Later with Jools Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Later with Jools Holland is een Brits televisieprogramma met hedendaagse muziek, gepresenteerd door Jools Holland. De show ontstond als een spin-off van The Late Show, en loopt sinds 1992 op BBC2 in de laatavondprogrammering, gewoonlijk omstreeks 23u (Britse tijd). Het programma brengt een evenwichtige mix van gevestigde waarden en nieuwe artiesten, zowel solo-artiesten als bands als grotere ensembles.

Het programma wordt getypeerd door zijn muzikale diversiteit en avontuurlijkheid. De artiesten komen zowel uit de populaire als wereldmuziek. Elke show brengt een vijftal artiesten of bands uit uiteenlopende genres, die optreden voor elkaar en voor een klein publiek in de studio. Jools Holland kondigt de nummers aan en interviewt tijdens de uitzending een of meer artiesten. De set van de show heeft een eerder onconventionele opbouw; alle bands zijn opgesteld op een eigen plek in een cirkel, waarbij het publiek de ruimtes tussen de bands opvult. Holland kondigt vanuit het midden geregeld de bands of hun nummers aan en speelt soms een nummer mee op de piano. In het verleden begon de show met een jamsessie, waaraan alle genodigde gasten meededen en met Holland op piano.

Af en toe zijn speciale edities van de show gemaakt, waarin een belangrijke artiest onder de "Later ..."-vlag optreedt. Artiesten zoals R.E.M. in 1998, Oasis in 2000 en Radiohead in 2001 verschenen zo in een speciale show met de titel "Later presents...". De band speelt dan gedurende de volledige één uur durende show. Ondanks de andere naam wordt de show nog steeds door Jools Holland gepresenteerd in een gelijkaardige studioset.

Andere speciale edities worden jaarlijks op oudejaarsavond uitgezonden als Jools Holland's Hootenanny. Stukken die later uit de show werden herhaald, zijn onder de titel A Little Later uitgezonden.

Omwille van Hollands kalme en zelfverzekerde stijl van presenteren, en de verscheidenheid aan muzikale stijlen, wordt de reeks vaak gezien als een gepaste opvolger voor de Old Grey Whistle Test.

DVD-uitgaves[bewerken]

  • Later with Jools Holland- 10 Years Later (2002) (Regio 2)
  • Later with Jools Holland- Hootenanny (2003) (Regio 2)
  • Later with Jools Holland- Later...Louder (2003) (Regio 1 en 2)
  • Later with Jools Holland- Giants (2003) (Regio 2)
  • Later with Jools Holland- Cool Britannia (2004) (Regio 1 en 2)
  • Later with Jools Holland- Hip Hop Soul (2004) (Regio 2)
  • Later with Jools Holland- Cool Britannia 2 (2005) (Regio 2)
  • Later with Jools Holland- Even Louder (2005) (Regio 2)

Verschillende afzonderlijke artiesten hebben één of meer van hun optredens op hun eigen DVD-uitgaves uitgebracht, zoals Björks compilatie van haar optredens in de show op Björk Later en een DVD van Moby gebundeld bij het album Play.

Externe link[bewerken]