Tweede Exloërmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tweede Exloërmond
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Tweede Exloërmond (Drenthe)
Tweede Exloërmond
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Borger-Odoorn Borger-Odoorn
Coördinaten 52° 54′ NB, 6° 56′ OL
Algemeen
Inwoners (2020-01-01) 2.320[1]
Overig
Postcode 9570, 9571
Netnummer 0599
Woonplaatscode 1780
Detailkaart
Kaart van Tweede Exloërmond
Locatie in de gemeente Borger-Odoorn
Foto's
Tweede Exloërmond (anno 2018)
Tweede Exloërmond (anno 2018)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Tweede Exloërmond (of 2e Exloërmond, Drents: Tweide Ekselermond of Tweede Mond, Gronings: Twaide Mond) is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. Tweede Exloërmond telde (volgens informatie van de gemeente Borger-Odoorn) op 1 januari 2020 2.320 inwoners. De officiële naam van het dorp is 2e Exloërmond, maar het is gebruikelijker de naam te spellen als Tweede Exloërmond.

Beschrijving van het lintdorp[bewerken | bron bewerken]

Tweede Exloërmond is een veenkolonie, hoofdzakelijk bestaande uit lintbebouwing, die zich uitstrekt over een lengte van meer dan zes kilometer tot aan de provinciegrens met Groningen. Aan het zuideinde van het dorp bevindt zich naast het lint een nieuwbouwwijk.

In het dorp staan vier kerkgebouwen: de hervormde kerk (sinds 2002: PKN), een baptistenkerk uit 1905 (verbouwd in 1922) en een modern kerkgebouw van de Nieuw-Apostolische gemeente; de voormalige gereformeerde kerk uit 1908 is niet meer in gebruik als kerk, maar is verkocht aan een muziekschool.

Tweede Exloërmond heeft de volgende voorzieningen:een openbare en een protestants-christelijke basisschool, sporthal, sportvelden, voetbalclubs TEVV en VV De Treffer '16, een supermarkt, een postagentschap en enkele horecagelegenheden.

In 2003 vierde het dorp zijn 150-jarig bestaan. In de verveningstijd, midden negentiende eeuw, was het leven zwaar. Zowel het graven van kanalen en wijken als het steken van de turf werd met de hand gedaan. Voor de boeren die zich na de veenafgraving vestigden, was het moeilijk het land vruchtbaar te krijgen. Het had veel mest nodig, maar die was destijds schaars: kunstmest bestond nog niet. Daarnaast was het dorp lang alleen over water goed bereikbaar: pas in 1907 werd een verharde weg aangelegd naar Exloo.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het afgraven van turf gestaakt. Enerzijds was de meeste turf toen wel afgegraven, anderzijds was turf als brandstof overbodig geworden door de komst van andere brandstoffen. Het werd toen een probleem de vele veenarbeiders ander werk te verschaffen.

In het nieuws[bewerken | bron bewerken]

Eind 2006 kreeg Tweede Exloërmond verdere bekendheid door de verkrachting en moord op de 12-jarige inwoonster van dit dorp Suzanne Wisman.[2] In oktober 2007 werden de bewoners van het dorp opnieuw opgeschrikt door een soortgelijk incident, een 14-jarig meisje -een vriendinnetje van Suzanne- werd ontvoerd en verkracht. Buurtbewoners verhinderden erger toen zij alarm sloegen. Voor de moord op Suzanne werd Nederlander Henk van D. in 2008 in hoger beroep tot 30 jaar cel met TBS veroordeeld. Duitser Hans R. werd voor de verkrachting van de 14-jarige Amber in 2009 in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel, nadat was gebleken dat hij in Duitsland in 1986 ook al was veroordeeld voor twee gevallen van verkrachting en een geval van doodslag.

Exloërmond in de literatuur[bewerken | bron bewerken]

In de roman De donkere kamer van Damokles (1958) schreef Willem Frederik Hermans over het fictieve Vijfde, Zesde en Achtste Exloërmond. In een kamp in de laatstgenoemde plaats kwam het hoofdpersonage Henri Osewoudt om het leven.

Bekende personen[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]