Menu (computerprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld van een menu met sub-menu's.

Een menu in een computerprogramma is een lijst van mogelijkheden die normaal gesproken niet direct zichtbaar is. Het is een onderdeel van de grafische gebruikersomgeving. De uitvoering van menu's kan lichtelijk verschillen tussen diverse besturingssystemen, maar over het algemeen zijn ze vergelijkbaar in functie en omgang.

Onder Microsoft Windows en X Window heeft een venster bovenaan een titelbalk met direct daaronder de menubalk. Bij het Apple Mac OS-systeem bevindt de menubalk zich altijd helemaal bovenaan het scherm, waarbij de beschikbare menu-opties altijd het actieve programma vertegenwoordigen. Vanaf de menubalk kunnen menu's geopend worden. Soms kan een selectie in het menu een submenu openen.

Het RISC OS-systeem is afwijkend, in de zin dat er geen menubalk bestaat zoals bij vooraf genoemde systemen. Met behulp van de Menu-muisknop kan de RISC OS-gebruiker een contextueel menu openen, dus de inhoud van het menu is afhankelijk van waar het menu geopend wordt. Bovenaan dit menu bevindt zich de titelbalk, waarmee tevens het menu versleept kan worden. Net als met andere systemen, kan een RISC OS-menu ook sub-menu's bevatten. Echter waar andere systemen een menu altijd sluiten na een keuze, kan een RISC OS-menu geopend blijven door de Adjust-muisknop te gebruiken. Dit stelt de gebruiker in staat om meerdere menu opties achtereenvolgens te kiezen, voordat het menu zich sluit.

Over het algemeen geldt het volgende:

  • Een menuonderdeel dat op dat moment niet geldig is, wordt in grijs weergegeven.
  • Sneltoetsen voor bepaalde acties worden bij het menuonderdeel erbij geschreven.
  • Wanneer een menukeuze een venster met instellingen zal openen, wordt de tekst van het menuonderdeel gevolgd door drie puntjes.
  • Bij een menuonderdeel wat een submenu zal openen, staat aan de rechterkant een pijltje.

Het kiezen van een programma gebeurt onder Windows vaak met een knop linksonder in het scherm, die het startmenu opent; onder X Window kan dit soms ook, maar het hangt af van welke windowmanager gebruikt wordt. Veel besturingssystemen bevatten ook een vorm van taakbalk op het bureaublad. Met behulp van deze balk kan de gebruiker ook menu's openen om instructies aan programma's te geven.