Benny Hill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Benny Hill
Wassen beeld van Hill als Fred Scuttle
Wassen beeld van Hill als Fred Scuttle
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Alfred Hawthorn Hill (Southampton, 21 januari 1924 - Londen, 20 april 1992), beter bekend als Benny Hill, was een Engels komiek, acteur en zanger, vooral bekend vanwege zijn populaire televisieprogramma The Benny Hill Show. De show debuteerde in 1955. Het programma is in de loop der jaren verkocht aan meer dan 140 landen en heeft vele miljoenen kijkers getrokken.

Wat buiten het Verenigd Koninkrijk nauwelijks bekend is, is dat Benny Hill in 1971 als zanger een nummer 1-hit had met "Ernie (The Fastest Milkman In The West)".

Biografie[bewerken]

Voordat Benny Hill een baan kreeg in de amusementsindustrie was hij onder meer melkman, brugbediener, chauffeur en drummer. Hij veranderde zijn voornaam in Benny, als hommage aan zijn favoriete komiek Jack Benny.

The Benny Hill Show[bewerken]

In 1955 kwam zijn grote doorbraak met The Benny Hill Show, een aaneenschakeling van korte sketches en grappen. In deze sketches is het onderwerp meestal het veroveren van een vrouw, op een slapstick-achtige wijze uitgevoerd (vaak door gebruik te maken van het snel vooruit spoelen van de film). Sommige critici vonden de show vrouwonvriendelijk, maar hij reageerde hierop door te zeggen dat de vrouwen in zijn shows meestal intelligent zijn, terwijl de mannen als dom worden uitgebeeld.

In 1969 verhuisde zijn show naar ITV, waar deze werd uitgezonden tot 1989. In 1984 kreeg de show een speciale prijs tijdens het Gouden Roos-festival in Montreux.

Persoonlijk[bewerken]

Hill was een workaholic en had weinig vrienden, maar volgens kennissen en collega's was dit voor hem geen probleem aangezien hij een einzelgänger was. Hij is nooit getrouwd geweest, maar heeft wel driemaal een aanzoek gedaan. Bekende fans van zijn werk waren onder meer Charlie Chaplin en Michael Jackson.

Dood[bewerken]

Vanwege zijn overgewicht kreeg hij gezondheidsproblemen in het begin van de jaren negentig. Ondanks adviezen van zijn artsen weigerde hij om af te vallen. Hij overleed rond 20 april 1992 alleen in zijn flat in Teddington, Londen. Hij zat in zijn favoriete stoel en keek televisie. Zijn producer vond hem en moest via een raam naar binnen klimmen om de politie binnen te laten. Zijn vermogen werd na zijn dood geschat op tien miljoen pond, wat werd verdeeld onder familieleden en vrienden. Hij werd begraven in zijn geboorteplaats Southampton. In 1992 probeerden dieven zijn lichaam op te graven omdat er geruchten waren dat hij begraven was met gouden sieraden.

Benny Hill Show[bewerken]

Cast[bewerken]

De cast bestond onder meer uit:

Muziek[bewerken]

De tune die doorgaans op het eind werd gebruikt, als Benny Hill op de vlucht was voor de overige castleden, heeft als titel Yakety Sax en is gecomponeerd door de Amerikaanse saxofonist Boots Randolph. Een andere melodie die vaak werd gebruikt is Mah Na Mah Na van de Italiaanse componist Piero Umiliani (in een medley samen met de melodieën Für Elise van Beethoven en Gimme Dat Ding van het duo The Pipkins). De song Mah Na Mah Na werd vooral in de versie van The Muppets een wereldsucces.

In 2006 verscheen er een video met archiefbeelden.

Filmografie[bewerken]

rollen


Externe link[bewerken]