Neutraal standpunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Geplaatst:
12-08-2018

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Een neutraal standpunt houdt in dat men probeert ideeën en feiten op een zodanige wijze objectief te presenteren dat zowel voor- als tegenstanders ermee uit de voeten kunnen.

Een niet-neutraal standpunt heet bevooroordeeld of subjectief; hierbij worden al dan niet bewust feiten weggelaten die voor een juiste beoordeling van de materie onontbeerlijk zijn.

Om een neutraal standpunt te realiseren is het dus nodig zaken vanuit verschillende gezichtspunten te belichten (enerzijds, anderzijds...) en alle relevante feiten te noemen. In de journalistiek is er het principe van hoor en wederhoor.

Welke feiten relevant zijn is in veel situaties echter afhankelijk van het paradigma dat men volgt. Veel historici en filosofen betogen dat in de journalistiek en wetenschappen (met name de geschiedschrijving) de selectie en presentatie (woordkeuze) van feiten altijd binnen een ideologisch of cultureel kader plaatsvindt (standplaatsgebondenheid). Een neutraal standpunt zou volgens hen onmogelijk zijn, en openheid over het standpunt eerlijker dan de pretentie vanuit een neutraal standpunt te kunnen schrijven.

Bijvoorbeeld Wikipedia heeft als doelstelling om informatie zo neutraal mogelijk aan te bieden, en accepteert alleen dit soort bewerkingen. Het schrijven vanuit een zo neutraal mogelijk standpunt is een van de drie grondbeginselen van Wikipedia.

Zie ook[bewerken]