Groenoordhallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Groenoordhallen
De Groenoordhallen anno 2009
De Groenoordhallen anno 2009
Plaats Leiden
Bouwjaar 1968
Geopend 1969
Afgebroken 14 januari 2010
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Groenoordhallen was een complex van evenementenhallen in de Nederlandse stad Leiden, dat in 2012 plaats maakt voor de bouw van een nieuwe woonwijk.

Het complex had een lange geschiedenis als multifunctionele locatie voor veemarkten, concerten, sportevenementen en beurzen.

Locatie[bewerken]

De Groenoordhallen lagen in de wijk Groenoord in Leiden-Noord tussen de Willem de Zwijgerlaan en de IJsselmeerlaan, de toegangsweg tot de Merenwijk.

Complex[bewerken]

"Groenoordhallen Leiden" was onderdeel van Libéma, een concern dat actief is op het gebied van de recreatie in Nederland. Het complex bestond uit twee multifunctionele hallen, een restaurant en een kleine zaal, die samen onderdak konden bieden aan grote of kleinere evenementen als publieks- of vakbeurzen, concerten en (zakelijke) bijeenkomsten. De "Van der Werfhal" had een oppervlakte van 5800 m². De "Groenoordhal" telde 7600 m². Door de vlakke vloer, de grote ruimte en dito toegangsdeuren was laden of lossen eenvoudig. Door de boogconstructie en een verwarmingsinstallatie was de temperatuur zomer en winter regelbaar.

Geschiedenis[bewerken]

Veemarkt[bewerken]

De Groenoordhal werd gebouwd om onderdak te bieden aan de grote regionale veemarkt die hier vanaf 1969 werd gehouden. Hiervoor werd deze in het centrum van de stad gehouden in het gebied tussen de Beestenmarkt en de Lammermarkt (voor molen de Valk). De MKZ-crisis van 2001 maakte een eind aan de veemarkt in Leiden.

Concerthal[bewerken]

Santana in de Groenoordhallen (1978)

Naast de veemarkt stond de Groenoordhal vooral bekend als concertlocatie waar in het verleden verschillende grote artiesten optraden. Enkele beroemdheden die in de hal te bewonderen waren zijn: Golden Earring, Genesis, U2, The Police, Dire Straits, Iron Maiden, Fleetwood Mac, Queen, Metallica, Santana, Kiss, The Osmonds, André Rieu (met het Strausorkest) en Backstreet Boys.

Beurslocatie[bewerken]

De Groenoordhal werd ook vaak gebruikt als beurslocatie. De Leidato huishoudbeurs was een jaarlijks terugkerend evenement dat zeer bekend was in Leiden en omgeving.

Sporthal[bewerken]

Onder de namen Parker Leiden en Elmex Leiden behaalde BS Leiden meerdere successen in het nationale basketbal in de jaren 70 en 80. Bij grote wedstrijden werd de knusse Vijf Meihal verruild voor de Groenoordhal. Het aantal van bijna 11.000 toeschouwers dat in april 1979 kwam kijken naar een wedstrijd tussen Parker en Nashua Den Bosch is nog altijd een nationaal record.

In 2006 werd er in de Groenoordhallen getennist. Het was een Davis Cup promotie/degradatie duel tussen Nederland en Tsjechië, Nederland verloor met 1-4 en degradeerde naar de Europees/Afrikaanse zone.

In de loop der jaren is zijn de Groenoordhallen ook voor andere sportdoeleinden gebruikt. Zo organiseerde de NKS een jaarlijks terugkerend zaalvoetbaltoernooi in januari en werden er veel schoolsporttoernooien voor onder andere voetbal en handbal gehouden waar basisscholen uit de Leidse regio tegen elkaar uitkwamen.

Sloop[bewerken]

In het midden van 2009 zouden de Groenoordhallen worden gesloopt om plaats te maken voor woningen en bedrijfsruimten. De sloop is hierna even uitgesteld en op 14 januari 2010 officieel van start gegaan. [1] Op 22 februari 2012 is uiteindelijk gestart met de sloop van de Groenoordhallen. Alleen de Eschertoren en een gedeelte van Groenoordplaza zullen blijven staan.

Externe links[bewerken]