Vectorworks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vectorworks
Ontwikkelaar Vectorworks, Inc. een Nemetschek bedrijf
Recentste versie 2020 
(november 2019)
Besturingssysteem Windows en Mac OS X
Categorie CAD
Licentie Propriëtair EULA
Website www.vectorworks.be
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Vectorworks is een CAD-programma dat wordt gebruikt voor het tekenen, ontwerpen, presenteren en modelleren in 2D en 3D. De software is ontwikkeld door Vectorworks, Inc., een Nemetschek bedrijf, en wordt in de Benelux, Frankrijk, alsook Polen gelokaliseerd en verdeeld door de firma Design Express.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks biedt het volledige gamma van 2D, 3D, productiebeheer en presentatiemogelijkheden voor elke fase van het ontwerpproces.

Naast de traditionele tekengereedschappen, biedt Vectorworks haar gebruikers de mogelijkheid om te tekenen met elementen uit de echte wereld. Het is bv. mogelijk lijnen, bogen en cirkels te schetsen en deze vervolgens aan te vullen met muren en ramen, meubelen en trappen, planten, lichtpunten, en dergelijke. De objecten zijn eenvoudig te bewerken en bevatten automatisch 2D- en 3D-aanzichten. Het is mogelijk 3D-modellen van 2D-tekeningen te maken en vice versa.

Elke vorm - zowel open als gesloten - kan gevuld worden met (verloop)kleuren, lijnarceringen, motieven of afbeeldingen. Ook de transparantie van de grafische vulling en de omtreklijn kan per object worden bepaald.

Met de ingebouwde database en het geïntegreerde rekenblad kunnen materiaallijsten worden afgeleid en prijzen worden berekend.

Uitwisseling[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks kan met andere toepassingen zoals AutoCAD communiceren via DXF/DWG-omzetting. Het programma kan een groot aantal bestandsformaten importeren en exporteren, zoals SketchUp®, Revit, 3DS, Shapefile/SHP, JPG, TIF, EPS, GIF, BMP en PDF. Ondersteuning voor IGS, SAT, en STL zorgt ervoor dat gebruikers 3D-modellen kunnen afdrukken op 3D-printers en snelle prototype-machines.

Rendering[bewerken | brontekst bewerken]

De standaard rendermethode van Vectorworks is OpenGL. Met schetsstijlen zet u de harde lijntekeningen om in zachte, handgeschetste presentaties. Voor meer geavanceerde 3D-rendermogelijkheden is de module Renderworks beschikbaar. Deze plug-in is volledig geïntegreerd in Vectorworks en biedt zowel fotorealistische als artistieke effecten.

Dankzij technologieën zoals interactieve OpenGL, Raytracing, Radiosity en geavanceerde verlichting zijn 3D-scènes bijna niet van echt te onderscheiden.

Scripting[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks bevat een eigen scripttaal, VectorScript. Deze scripttaal laat u toe om gereedschappen op maat te ontwikkelen. VectorScript is qua syntaxis vergelijkbaar met Pascal. Het is eigenlijk een "superset" van de Pascal-scripttaal die de basismogelijkheden van Pascal uitbreidt met een aantal APIs die toegang bieden tot de eigenschappen en functionaliteit van de CAD-motor van Vectorworks.

Modules van het programma[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks Standaard[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks Standaard is de instapmodule van Vectorworks.

Vectorworks Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks Architectuur breidt de instapmodule uit op vier terreinen: tekenorganisatie, projectmanagement, notitiebeheer en extra gereedschappen. Deze module is exclusief ontworpen voor architectuur-professionals en was een van de eerste tekenprogramma's die het BIM-model gebruikte. Het BIM-model stelt gebruikers in staat om binnen Vectorworks tegelijkertijd in 2D en 3D te tekenen.

Vectorworks Architectuur heeft eveneens specifieke gereedschappen voor de interieurontwerper, en een uitgebreide bibliotheek met personages en materialen, maar ook met meubilair, sanitaire en keukentoestellen en veel meer.

Vectorworks Landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Deze module van Vectorworks combineert tekenen in 2D en modelleren in 3D met professionele gereedschappen voor het ontwerpen van tuinen en landschappen. Vooral de plantendatabank en de gereedschappen om planten in de tekening te plaatsen zijn handig. Met deze versie van Vectorworks kunnen ook digitale terreinmodellen (DTM) opgemaakt en bewerkt worden.

Met de Landschap module van Vectorworks kan u GIS shapefiles importeren en exporteren.

Vectorworks Spotlight[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks Spotlight combineert 2D-tekenen en 3D-modelleren met geavanceerde gereedschappen voor lichtontwerp, visualisatie en productie.

Vectorworks Braceworks[bewerken | brontekst bewerken]

De module Braceworks vormt een uitbreiding op Vectorworks Spotlight (en Studio). Ontwerpers uit de evenementensector kunnen Braceworks gebruiken om de belasting van tijdelijke constructies te berekenen, en nagaan of ze overeenstemmen met de geldende bouw- en veiligheidsnormen

Vectorworks Machine Design[bewerken | brontekst bewerken]

Machine Design is een module van Vectorworks voor technische tekenaars en ontwerpers die actief zijn in de machinebouw en de precisiemechanica. Vectorworks Machine Design bevat sectorspecifieke gereedschappen en een uitgebreide bibliotheek met DIN-normelementen die via parameters aangepast en ingesteld kunnen worden.

De module Machine Design werd bij het uitkomen van Vectorworks 2012 geschrapt als uitbreidingsmogelijkheid. Een aantal gereedschappen en commando's zijn nog weerhouden in de Studio versie.

Vectorworks Studio[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks Studio bundelt de mogelijkheden van Architectuur, Landschap, Spotlight, Braceworks en Machine Design. Dit laat u toe om alle ontwerpwerk, presentatiewerk en detailleringswerk in deze verschillende disciplines met één enkel programma te realiseren.

Vectorworks Kast op Maat[bewerken | brontekst bewerken]

Met de Kast Op Maat module ontwerpt u kasten voor keukens, badkamers, winkels, alsook bijvoorbeeld instapkasten. Variaties en aanpassingen van vormen en materialen zijn makkelijk aan te brengen. Er is een uitgebreide bibliotheek met plaatmaterialen en meubelbeslag van bekende fabrikanten.

De tekeningen kunnen later desgewenst geopend worden in de module interiorcad, om daar verder te worden uitgewerkt naar productie toe.

Vectorworks interiorcad[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks interiorcad biedt in één pakket 2D en 3D, automatische en aanpasbare kastelementen, fotorealistische visualisaties en afdrukklare offertes, zaag- en stuklijsten en op de praktijk gebaseerde beslag- en materialenlijsten.

Het is mogelijk om met deze module een bestand te exporteren om hiermee een CNC-machine aan te sturen.

Renderworks[bewerken | brontekst bewerken]

Renderworks is een geïntegreerd visualisatieprogramma voor Vectorworks. Het geeft u een grote controle over het renderproces, het aanmaken en bewerken van texturen. Het resultaat kan zowel een handgeschetst als fotorealistisch beeld opleveren.

Vectorworks Education[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks Education is bestemd voor alle instituten die ontwerpers in de bouwwereld opleiden - en hun studenten. Vectorworks Education bestaat zowel in een scholenversie als in een docenten- en studentenversie. Het is niet mogelijk om een bestand dat is aangemaakt met een Vectorworks Education te openen met de professionele Vectorworksversie. Bij het afdrukken wordt er een watermerk op de bladspiegel toegevoegd. Enkel scholen en universiteiten uitgerust met een recente netwerklicentie kunnen afdrukken zonder watermerk.

Lokalisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks is op dit ogenblik (november 2020) beschikbaar in het Nederlands, Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Noors, Spaans, Portugees en Pools.

De distributeurs van het programma doen meer dan alleen het programma vertalen naar de lokale taal. In de Nederlandstalige versie van Vectorworks is bijvoorbeeld rekening gehouden met raam- en deurkozijnen, die in België en Nederland anders zijn dan in de Verenigde Staten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vectorworks had tot 1999 de naam MiniCAD. Oorspronkelijk was de software ontwikkeld voor het Apple Macintosh-platform door Diehl Graphsoft Inc. (momenteel Nemetschek North America). De eerste Windowsversie verscheen in 1996.

Versie Besturingssysteem Jaar Nieuwigheden
MiniCad 1 Mac 1985 3D-editor, rendering, 27 geometrische primitieven, perspectief.
MiniCad 2 Mac 1986 2D-editor, 15 lagen, ondersteuning voor PICT, onbeperkte zoommogelijkheden, teksten met systeemlettertypen, 8 lijnstijlen, bibliotheek met symbolen.
MiniCad 3 Mac 1987 Openen van meerdere documenten, roteren van teksten, motieven, magnetisch raster, vrije rotatie van objecten.
MiniCad 4 Mac 1988 Dubbele lijn polygoon, bewerken van teksten op elk zoomniveau, algemene verbetering in snelheid.
MiniCad+ 1 Mac 1988 Geïntegreerd rekenblad, symbolenmap, ondersteuning van 256 kleuren
MiniCad+ 2 Mac 1989 Omzetting DXF, exporteren EPS, klik-klik tekenmethode, restrictiepalet, zwevende paletten.
MiniCad+ 3 Mac 1991 Intelligente aanwijzer, gegevensbestand.
MiniCad+ 4 Mac 1993 "Vlieg over"-gereedschap, muurobject, vloeren en daken, 3D-navigatie, secties, hybride objecten 2D/3D, methodebalk.
MiniCAD 5, MiniCad 5 Pro Mac 1994 Aanpasbare schaal en eenheden, polylijnen, bewerken van groepen, onbeperkt aantal lagen en klassen.
MiniCAD 6, MiniCad 6 Pro Mac/Windows 1996 Infopalet, bewerk werkomgeving, PowerPC
MiniCAD 7, MiniCad 7 Pro Mac/Windows 1997 Lichten, automatische muurverbindingen, roterend grid, import/export DWG, export 3DMT, compatibel met Autocad™ 12.
VectorWorks 8, Pro en Architectuur Mac/Windows 1999 Meervoudig ongedaan maken van handelingen, ronde muren, complexe daken, parametrische objecten, rendering QuickDraw 3D (mac) en openGL (Windows). Compatibel met Autocad™ 14.
VectorWorks 9, Pro en Architectuur Mac/Windows 2001 Introductie van RenderWorks, parametrische restricties, NURBS. Compatibel met Autocad™ 2000.
VectorWorks 9.5, Pro en Architectuur Mac/Windows 2002 Mac OS X, 3D Power Pack, IGES import/export. Compatibel met Autocad™ 2002.
VectorWorks 10, Pro, Architectuur, Tuin en Landschap en Spotlight Mac/Windows 2002 Zoomen door middel van de muis, nieuw hulpbronnenpalet, compatibel met Autocad™ 2002.
VectorWorks 10.5, Pro, Architectuur, Tuin en Landschap en Spotlight Mac/Windows 2003 Nieuwe 3D-gereedschappen.
VectorWorks 11, Pro, Architectuur, Tuin en Landschap en Spotlight Mac/Windows 2004 Zichtvensters, SAT-export, versnelling OpenGL 2D, presentatielagen, RenderWorks artistiek, ondersteuning voor meerdere processoren. Compatibel met Autocad™ 2004.
VectorWorks 11.5, Pro, Architectuur, Tuin en Landschap en Spotlight Mac/Windows 2004 Standaardbelichting, schetsstijlen. Compatibel met Autocad™ 2005.
VectorWorks 12, Pro, Architectuur, Tuin en Landschap en Spotlight Mac/Windows 2005 Organisatievenster, navigatiepalet, Quartz-ondersteuning (Mac), GIS-ondersteuning, 3D-personen, verbeterde digitale terreinmodeler (DTM), interactieve doorsneden, stapel ontwerplagen. Compatibel met Autocad™ 2006.
VectorWorks 12.5, Pro, Architectuur, Tuin en Landschap en Spotlight Mac/Windows 2006 Ondersteuning voor de Intel Mac (Universal Binary), Google Earth export, import en export PDF, ondersteuning voor HDRI, unicode.
VectorWorks 2008, Standaard, Architectuur, Interieur, Tuin en Landschap, Spotlight, Machine Design, Studio Mac/Windows 2007 Gebruikersmappen, roteerbaar planzicht, nieuwe bestandsextensie, visualisatiepalet, ondersteuning voor IFC.
Vectorworks 2009, Standaard, Architectuur & Interieur, Tuin & Landschap, Spotlight, Machine Design, Studio Mac/Windows 2008 Implementatie van de Parasolids Engine, uitbreiding van de 2D Restricties met o.a. nieuw dialoogvenster, uitbreiding van het Selectiegereedschap met oplicht-functies, Grijpfocus.
Vectorworks 2010, Standaard, Architectuur, Interieur, Tuin en Landschap, Spotlight, Machine Design, Studio Mac/Windows 2009 DCM (“Dimension Constraint Manager”), uitbreiding van 3D Restricties, Uniforme weergave, Schermvlak en Ontwerplaagvlak, Selecteer Soortgelijke, nieuwe muurobjecten (penant en uitsparing), uitgebreide Trap, Elektrisch Punt & Link.
Vectorworks 2011, Standaard, Architectuur, Interieur, Tuin en Landschap, Spotlight, Machine Design, Studio Mac/Windows 2010 Vlotter tekenen en modelleren in 3D, Verschaalbare symbolen, hulpbronnen Motief en Tekststijl, Getrapte Muur, Muurcomponenten in 3D, gereedschap Vloerplaat, Snedevenster op ontwerplaag, Renderworks met CineRender, ODBC koppeling.
Vectorworks 2012, Standaard, Architectuur, Interieur, Tuin en Landschap, Spotlight, Studio Mac/Windows 2011 X-Ray functie, Automatisch werkvlak, motieven in muur- en vloerplaatstijlen, uitbreiding DWG-compatibiliteit, Bouwlagen, verbeteringen Ruimte-object, gereedschappen Binnenraam of -deur en Raamdecoratie, Georeferentie, gereedschap Heliodon, schaduwen in OpenGL.
Vectorworks 2013, Standaard, Architectuur, Interieur, Tuin en Landschap, Spotlight, Studio Mac/Windows 2012 Samenklapbare klassen, hulpbron Lijnstijl, Herhaal over Oppervlak, schermvullend perspectief, DXF/DWG batch export, Autohybride, Modelbegrenzing, Detailzichtvenster, vernieuwde Plant-dialoog, Niverllering met rechte rand, Afbeeldingen in rekenbladen, Natuurgetrouwe lucht, Renderworks in achtergrond.
Vectorworks 2014, Standaard, Architectuur, Interieur, Tuin en Landschap, Spotlight, Studio Mac/Windows 2013 Vervorm object nieuwe methodes, uitbreiding gebruik van Zwevende coördinatenbalk, Afbeeldingen bijsnijden, Exporteer Ifc XML, Publiceer commando, Wand gereedschap op 2D-objecten, Schuintrekken, Torsen, betere 2D weergave Autohybride, Ifc zones, verbeteringen Dakobject, snellere regeneratie van Ruimteobjecten, Buitenraam of -deur, Snedevenster via Modelbegrenzing, Meetlat op zichtvensters, Niveaubemating, verbeterde weergaves vanuit Geroteerd 2D Planzicht, Wandel door met nieuwe methodes, Grijpen in 3D tijdens OpenGL, X-Ray in 3D, Displacement mapping in Renderworks texturen.
Vectorworks 2015, Standaard, Architectuur, Interieur, Tuin en Landschap, Spotlight, Studio Mac/Windows 2014 64-bits ondersteuning voor Windows, verbeterde draadwerkweergave, vliesgevels, referentiepeilen in bouwlagen, rechthoek-tekenmethode voor muren, COBie in IFC-export, import van STEP en STL, 3D-lijnarceringen, nieuwe OpenGL opties, Renderstijl Artistieke lijnen, Vervorm-gereedschap voor buigen, vernauwen of opzwellen, snijvlak in de Modelbegrenzing, Publiceer commando, Handleiding in HTML-5, nieuwe Spotlight objecten waaronder podia, trappen, en een podiumlift, 3D-navigatie in Vectorworks Nomad, Vectorworks Remote.
Vectorworks 2016, Standaard, Architectuur, Interieur, Tuin en Landschap, Spotlight, Studio Mac/Windows 2015 Marionette voor grafische scripting, import van puntenwolken, Energos (Passiefhuis-berekening), horizontale doorsnede uit de modelbegrenzing, dakcomponenten en -stijlen, uitbreiding Buitenraam of -deurgereedschap, 3D-bewerking van vloerplaten, nieuwe Spotlight objecten (takels, gebogen trussen en podiumdelen), verbeterde Verhardings- en Hellingsgereedschappen, terreinbewerkingsobjecten op meerdere ontwerplagen, Renderworks met lichtbreking, contactschaduw en grastextuur, Teamwerk, integratie van Cloud Services in Vectorworks, import van OBJ- en STL-formaat, export van 3D-PDF, BIM-functies en gebruik van scripts in rekenbladen, Migratie-assistent, paletvergrendeling op Mac OSX, verbeterde weergave van hulpbronnen, modelleren met Subdivision primitieven.
Vectorworks 2017, Standaard, Architectuur, Interieur, Tuin en Landschap, Spotlight, Studio Mac/Windows 2016 Hulpbronnenbeheer, Slagschaduw in 2D, Primaire grijppunten, Irrigatiegereedschappen, Parametrische objectstijlen, Foto-inpassing, Afvloeiing plaat, Structuurelement, Snijvlak op ontwerplaag, Kast op maat, Binnenzichtaanduiding, Afsluiting/Omheining, Gegevensvisualisatie in zichtvensters, Cable Tools, Create Seating Section, Rope & Stanchion Tool, Dimension Tape Tool, Integratie met Vision, Revit import, Webweergave, IFC v4, Import van Cinema 4D texturen, Renderworks voor iedereen, Vectorworks Cloud Services voor iedereen.
Vectorworks 2018, Standaard, Architectuur, Landschap, Spotlight, Braceworks, Studio Mac/Windows 2017 Gebladertegereedschap, Integratie van Kaders en Titelblokken, Bladkaderbeheer, Uitgaven publiceren, Berichtencentrum, Meerdere tekenvensters, rechtstreeks bewerkbare Sneden en Aanzichten, Dakopeningen uitsnijden, verbeterde Dakconstructie, Hoogtelijnen van terreinmodellen bewerken, bredere toepassing van Objectstijlen, verbeterde Rekenbladfunctionaliteit, verbeteringen aan Renderworks, integratie van Vectorworks Remote, Braceworks.
Vectorworks 2019, Standaard, Architectuur, Landschap, Spotlight, Braceworks, Studio Mac/Windows 2018 2D-componenten voor hybride objecten, Gegevenslabels, Horizontale snedevensters en verbeterde Verticale snedevensters, efficiënter teamwerk, verbeteringen aan IFC-gegevensomzetting, terreinoppervlakken modelleren, efficiënter Bladkaderbeheer, Catalogi voor planten, kasten en liften, BIM-gegevens voor architecturale inhoud, nieuwe sjablonen, integratie van AutoTURN Online, vereenvoudigde workflow voor Planten, nieuw Renovatiecommando, afschuining en afronding van ramen en deuren.
Vectorworks 2020, Standaard, Architectuur, Landschap, Spotlight, Braceworks, ConnectCAD, Studio Mac/Windows 2019 Ondersteuning Donkere modus op Mac, live datavisualisatie, uitbreiding GIS-pakket, bewerkgeschiedenis voor volumes en wandobjecten, nieuw Video Camera-gereedschap (Spotlight), verbeteringen aan Braceworks, IFC-abonnementen, nieuwe bibliotheek voor ramen en deuren, Gegevensbeheer, Revit-export, Projectanimaties, Publieksopstelling (met gangpad in Spotlight), Parametergroepen in het Infopalet.
Vectorworks 2021, Standaard, Architectuur, Landschap, Spotlight, Braceworks, ConnectCAD, Studio Mac/Windows 2020 Zwevende Smart Options display, Vectorworks Graphics Module-cache opslaan, snel zoeken in Vectorworks, slimme markeringen, materialen, verbeterde Helling-objecten en Landschapszone, Lighting Device-object, 2D/3D stramienlijnen, Excel import/export, verbeterde Cable tools, verbeteringen 3D-modelleren, Teamwerkserver, verbeteringen hekwerk en balustrades, plaatsen ConnectCAD Device, tabbladen van paletten lostrekken, verbeteringen Audiogereedschap, Verbeterde ConnectCAD-workflow, makkelijker dupliceren, automatische detailleringsgraad voor ramen en deuren, herziening BIM-workflow, Bouwvolumes pro

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]