Later with Jools Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Later with Jools Holland is een Brits televisieprogramma met hedendaagse muziek, gepresenteerd door Jools Holland. De show ontstond als een spin-off van The Late Show, en loopt sinds 1992 op BBC2 in de laatavondprogrammering, gewoonlijk omstreeks 23u (Britse tijd). Het programma brengt een evenwichtige mix van gevestigde waarden en nieuwe artiesten, zowel solo-artiesten als bands als grotere ensembles. Omwille van Hollands kalme en zelfverzekerde stijl van presenteren, en de verscheidenheid aan muzikale stijlen, wordt de reeks vaak gezien als een gepaste opvolger voor de Old Grey Whistle Test.

Inhoud[bewerken]

Het programma wordt getypeerd door zijn muzikale diversiteit en avontuurlijkheid. De artiesten komen zowel uit de populaire als wereldmuziek. Elke show brengt een vijftal artiesten of bands uit uiteenlopende genres, die optreden voor elkaar en voor een klein publiek in de studio. Jools Holland kondigt de nummers aan en interviewt tijdens de uitzending een of meer artiesten. De set van de show heeft een eerder onconventionele opbouw; alle bands zijn opgesteld op een eigen plek in een cirkel, waarbij het publiek de ruimtes tussen de bands opvult. Holland kondigt vanuit het midden geregeld de bands of hun nummers aan en speelt soms een nummer mee op de piano. In het verleden begon de show met een jamsessie, waaraan alle genodigde gasten meededen en met Holland op piano. Nu dient de jam als afsluiter

Speciale edities[bewerken]

Af en toe zijn speciale edities van de show gemaakt, waarin een belangrijke artiest onder de "Later ..."-vlag optreedt. Artiesten zoals R.E.M. in 1998, Oasis in 2000 en Radiohead in 2001 verschenen zo in een speciale show met de titel "Later presents...". De band speelt dan gedurende de volledige één uur durende show. Ondanks de andere naam wordt de show nog steeds door Jools Holland gepresenteerd in een gelijkwaardige studioset.

Andere speciale edities worden jaarlijks op oudejaarsavond uitgezonden als Jools Holland's Hootenanny. Stukken die later uit de show werden herhaald, zijn onder de titel A Little Later uitgezonden.

25 jarig jubileum[bewerken]

In september 2017 vierde het programma zijn 25-jarig jubileum met speciale uitzendingen; op de digitale zender BBC4 was een Stax-editie te zien waarbij de veteranen van dit label en Britse artiesten als Tom Jones, Beverley Knight en James Morrison zowel apart als samen optraden. Op BBC2 volgden een A tot Z-terugblik en een twee uur lange aflevering vanuit de Royal Albert Hall met optredens van onder meer Foo Fighters, Paul Weller, Van Morrison en Gregory Porter.

DVD-uitgaves[bewerken]

  • Later with Jools Holland- 10 Years Later (2002) (Regio 2)
  • Later with Jools Holland- Hootenanny (2003) (Regio 2)
  • Later with Jools Holland- Later...Louder (2003) (Regio 1 en 2)
  • Later with Jools Holland- Giants (2003) (Regio 2)
  • Later with Jools Holland- Cool Britannia (2004) (Regio 1 en 2)
  • Later with Jools Holland- Hip Hop Soul (2004) (Regio 2)
  • Later with Jools Holland- Cool Britannia 2 (2005) (Regio 2)
  • Later with Jools Holland- Even Louder (2005) (Regio 2)

Verschillende afzonderlijke artiesten hebben één of meer van hun optredens op hun eigen DVD-uitgaves uitgebracht, zoals Björks compilatie van haar optredens in de show op Björk Later en een DVD van Moby gebundeld bij het album Play.

Externe link[bewerken]