Ribbon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld van een ribbon.

Het ribbon (ook wel bekend als lint) is een element in een grafische gebruikersomgeving dat gebruikt wordt in onder andere Microsoft Office 2007 en later, Microsoft Paint 6.2 en later, Microsoft WordPad 6.2 en later en in enkele Windows Essentials-programma's. De naam werd geïntroduceerd door Microsoft in Office 2007. Andere ontwikkelaars maakten al eerder gebruik van een soortgelijke interface. Het ribbon is een vervanger van de menubalk.

Een ribbon bestaat meestal uit tabbladen, met daarin categorieën die dan weer acties bevatten. Op het tabblad Invoegen is er bijvoorbeeld de categorie Pagina's. In deze categorie staan allemaal mogelijkheden die kunnen worden ingevoegd, die betrekking hebben op pagina's. Kiest de gebruiker bijvoorbeeld Voorblad, dan komen er mogelijkheden tevoorschijn met betrekking op voorbladen.

De introductie werd niet door iedereen als positief ervaren. Sommige gebruikers van eerdere versies van Office konden niet wennen aan de nieuwe interface, ontwikkelaars maakten zich zorgen over patenten. Het neemt meer schermruimte in beslag dan het klassieke menu, maar laat daarentegen wel alle mogelijkheden in één keer zien.

Sinds de introductie bevatten steeds meer programma's van Microsoft het element: Paint en WordPad bevatten sinds Windows 7 het ribbon, Windows Explorer sinds Windows 8 ook. Een API is beschikbaar voor ontwikkelaars om het element in hun programma's te verwerken.