Benny Hill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Benny Hill
Wassen beeld van Hill als Fred Scuttle
Wassen beeld van Hill als Fred Scuttle
Algemene informatie
Land Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Alfred Hawthorn Hill (Southampton, 21 januari 1924 - Londen, 20 april 1992), beter bekend als Benny Hill, was een Engels komiek, acteur en zanger.

Hij was vooral bekend vanwege zijn televisieprogramma The Benny Hill Show. De show debuteerde in 1955. Het programma is in de loop der jaren verkocht aan meer dan 140 landen en kende een grote populariteit. In 1971 had Hill als zanger een nummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk met "Ernie (The Fastest Milkman In The West)".

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat Hill een baan kreeg in de amusementsindustrie was hij onder meer melkman, brugbediener, chauffeur en drummer. Hij veranderde zijn voornaam in Benny, als hommage aan zijn favoriete komiek Jack Benny.

The Benny Hill Show[bewerken | brontekst bewerken]

In 1955 kwam zijn grote doorbraak met The Benny Hill Show, een aaneenschakeling van korte sketches en grappen. In deze sketches is het onderwerp meestal het veroveren van een vrouw, op een slapstick-achtige wijze uitgevoerd (vaak door gebruik te maken van het snel vooruit spoelen van de film). Sommige critici vonden de show vrouwonvriendelijk, maar hij reageerde hierop door te zeggen dat de vrouwen in zijn shows meestal intelligent zijn, terwijl de mannen als dom worden uitgebeeld.

In 1969 verhuisde zijn show naar ITV, waar deze werd uitgezonden tot 1989. In 1984 kreeg de show een speciale prijs tijdens het Gouden Roos-festival in Montreux.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Hill was een workaholic, zijn shows waren zijn leven. Zijn vriendenkring bestond uit collega's en co-stars van zijn shows. Hij was een einzelgänger en is nooit getrouwd geweest. Bekende fans van zijn werk waren onder meer Charlie Chaplin en Michael Jackson.

Dood[bewerken | brontekst bewerken]

Door overgewicht had hij gezondheidsproblemen. Ondanks adviezen van artsen weigerde hij om af te vallen. Hij overleed rond 20 april 1992 alleen in zijn flat in Teddington, Londen. Hij zat in zijn stoel en keek televisie. Zijn producer vond hem en schakelde de politie in. Hills vermogen werd na zijn dood geschat op tien miljoen pond, het werd verdeeld onder familieleden en vrienden. Hij werd begraven in zijn geboorteplaats Southampton. In 1992 probeerden dieven zijn lichaam op te graven omdat er geruchten waren dat hij begraven was met gouden sieraden.

Benny Hill Show[bewerken | brontekst bewerken]

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

De cast bestond onder meer uit:

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De tune die doorgaans op het eind werd gebruikt, als Benny Hill op de vlucht was voor de overige castleden, heeft als titel Yakety Sax en is gecomponeerd door de Amerikaanse saxofonist Boots Randolph. Een andere melodie die vaak werd gebruikt is Mah Na Mah Na van de Italiaanse componist Piero Umiliani (in een medley samen met de melodieën Für Elise van Beethoven en Gimme Dat Ding van het duo The Pipkins). De song Mah Na Mah Na werd vooral in de versie van The Muppets een wereldsucces.

In 2006 verscheen er een video met archiefbeelden.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

rollen


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]