Old Grey Whistle Test

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

The Old Grey Whistle Test (kortweg Whistle Test of OGWT) is een voormalig muziekprogramma van de BBC; het liep van 21 september 1971 tot 1 december 1987 en wordt tegenwoordig gezien als voorloper van Later with Jools Holland. Ook haalde het de 33e plaats in een top 100 aller tijden van Britse televisieprogramma's.

Geschiedenis[bewerken]

Old Grey Whistle Test besteedde vooral aandacht aan serieuze bands (dus met weinig glitter en glamour) en liet deze optreden in een kale studio (hoewel er later ook op locatie werd gefilmd). De eerste presentator, Melody Maker-journalist Richard Williams, werd in 1972 vervangen door whispering Bob Harris die bekendstond om zijn fluisterstem, maar ook omdat hij de New York Dolls afdeed als mock rock (vrij vertaald, neprock). Aanleiding voor dat laatste was dat zanger David Johansen een opmerking maakte over de konijnentanden van Harris.

In 1978 nam Annie Nightingale de presentatie over toen het programma de aansluiting met de punkgeneratie dreigde te missen. Punkgroep The Adverts refereerde hieraan door hun optreden in Nightingale's eerste uitzending te openen met de uitspraak "At last the 1978 show" (woordspeling op de comedyserie At Last the 1948 Show). In december 1980 werd Nightingale met de zware taak belast om een uitzending te wijden aan de pas vermoorde John Lennon; niet veel later werd ze vervangen door (beurtelings) Andy Kershaw, David Hepworth, Mark Ellen en Richard Skinner die ook van de partij waren bij Live Aid.

In 1983 verhuisde het programma naar de vroege avond en werd de titel ingekort tot Whistle Test. Al deze verjongingskuren ten spijt bleef het hippie-imago overeind en vier jaar later viel het doek met een oudejaarsuitzending vol archiefbeelden.

Trivia[bewerken]

  • Hoewel een programma met livemuziek werd er in OGWT wel degelijk geplaybackt. Om technische redenen, en ook om alles onder controle te houden, waren de meeste optredens een dag van tevoren opgenomen.
  • Speciaal voor de Japanse groep The Sadistic Mika Band werd het logo op het decor gewijzigd tot The Old Gley Whistle Test.
  • Benny Hill parodieerde het programma als The Old Grey Whistle Tester; de sketch werd uitgezonden op 24 september 1975.
  • Eric Idle (Monty Python) deed dat jaar hetzelfde in een aflevering van Rutland Weekend Television; zo waren er optredens van Toad The Wet Sprocket (waarnaar de Canadese band uit de jaren 90 is vernoemd) en de "morsdode" Stan Fitch.
  • Ook The Fast Show kwam met een persiflage; Jazz Club werd gepresenteerd door de verlegen doch excentrieke Louis Balfour.
  • De vierde aflevering van het tweede seizoen van de comedyserie Father Ted heet The Old Grey Whistle Theft.
  • De band Moloko heeft een videoclip gemaakt die zich zogenaamd afspeelt in een aflevering van OGWT, inclusief aan- en afkondiging van Bob Harris.
  • De BBC heeft drie compilatie-dvd's uitgebracht.