Telly Savalas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Telly Savalas
Telly Savalas in 1973.
Telly Savalas in 1973.
Algemene informatie
Volledige naam Aristotelis (Telly) Savalas
Geboren Garden City (New York), 21 januari 1922
Overleden Universal City (Californië), 22 januari 1994
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Bijnaam Golden Greek
Werk
Pseudoniem Telly Aristoteles Savalas, Telli Savales, Telly Savales
Jaren actief 1950–1994
Beroep acteur, zanger
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Aristotelis (Telly) Savalas (Grieks: Αριστοτέλης (Τέλι) Σαβάλας) (Garden City (New York), 21 januari 1922 - Universal City (Californië), 22 januari 1994) was een Amerikaans acteur en zanger van Griekse komaf.

Telly Savalas werd het meest bekend door zijn rollen in achtereenvolgens de televisieserie Kojak, in de film The Dirty Dozen en als Ernst Stavro Blofeld in de James Bondfilm On Her Majesty's Secret Service.

Ook speelde hij bekende en goede rollen in Battle of the Bulge (1965), Kelly's Heroes (1970), The Marcus-Nelson Murders (1973) en Escape to Athena (1979).

Telly Savalas presenteerde het populaire radioprogramma "Telly's Coffeehouse" begin jaren vijftig. Hij maakte in totaal 122 optredens in speelfilms en tv-series.

Savalas was een goede zanger en liet dit tijdens verscheidene gelegenheden horen. Hij had hits in Nederland met If, Some broken hearts never mend en Lovin' understandin' man. Op 1 oktober 1980 presenteerde hij op de Nederlandse televisie (Veronica, Ned. 2) samen met Ilona Visser de gameshow Het Nationale TV-Fruitspel.

Zijn broer George Savalas (1924-1985) was ook acteur en speelde mee in de serie Kojak als Detective Stavros.

Telly Savalas overleed aan blaaskanker en prostaatkanker, slechts een dag na zijn tweeënzeventigste verjaardag. Op diverse websites staat dat hij geboren is in 1924 en dat hij dus 70 jaar werd.

Trivia[bewerken]

  • Savalas verscheen in nog veel meer producties en debuteerde al in 1959 op tv.
  • Hij trouwde drie keer en kreeg vijf kinderen.
  • Zijn vliegangst heeft hem tijdens zijn carrière meerdere rollen gekost, zoals die van Luke in Cool Hand Luke (1967). De producers hadden geen zin om te wachten op Savalas zijn boottrip vanuit New York en gaven de rol aan Paul Newman.
  • Savalas was een begenadigd pokerspeler.
  • Hij werkte ooit als strandwacht en slaagde er toen niet in het leven van een man te redden. De herinnering hieraan zou Savalas de rest van zijn leven blijven achtervolgen.
  • Hij was betrokken bij een zwaar auto-ongeluk toen hij in het leger zat.

Externe links[bewerken]