Autodesk 3ds Max

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autodesk 3ds Max
Ontwikkelaar Autodesk Media & Entertainment
Recentste versie 2017 (04. 2016)
Status Actief
Besturingssysteem Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 en Windows 10
Categorie 3D-computergraphics
Licentie Propriëtaire, commerciële software
Website http://www.autodesk.com/3dsmax
Portaal  Portaalicoon   Informatica
De bekende Utah-theepot, gemodelleerd en gerenderd in 3DSMAX

Autodesk 3ds Max (voorheen 3D Studio Max vaak afgekort tot 3DSMAX) is een computerprogramma voor het vervaardigen van 3D ruimtelijke modellen met behulp van vectoren en coördinaten. De gemaakte oppervlaktes kunnen worden bekleed met afbeeldingen (texture mapping) zodat een rechthoekig blok er als een huis uit kan zien.

De geconstrueerde objecten kunnen bij elkaar in dezelfde virtuele ruimte worden geplaatst. Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor het plaatsen van lichtbronnen, het richten van lichtbundels en het beïnvloeden van de mate waarin de beschenen oppervlaktes reflecteren.

Daarnaast kan een virtuele camera met instelbare virtuele lenzen door deze scène worden gestuurd volgens een aan te geven route. Ook de objecten zelf kunnen worden geanimeerd.

De software wordt gemaakt door Discreet, een onderdeel van de firma AutoDesk, die ook AutoCAD op de markt brengt. Door Discreet werd ook een afgeleide van Autodesk 3ds Max uitgebracht: gmax.

Zie ook[bewerken]

Andere 3D-programma's zijn: Maya van ontwikkelaar Autodesk, LightWave van ontwikkelaar Newtek, Cinema 4D van ontwikkelaar Maxon, Modo van ontwikkelaar Luxology, XSI (Softimage) van ontwikkelaar Autodesk en Blender van de Blender Foundation.

Externe links[bewerken]