Revit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Autodesk Revit is een Building Information Modeling-programma van Autodesk dat draait op Microsoft Windows.

Het programma maakt het mogelijk tekeningen te maken op basis van parametrische modellen. Building Information Modeling (BIM) verschilt van Computer Aided Design (CAD) omdat er een intelligent parametrisch 3d-model gecreëerd wordt, waar op diverse methoden data uit te genereren valt. Ook kan deze data uitgewisseld worden met externe tools waarmee het model eventueel aangepast kan worden. Een wijziging van het model wordt direct op alle gerelateerde plaatsen doorgevoerd. De hele presentatie van het model blijft dus actueel.

Een BIM-model kan bovendien informatie bevatten voor verschillende disciplines en voor verschillende bouwfasen (van concept t/m de sloop). Dit is mogelijk door de onderliggende relationele database-architectuur, welke door de ontwikkelaars parametric change engine genoemd wordt.

Op het moment zijn er 3 versies beschikbaar (Revit Architecture/Structure/MEP 2013). Tevens wordt het programma gebundeld met Autocad aangeboden als Suite. Sinds 29 september 2008 is voor 'subscription'-gebruikers het programma ook beschikbaar voor 64-bit systemen. Deze omgeving presteert beter qua snelheid en de hoeveelheid adresseerbaar geheugen is niet meer beperkt, waardoor groter modellen mogelijk zijn.

Revit-producten[bewerken]

Momenteel is Revit voor verschillende disciplines in de bouw leverbaar in 3 varianten:

  • Revit Architecture, voor het bouwkundige ontwerp
  • Revit Structure, voor de constructie
  • Revit MEP, voor de installatiesystemen

Geschiedenis[bewerken]

31 oktober 1997 werd in Massachusetts (USA) 'Charles River Software' opgericht door enkele medewerkers van de firma PTC (Parametric Technology Corporation). Hun doel was een programma te ontwikkelen dat beter aansloot bij de wensen van architecten. De oorspronkelijke ontwikkelaars van het programma waren Irwin Jungreis en Leonid Raiz. Jean-nic Guet van de firma Bagh gebruikte de engine Parametrics van PTC in die tijd voor het CAD programma Archidesign samen met GOelan. Archidesign werd te vroeg uitgebracht om op tijd Architrion op te volgen. De foutmeldingen van de Parametrics database waren te veel om een werkbaar programma te hebben. Archidesign is dan ook terziele gegaan in juni 1998.

In november 1999 kon een 0.1-versie van het programma gepresenteerd worden en in januari volgde versie 0.2. De firmanaam werd omgedoopt tot 'Revit Technology Corporation'. In april van datzelfde jaar werd versie 1.0 uitgebracht en volgden ook versie 2.0 en versie 2.1. In 2001 werden de versies 3.0, 3.1 en 4.0 uitgebracht en in januari 2002 volgde versie 4.1. Begin april van datzelfde jaar werd de firma voor 133 miljoen US$ overgenomen door Autodesk.[1]

In 2003 werd ook 'Revit Series 1.0' uitgebracht: Een bundeling met AutoCAD, die tegenwoordig als 'Revit Suite' door het leven gaat.

Er volgde een serie aan updates (zie ook de [1] 'Revit Timeline' op AUGI.com), tot dat in 2005 het pakket zich splitste in 'Revit Building 8.1' en 'Revit Structure 1.0'. De naam van 'Revit Building' werd in 2007 omgedoopt tot 'Revit Architecture 2008'. In april 2006 werd voor installatietechnieken 'Revit Systems 1' gelanceerd, wat tegenwoordig bekendstaat als 'Revit MEP'.

Hoe werkt het?[bewerken]

Revit werkt met een database die bestaat uit één enkel bestand. Dit bestand kan door verschillende gebruikers gedeeld worden. Plattegronden, doorsneden, niveaus, legenda en schema's zijn allemaal gerelateerd: een wijziging heeft consequenties op alle plaatsen waar die informatie gepresenteerd wordt.

Het model is opgebouwd uit 3D-elementen met intelligente eigenschappen: materiaalkenmerken, de bouwfase en relaties met andere objecten maken dat mogelijk. Indien gewenst is het ook mogelijk eigen elementen te maken.

Eenmaal gerealiseerd is het vrij eenvoudig het model op vele manieren te presenteren. Voor de presentatie is het ook mogelijk 3D en 2D-informatie toe te voegen, dat gemaakt is met een CAD-programma. Dit is mogelijk door het importeren in een van de volgende bestandsformaten: DWG, DXF, DGN, SAT of SKP.

Wanneer een projectdatabase gedeeld wordt, dan staat het hoofdbestand op de server LAN. Elke gebruiker werkt met een kopie van dit bestand. De gebruikers kunnen hun wijzigingen opslaan in het oorspronkelijke bestand en tevens mutaties door andere gebruikers ontvangen. Door bepaalde onderdelen te reserveren wordt voorkomen dat twee gebruikers gelijktijdig het betreffende onderdeel wijzigen. Indien er sprake is van verschillende disciplines worden de rechten automatisch geregeld. Omdat geclaimde fysische ruimte slechts eenmaal gebruikt kan worden, is het mogelijk te controleren op conflicten met de onderdelen die door anderen zijn toegevoegd.

Revit gebruikt .RVT-bestanden om het BIM-model op te slaan. Parametrische objecten—of het nu 3D-objecten (zoals ramen of deuren) of 2D-objecten betreft—worden families genoemd en worden opgeslagen als .RFA-bestand. Wanneer nodig kunnen deze geïmporteerd worden. Het maken van een family vereist geen programmeerkennis en er zijn diverse bibliotheken beschikbaar.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]