OpenGL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
OpenGL
Ontwikkelaar Khronos Group
Recentste versie 4.6 
(31 juli 2017)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in C
Categorie Video
Licentie Opensourcelicentie en andere [1]
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

OpenGL (Open Graphics Library) is een bibliotheek die beelden genereert. In plaats van elke pixel apart uit te laten rekenen door de CPU en dit videosignaal naar de grafische kaart te transporteren, worden complete objecten, cameraposities en lichtinstellingen aan de GPU geleverd. De GPU gaat daarna zelfstandig het beeld punt voor punt berekenen en dat beeld wordt uiteindelijk naar de monitor gestuurd. Voorheen werd de grafische kaart enkel gebruikt om het beeld op de monitor te laten verschijnen.

Geschiedenis[bewerken]

OpenGL ontstond in 1992 uit het door Silicon Graphics Inc. ontwikkelde IRIS GL. Het wordt momenteel ontwikkeld door Khronos Group.

Voorbeeld[bewerken]

Om een aantal stuiterende ballen op het scherm te tonen zou een applicatie zonder OpenGL voor alle punten op het scherm (al snel 1,3 miljoen) moeten berekenen of een deel van één van de ballen op die pixel zichtbaar zou zijn. Ook moet gekeken worden welke bal dichter bij de kijker is. Daarna moet er berekend worden welke belichting dat punt ontvangt, zodat de kleur goed is. Daarna kan de pixel verstuurd worden naar de grafische kaart.

Met OpenGL zal een applicatie eerst de camerapositie en de lichtinstellingen doorsturen naar de GPU. Daarna moeten alleen de posities en andere eigenschappen van de ballen naar de GPU gestuurd worden. De GPU zorgt verder voor het grafische rekenwerk. De CPU kan verdergaan met ander rekenwerk.

Gebruik[bewerken]

Toepassingen waar veel gebruikgemaakt wordt van OpenGL zijn simulatoren, CAD (AutoCAD), foto en videobewerkingsprogramma's (Adobe After Effects) en computerspellen waarin regelmatig hele werelden realistisch nagebouwd zijn, maar ook programma's om complexe moleculen te bekijken.

Met behulp van WebGL is het mogelijk 3D-computergraphics weer te geven in een webpagina. OpenGL wordt ondersteund door Google Chrome en Mozilla Firefox.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]