Andy Summers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andy Summers

Andy Summers, geboren als Andrew James Somers (Poulton-le-Fylde (Lancashire, Engeland), 31 december 1942) is een Brits musicus en componist.

Hij heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de Engelse band The Police. Het instrument waar hij het meest vertrouwd mee is, is de zessnarige elektrische gitaar. Zijn stijl van spelen is bepaald door jarenlange jazz- en klassieke muziekstudies, alsmede door zijn werk in het newage- en rockgenre. Summers gitaarspel heeft de rol van de gitarist in een rock-groep een heel nieuwe dimensie gegeven. Hij put bewust uit zoveel mogelijk muzikale stijlen en invloeden, maar tracht tegelijkertijd af te rekenen met de conventionele opvatting dat een ritme-sectie alleen voor de achtergrond voor de solo-gitaar moet zorgen. Summers experimenteerde al vroeg met de Roland-gitaarsynthesizer en was een van de eerste belangrijke gitaristen die op het podium gebruik maakte van MIDI-effecten.

Levensloop[bewerken]

Gedurende zijn jeugd was hij geobsedeerd door piano- en gitaarspelen. Op zijn dertiende kreeg Summers van een oom een gitaar cadeau. In 1959 ging hij van school om in een muziekwinkel te gaan werken. Als tiener gaf Summers zijn eerste publieke optreden in de Blue Note Jazz Club in Bournemouth, waar hij tussen de hoofdartiesten mocht spelen. In deze club ontmoette hij Zoot Money, een hammondorganist met wie hij nog op school had gezeten. Om aan geld te komen speelde Summers in hotels aan de kust, waaronder een hotel in Bournemouth waar hij dagelijks optrad. Deze baan droeg hij voor zijn afscheid naar Londen over aan zijn vriend Robert Fripp, met wie hij later de albums I Advance Masked (1982) en Bewitched (1984) uitbracht.

In 1963 kreeg Money een baan in Londen bij Alexis Korner. Summers besloot mee te gaan "in de Londen scene" en de spellingswijze van zijn achternaam te veranderen van Somers in Summers. Beide muzikanten formeerden in 1964 de groep Zoot Money's Big Roll Band, waarmee ze huisbandje in 'The Flamingo' werden. De albums: It Should Have Been Me (1965), Zoot! Live at Klook's Kleek (1966) en Transition (1968) verschenen achtereenvolgens. De groep had één hit: Big Time Operator (1966). De naam van de groep veranderde in 1967 in Dantalion's Chariot. Ze maakte psychedelische muziek en brachten het album Chariot Rising (1967) uit, maar hun singles en albums bleven onverkocht, ondanks de vele liveoptredens in de UK. Het einde van de band werd ingeluid door een auto-ongeval waarbij Summers lichtgewond werd. Hij speelde vanaf mei 1968 bij de groep Soft Machine, maar verliet die na een drie maanden durende tour.

Hij kwam in augustus 1968 samen met Money terug bij de The Animals. Een tour van deze The New Animals volgde. Ook maakte Eric Burdon and The Animals in de bezetting met onder meer Summers en Money het album Love Is (1968). Omdat Eric Burdon acteur wilde worden gaven Eric Burdon and The Animals op 13 december 1968 het laatste optreden in de VS. Summers huwde de Californische zangeres Robin Lane en legde zich gedurende drie jaar toe op de studie klassieke gitaar aan de California State University - Northridge. Om aan geld te komen gaf hij ook zelf les. Zijn huwelijk liep op de klippen. Summers ging met zijn nieuwe vriendin, de Amerikaanse psychologe Kate Lunken, in november 1973, terug naar Groot-Brittannië en trouwde haar. Hij is vader van een dochter en twee zoons.

In de jaren zeventig werkte Summers live en in de studio samen met muzikanten als Tim Rose, Neil Sedaka, David Essex, Jon Lord, Kevin Coyne en Kevin Ayers. In 1975 deed hij zonder succes auditie bij The Rolling Stones als opvolger van Mick Taylor. In oktober 1975 nam Summers Mike Oldfields rol als gitarist in diens voor orkest gearrangeerde Tubular Bells. Andy Summers speelde met Kevin Coyne op de albums Matching Head And Feet (1975), In Living Black And White (1976) en Heartburn (1976). Ook tourde hij in 1975-1976 met de Kevin Coyne Band door Europa, met liveoptredens in Nederland, waaronder op het Pinkpop festival in Geleen, op 19 mei 1975. Vervolgens werd Summers in 1976-1977 gitarist in de Kevin Ayers Band, waarmee hij wederom door Europa (Nederland) tourde. In 1976 probeerde Mike Howlett hem bij Strontium 90 te krijgen. Door deze formatie kwam Summers in contact met Sting en Stewart Copeland, dat voor Summers resulteerde in deelname aan The Police in 1977. Summers verving de oorspronkelijke gitarist van The Police: Henry Padovani.

Sinds 1981 neemt Summers overwegend instrumentale albums op onder eigen naam. In 2017 verscheen zijn solo album Triboluminescence. Tussen 1982 en 2017 bracht Andy Summers veertien solo albums en acht albums in samenwerking met andere muzikanten uit waaronder: Robert Fripp, John Etheridge, Benjamin Verdery, Victor Biglione, Roberto Menescal en Fernanda Takai. Ook componeert hij filmmuziek; in het verleden voor onder andere Down and Out in Beverly Hills en Weekend at Bernie's. Nadat The Police in 1986 ermee ophield, trad Summers met verschillende muzikanten geregeld in Nederland op: op het North Sea Jazz Festival in 1989, 1990, 1991 en 1996, de Beurs van Berlage in 1994, de Melkweg in 1998, 2001 en 2012, het Cultuurpodium Boerderij in 2001 en 2004, de Amsterdam Arena (met The Police) in 2007 en het Bimhuis in 2012. Tijdens het Amsterdam Electric Guitar Heaven-festival in het Muziekgebouw aan 't IJ in 2012 speelde Summers met Jan Akkerman. In 2013 en 2014 was hij samen met zanger/bassist Rob Giles en drumster Emmanuelle Caplette actief in de nieuw opgerichte band Circa Zero. Circa Zero bracht in 2014 het album Circus Hero uit. Summers houdt zich tegenwoordig bezig met met schrijven, optreden, acteren, (film)muziek maken en het exposeren van zijn foto's over de hele wereld.

Andy Summers Tribute Telecaster[bewerken]

Summers' favoriete gitaar is de Fender Telecaster. In 2007 bracht Fender een 'Andy Summers Tribute Telecaster' uit waarvan maar 250 stuks werden gemaakt. De gitaar is uitgerust met een ingebouwde voorversterker, een '63 Custom Tele Singlecoil en een '56 Seymour Duncan Humbucker. Ze heeft een tweedelige body en een toets met 21 vintage-frets. Ze heeft drie regelaars: volume, geluid en volume voor ingebouwde voorversterker.

Externe link[bewerken]