Benny Hill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Benny Hill
Wassen beeld van Hill als Fred Scuttle
Algemene informatie
Geboortenaam Alfred Hawthorne Hill
Geboren 21 januari 1924
Overleden voor 20 april 1992
Land Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1937-1992
Beroep komiek, acteur en zanger
(en) IMDb-profiel
(en) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Alfred Hawthorn Hill (Southampton, 21 januari 1924Londen, voor 20 april 1992), beter bekend als Benny Hill, was een Engels komiek, acteur en zanger.

Hij was vooral bekend van zijn televisieprogramma The Benny Hill Show, dat in 1955 debuteerde. Het programma werd in de loop der jaren verkocht aan meer dan 140 landen en kende een grote populariteit. In 1971 had Hill als zanger een nummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk met "Ernie (The Fastest Milkman In The West)".

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat Hill een baan kreeg in de amusementsindustrie, was hij onder meer melkboer, brugbediener, chauffeur en drummer. Hij veranderde zijn voornaam in Benny, als hommage aan zijn favoriete komiek Jack Benny.

The Benny Hill Show[bewerken | brontekst bewerken]

In 1955 kwam zijn grote doorbraak met The Benny Hill Show, een aaneenschakeling van korte sketches en grappen. In deze sketches is het onderwerp meestal het veroveren van een vrouw, op een slapstickachtige wijze uitgevoerd (vaak door gebruik te maken van het snel vooruit spoelen van de film). Sommige critici vonden het programma vrouwonvriendelijk, maar hij reageerde hierop door te zeggen dat de vrouwen in zijn sketches meestal intelligent waren, terwijl de mannen als dom werden afgeschilderd.

In 1969 verhuisde het programma naar ITV, waar het werd uitgezonden tot 1989. In 1984 won het programma een speciale prijs op het Gouden Roos-festival in Montreux.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Hill was een workaholic. Zijn vriendenkring bestond uit collega's en medesterren uit zijn programma's. Hij was nooit gehuwd. Bekende liefhebbers van zijn werk waren onder meer Charlie Chaplin en Michael Jackson.

Dood[bewerken | brontekst bewerken]

Door overgewicht had hij gezondheidsproblemen. Ondanks adviezen van artsen weigerde hij af te vallen. Hij overleed rond 18 april 1992 terwijl hij televisie keek in zijn flat in Teddington (Londen), waar zijn lichaam op de avond van 20 april werd aangetroffen. Hills vermogen werd na zijn overlijden geschat op tien miljoen pond en werd verdeeld onder familieleden en vrienden. Hij werd begraven in zijn geboorteplaats Southampton. In 1992 probeerden dieven zijn lichaam op te graven, omdat er geruchten waren dat hij begraven was met gouden sieraden.

The Benny Hill Show[bewerken | brontekst bewerken]

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

De cast bestond onder meer uit Henry McGee, Bob Todd en Jackie Wright (het kleine mannetje met het kale hoofd, dat vaak de klappen van Benny Hill opving).

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Het wijsje dat doorgaans als eindmelodie werd gebruikt, heeft als titel Yakety Sax en werd gecomponeerd door de Amerikaanse saxofonist Boots Randolph. Een andere melodie die vaak werd gebruikt, is Mah Na Mah Na van de Italiaanse componist Piero Umiliani (in een medley samen met de melodieën Für Elise van Beethoven en Gimme Dat Ding van het duo The Pipkins). Het liedje Mah Na Mah Na werd vooral in de versie van de Muppets een wereldsucces.

In 2006 verscheen er een video met archiefbeelden.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]