Neutraal standpunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Dit artikeltje werpt diverse valse tegenstellingen op. De eerste zin suggereert dat "tegenstanders van de feiten" ergens mee uit de voeten moeten kunnen. De tweede, dat neutraliteit het tegendeel is van bevooroordeeld zijn en dat dat weer hetzelfde is als subjectiviteit. Met andere woorden, oordelen worden hier gelijkgesteld met vooroordelen.
Dit sjabloon is geplaatst op 12 december 2016.
Vraagteken

Een neutraal standpunt (of: neutraal point of view, = NPOV) houdt in dat men probeert ideeën en feiten op een zodanige wijze objectief te presenteren dat zowel voor- als tegenstanders ermee uit de voeten kunnen.

Een niet-neutraal standpunt heet bevooroordeeld of subjectief; hierbij worden al dan niet bewust feiten weggelaten die voor een juiste beoordeling van de materie onontbeerlijk zijn.

Om een neutraal standpunt te realiseren is het dus nodig zaken vanuit verschillende gezichtspunten te belichten (enerzijds, anderzijds...) en alle relevante feiten te noemen. Welke feiten relevant zijn is in veel situaties echter afhankelijk van het paradigma dat men volgt.

Veel historici en filosofen betogen dat in de journalistiek en wetenschappen (met name de geschiedschrijving) de selectie en presentatie (woordkeuze) van feiten altijd binnen een ideologisch of cultureel kader plaatsvindt (standplaatsgebondenheid). Een neutraal standpunt zou volgens hen onmogelijk zijn, en openheid over het standpunt eerlijker dan de pretentie vanuit een neutraal standpunt te kunnen schrijven.

Bijvoorbeeld Wikipedia heeft als doelstelling om informatie zo neutraal mogelijk aan te bieden, en accepteert alleen dit soort bewerkingen. Het schrijven vanuit een zo neutraal mogelijk standpunt is een van de drie grondbeginselen van Wikipedia.

Zie ook[bewerken]