mee te gaan, waarna de beide muzikanten niet lang daarna de groep Zoot Money's Big Roll Band formeerden, waarmee ze huisbandje in 'The Flamingo' werden. De groep had één hit: 'Big Time Operator'. De naam van de groep veranderde in Dantalion's Chariot maar hun platen bleven onverkocht. Het einde van de band werd ingeluid door een auto-ongeval waarbij Summers lichtgewond werd. Hij speelde wat bij de groep Soft Machine, maar verliet die na een drie maanden durende tour. Hij kwam terug bij Money die toen bij de New Animals speelde. Toen de zanger van de groep besloot om acteur te worden, was ook dit project ten einde. Andy Summers huwde de Californische zangeres Robin Lane en legde zich gedurende drie jaar toe op de studie klassieke gitaar aan de California State University - Northridge. Om aan geld te komen gaf hij ook zelf les. Zijn huwelijk liep op de klippen en Summers ging terug naar Groot-Brittannië. Hier werkte hij samen met muzikanten als Tim Rose, Neil Sedaka, Kevin Coyne en vele anderen. In 1976 probeerde Mike Howlett hem bij Strontium 90 te krijgen.

Andy Summers Tribute Telecaster[bewerken]

Summers' favoriete gitaar is de Fender Telecaster. In 2007 bracht Fender een 'Andy Summers Tribute Telecaster' uit waarvan maar 250 stuks werden gemaakt. De gitaar is uitgerust met een ingebouwde voorversterker, 1 '63 Custom Tele Singlecoil en 1 '56 Seymour Duncan Humbucker. Ze heeft een tweedelige body en een toets met 21 vintage frets. Ze heeft drie regelaars: volume, geluid, en volume voor ingebouwde voorversterker.