Gebruikerservaring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gebruikerservaring (vaak wordt ook wel de Engelse benaming user experience of UX gebruikt) is een term die alle aspecten beschrijft van de ervaring van een gebruiker bij interactie met een product, dienst, omgeving of faciliteit. De term 'gebruikerservaring' wordt meestal gebruikt in verband met het ontwerp van websites of applicaties, maar omvat elke vorm van productinteractie, waaronder niet-digitaal, fysiek gebruik.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruikerservaring speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van producten en diensten. Door de Romeinse ingenieur Vitruvius werden in de oudheid al enkele criteria gedefinieerd van een goede gebruikerservaring, zoals stevigheid (firmitas), bruikbaarheid (utilitas) en schoonheid (venustas).

Gebruikerservaring wordt ook beschreven in de ISO 9241-210. Hier wordt de gebruikerservaring bepaald door de waarnemingen en reacties van een persoon die het gevolg zijn van het gebruik of het verwachte gebruik van een product. Deze omvatten de emoties van de gebruiker, psychologische en fysiologische reacties, verwachtingen en gedrag.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]