Naar inhoud springen

Caro Emerald

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caro Emerald / The Jordan
Caro Emerald in 2013
Algemene informatie
Volledige naam Caroline Esmeralda van der Leeuw
Geboren 26 april 1981Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats AmsterdamBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2009-2022
Genre(s) Jazz, pop
Beroep zangeres, componiste
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Caro Emerald, echte naam Caroline Esmeralda van der Leeuw (Amsterdam, 26 april 1981), is een Nederlandse zangeres. Haar repertoire is voornamelijk Engelstalig. Ze boekte zowel in Nederland als internationaal veel succes met onder meer de single A Night Like This en het album Deleted Scenes from the Cutting Room Floor (2010). Sinds 2022 treedt Van der Leeuw niet meer op als Caro Emerald, maar onder de nieuwe artiestennaam The Jordan.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Met een Nederlandse vader en moeder met een Arubaanse achtergrond groeide van der Leeuw op in De Jordaan en studeerde in 2005 af in de vakken jazz-zang aan het conservatorium in Amsterdam.

Ze zong in de Amsterdamse closeharmonygroep Les Elles en in de Philharmonic Funk Foundation, een 44 man sterk funkorkest. Daarnaast deed ze regelmatig de achtergrondzang bij het Kinderen voor Kinderen-songfestival. Van der Leeuw kreeg op de middelbare school zangles van Jim Gilloffo te Amsterdam. Zelf gaf zij zangles aan de zangschool van Babette Labeij.

Caro Emerald project[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2007 nodigde de Nederlandse producer Jan van Wieringen Van der Leeuw uit om een demo in te zingen op een nummer dat hij aan het produceren was met producer / songwriter David Schreurs. Het nummer, "Back It Up", was geschreven door Schreurs en de Canadese songwriter Vince Degiorgio en was gebaseerd op een hiphopbeat gecreëerd door Robin Veldman en Jan van Wieringen. De jazzy zang van Van der Leeuw werd beschouwd als een "perfecte match" voor het nieuwe nummer. De demo werd gepitcht bij verschillende uitgevers en labels, maar zonder resultaat. Online kreeg de demo wel veel positieve reacties en in april 2007 kreeg van der Leeuw de kans om het nummer live te zingen op de lokale Amsterdamse omroep AT5 onder de artiestennaam "Caro". Ook begonnen radiostations het nummer spontaan te draaien.

Degiorgio, Schreurs, van Wieringen en van der Leeuw beseften dat hun geluid potentieel had en begonnen te werken aan een conceptueel studioalbum met van der Leeuw als "starring artist". Het schrijven begon in de zomer van 2008 met de mix van "Back It Up", jazz uit de jaren 30 tot 50, easy listening, Latin, gecombineerd met aanstekelijke hiphop- en dance beats als model. Met een op samples gebaseerde aanpak, maar met live-instrumentatie, putten de schrijfsessies uit een breed scala aan invloeden, waaronder bekende en minder bekende muzikanten, personages en met name films uit de jaren 40 tot 60. Van der Leeuw's eigen vocale inspiraties waren onder andere The Andrews Sisters, Billie Holiday en Sarah Vaughan. De gebruikelijke methode was dat Schreurs de muzikale basis legde voor nummers, waarna hij samenkwam met songwriter en tekstschrijver Degiorgio om er volledige songs van te maken. De demo's werden door Degiorgio ingezongen in de stijl zoals het nummer bedoeld was. De melodieën en teksten zijn voor een groot deel van de hand van Degiorgio. Ook van der Leeuw schreef mee aan verschillende nummers op het album en van Wieringen co-creëerde de muziek voor "The Other Woman" en "Dr Wanna Do". Schreurs en Degiorgio worden op het album gecredit als "Creative Directors" voor hun sturende rol bij de creatie van de sound, de uitstraling, maar ook het artwork en de video's rondom het project.

De eerste single Back It Up werd op 6 juli 2009 uitgebracht op Grandmono Records, een eigen label opgericht door Schreurs, van Wieringen en van der Leeuw om hun eigen muziek uit te brengen. "Back It Up" werd direct opgepikt en was 3FM Megahit in week 32. Caro Emerald werd benoemd tot serious talent door 3FM. Ook was Back It Up de meest gedraaide Nederlandse plaat op 3FM in 2009, waarvoor de Schaal van Rigter werd uitgereikt.

Deleted Scenes from the Cutting Room Floor[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste Caro Emerald album 'Deleted Scenes From The Cutting Room Floor' kwam tot stand in de periode april 2008 - januari 2010. In november 2008 schreven Degiorgio en Schreurs in Toronto zeven nieuwe nummers voor het album. Tijdens deze schrijfsessie lieten zij zich vooral inspireren door films uit de jaren '50, waardoor een duidelijk concept voor het album ontstond. Daarna gingen Schreurs en van Wieringen in de studio aan de slag om de nummers uit te werken. Om een eigen, unieke sound te creëren namen ze veel verschillende lagen op en organiseerden ze low budget opnamesessies met bevriende muzikanten uit Nederland en Engeland. Deze opnames werden vervolgens weer bewerkt en gebruikt als samples. Ook werd DJ Kypski benaderd voor scratch effecten. Door de arrangementen en producties laag voor laag op te bouwen ontstond een heel coherent eigen geluid. In januari 2009 kwam Degiorgio naar Amsterdam om nog enkele songs te schrijven, en in augustus 2009 schreven Schreurs en Degiorgio een laatste nummer voor het album, A Night Like This (song). Dit nummer werd in december 2009 de tweede single.

29 januari 2010 kwam het album Deleted Scenes from the Cutting Room Floor uit in Nederland. Het belandde direct op de eerste plaats in de Album Top 100.[1] De week ervoor stond A Night Like This op de eerste plaats in de single charts.

Uiteindelijk bleef het album 30 weken op de eerste plaats staan, waarmee het diverse nationale en internationale chart records verbrak. Deleted Scenes from the Cutting Room Floor werd het langst genoteerde chartalbum allertijden van Nederland.

Op 15 mei 2010 werd de single That Man uitgebracht. Op 15 oktober 2010 volgde de single Stuck.

Op 3 december 2010 ontving van der Leeuw in De Wereld Draait Door een onderscheiding voor de verkoop van 200.000 exemplaren van Deleted Scenes from the Cutting Room Floor. In december 2011 werd het album 6x platina. Ironisch genoeg mochten Schreurs, van der Leeuw en van Wieringen deze awards aan zichzelf uitreiken, omdat ze hun muziek nog steeds uitbrachten op het eigen label Grandmono.

In het Verenigd Koninkrijk bereikte het album de vierde plaats en bleef het acht weken in de top 10. Het kreeg de platina status, met meer dan 360.000 verkochte exemplaren. Op 14 april keerde Deleted Scenes from the Cutting Room Floor terug in de Britse album top 20, na een liveconcert voor BBC Radio 2 en het vele afspelen van single Tangled Up op diezelfde zender. In de 67e week steeg het nummer naar 12 en de week daarna naar 11.

Ook in andere delen van Europa werd het album een succes: in Duitsland werden het album en A Night Like This beide met platina bekroond (280.000+ en 340.000+ verkocht), in Polen werd het zes keer platina, in Italië kreeg Back It Up een gouden plaat en in Oostenrijk stond A Night Like This op nummer 1. Het album is in totaal 1.200.000 keer verkocht en is in april 2012 opgenomen in de Klassieke Albums van Nederland.

Stemproblemen[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2011 werd een poliep op een van haar stembanden gevonden die operatief verwijderd moest worden. Hierdoor moesten geplande optredens bij onder andere De Vrienden van Amstel LIVE! worden afgezegd en werd de lancering van de single A Night Like This in het buitenland uitgesteld.[2][3] Ook kon ze daardoor op het Buma Harpen Gala A Night Like This, dat uitgeroepen werd tot beste lied, niet zingen. Jacqueline Govaert verving haar toen. Het eerste optreden dat ze na haar stemproblemen gaf was Campuspop bij de UT in Enschede op 10 juni 2011.

Britse tournee 2012[bewerken | brontekst bewerken]

Caro Emerald heeft in maart 2012 verschillende optredens gegeven in de Britse steden Birmingham, Londen, Glasgow en Manchester.[4]

The Shocking Miss Emerald[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede album The Shocking Miss Emerald werd in Nederland uitgebracht op 3 mei 2013. Het album kwam binnen op nummer 1 in de Album Top 100. Als eerste single was eerder dat jaar op 18 februari het nummer Tangled Up uitgebracht, geschreven door Schreurs, Degiorgio en Guy Chambers. Tangled Up kwam binnen op nummer 71 in de Single Top 100 en stond een week later op nummer 6, de hoogst behaalde positie. In het Verenigd Koninkrijk kwam The Shocking Miss Emerald op nummer 1 binnen in de UK Albums Chart en behaalde Tangled Up de 11e plaats in de nationale airplay charts.

2015–2022[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2015 werd de single Quicksand uitgebracht. Op 6 maart 2017 heeft Grandmono de ep Emerald Island uitgebracht, met vier nieuwe nummers en twee instrumentale tracks geïnspireerd op het muziekgenre exotica, als onderdeel van de Emerald Island tour.

In 2018 was zij voor het eerst te zien als jurylid in de talentenjacht The Talent Project, uitgezonden door RTL 4.[5] In 2020 verscheen de single Wake Up Romeo. Dit was tevens het laatste onder de naam Caro Emerald uitgebracht werk. Op 31 augustus 2022 maakte Van der Leeuw bekend met haar alter ego Caro Emerald te stoppen. Gedachtegangen en activiteiten om aanvankelijk naast Caro Emerald wat anders te starten begonnen al tien jaar terug.[6]

2022-heden: The Jordan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 februari 2023 bracht Caroline van der Leeuw onder de naam "The Jordan" het album Nowhere Near The Sky uit. Haar nieuwe artiestennaam is vernoemd naar de Amsterdamse wijk de Jordaan waar ze opgroeide.[7] The Jordan is echter al in 2022 van de grond gekomen. Zo stamt de eerste upload op YouTube van The Jordan uit augustus 2022. Het betreft de officiële video van de song The Room.[8]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Leeuw heeft een vriend en twee dochters.[9][10]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Uitreiking Popprijs 2010
Caro Emerald in 2017

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Deleted Scenes from the Cutting Room Floor 29-01-2010 06-02-2010 1(30wk) 176 6x Platina / Bestverkochte album van 2010
Live in Concert at the Heineken Music Hall Amsterdam 17-06-2011 25-06-2011 51 2 met The Grandmono Orchestra / Livealbum
The Shocking Miss Emerald 03-05-2013 10-05-2013 1(3wk) 97 Platina
Emerald Island 2017 01-04-2017 40 2 Ep
MO x Caro Emerald 2017 23-12-2017 52 2 Ep met Metropole Orkest
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Deleted Scenes from the Cutting Room Floor 2010 11-09-2010 23 35
The Shocking Miss Emerald 2013 11-05-2013 31 31

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Back It Up 2009 15-08-2009 12 12 Nr. 13 in de Single Top 100
A Night Like This 2009 26-12-2009 2 26 Nr. 1 in de Single Top 100
That Man 2010 05-06-2010 22 8 Nr. 29 in de Single Top 100
Stuck 2010 13-11-2010 6 19 Nr. 28 in de Single Top 100
Riviera Life 2011 07-05-2011 18 12 Nr. 70 in de Single Top 100
You're All I Want for Christmas 2011 10-12-2011 tip14 - met Brook Benton /
Nr. 26 in de Single Top 100
Tangled Up 2013 02-03-2013 16 13 Nr. 6 in de Single Top 10
I Belong to You 2013 23-11-2013 tip8 - Nr. 99 in de Single Top 100
Quicksand 2015 02-05-2015 tip13 - Nr. 3 in de Single tipparade
Wake Up Romeo 2020 - - - -
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Back It Up 2010 25-09-2010 33 3 Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
A Night Like This 2010 25-12-2010 tip2 - Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Tangled Up 2013 13-04-2013 tip12 -
Liquid Lunch 2013 22-06-2013 tip14 -
One Day 2013 26-10-2013 tip25 -
I Belong to You 2013 28-12-2013 tip81 -

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
A Night Like This - - - - - - - - - - - 22 48 100 155 204 364 529 655 722 1200 1282 1525 1987 1999
Back It Up - - - - - - - - - - - 197 585 668 752 1097 1290 1931 - - - - - - -
Liquid Lunch - - - - - - - - - - - - - - - 1521 1843 - - - - - - - -
Riviera Life - - - - - - - - - - - - 1424 - - - - - - - - - - - -
Stuck - - - - - - - - - - - - 1022 1435 1600 - - - - - - - - - -
Tangled Up - - - - - - - - - - - - - - - 1869 - - - - - - - - -
That Man - - - - - - - - - - - - 605 943 916 1387 1676 - - - - - - - -

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse DVD Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Live in Concert at the Heineken Music Hall Amsterdam 2011 07-05-2011 1(5wk) 82 met The Grandmono Orchestra
BBC in Concert 2013 05-10-2013 2 76

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Caro Emerald van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.