Montserrat Caballé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Montserrat Caballé

Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc (Barcelona, 12 april 1933) is een Spaanse sopraan en operazangeres.

Biografie[bewerken]

Haar ouders waren bang haar vóór haar geboorte te verliezen en deden de belofte dat als het kind levend en gezond geboren zou worden, zij het zouden vernoemen naar het klooster. De kleine Montserrat zou uitgroeien tot een wereldberoemde zangeres.

In 1964 trouwde Montserrat Caballé met Bernabe Marti, met wie zij een dochter en een zoon kreeg. Haar dochter, ook Montserrat genaamd, maakt inmiddels ook furore als sopraan.

Montserrat Caballé is bij het grote publiek waarschijnlijk vooral bekend door haar samenwerking met rockzanger Freddie Mercury, met wie zij de hit Barcelona scoorde. Dit nummer is als melodie gebruikt voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Voor de finale van de UEFA Champions League in 1999 zong Caballé het nummer live, met een opname van de overleden Freddie Mercury. Maar voor die tijd had zij al ruim haar sporen verdiend.

Zij begon haar carrière met een 12-jarige studie aan het Teatro Liceu te Barcelona en won in 1954 de Liceu gouden medaille. Twee jaar later zong ze bij de Opera van Bazel en bouwde daar een indrukwekkend rollenrepertoire op, van onder meer Tosca, Aïda, Arabella en Salome.

Tussen 1956 en 1965 zong ze bij talloze operahuizen in Bremen, het Teatro alla Scala, Wenen en Lissabon. In 1965 verwierf ze in één klap grote faam door in New York op korte termijn Marilyn Horne te vervangen tijdens een concertuitvoering van Donizetti's "Lucretia Borgia".

Ze werd zo wereldwijd een veelgevraagd zangeres, bekend om haar uitvoeringen van zeldzame Donizetti-opera's en haar vele plaatopnamen. Het "romige" timbre, het onovertroffen volume van haar stem en haar vermogen om een noot zeer zacht te kunnen aanhouden maken haar tot de grootste nog in leven zijnde sopraan van Spanje.

Haar glorieperiode liep van de grote doorbraak mid jaren zestig tot de vroege jaren tachtig. In deze periode was haar carrière een aanschakkeling van een ontzettende diversiteit van rollen. Caballé zong een waaier aan rollen in het Italiaanse repertoire - van Bellini via Rossini over Verdi tot Puccini als in het Duitse -Richard Strauss, Wagner- of het Franse - Meyerbeer. Ook haar minder bekende Mozartvertolkingen genieten aanzien. Hoewel het Italiaanse belcanto-werk een stevige moot van haar rollen innam, liepen deze toch vaak door genres heen, uitzonderlijk zong ze zelfs barokke aria's (vooral uit Handelopera's) om via de al genoemde klassieke en romantische opera zelfs bij liedkunst aan te komen. Daarbij schuwde ze vaak de risico's niet door vaak verbazende interpretaties te geven van rollen die niet de meest voor de hand liggende waren voor haar stemtype. Dit paste ook in de logische evolutie van een topcarrière, waarbij Caballe zoals vele groten van de opera vaak werd uitgenodigd om titelrollen te zingen. Bovendien was haar stem dermate flexibel dat ze dit ook goed aankon. Dit leidt tot markante voorbeelden: waar Caballé in haar vroege carrière prachtige interpretaties zong van de rol van Liu uit Puccini's Turandot, vertolkte ze later op opvallende wijze de titelrol. Tijdens haar topperiode zorgde ze ook voor studio-opnames die nog steeds als referentie gelden.

Toprollen uit deze periode:

 • ADRIANA LECOUVREUR (titelrol, Cilea) - onder meer versie met José Carreras als Maurizio
 • AIDA (titelrol, Verdi) - opname met R. Mutti uit 1974
 • ARMIDA (titelrol, Rossini)
 • CLEOPATRA (Giulio Cesare, Händel)
 • ElISABETH (Tannhäuser, Wagner)
 • ELISABETTA (Don Carlo, Verdi) - onder meer verschillende versies met Placido Domingo als Don Carlo
 • IMOGENE (Il Pirata, Bellini)
 • LEONORA (Il Trovatore, Verdi) - o.a. Orange 1972
 • LIU (Turandot, Puccini) - onder meer versie met Birgit Nilsson uit 1965
 • LUCREZIA BORGHIA (titelrol, Donizetti)
 • MADAMA BUTTERFLY (titelrol, Puccini)
 • MARGUERITE DE VALOIS (les Huguenots, Meyerbeer)
 • MARIA STUARDA (titelrol, Donizetti)
 • NORMA (titelrol, Bellini) - beroemd optreden in Orange 1974
 • SALOME (titelrol, Strauss)
 • TOSCA (titelrol, Puccini)

Montserrat Caballé heeft de carrière van de beroemde tenor José Carreras een duw in de goede richting gegeven door regelmatig met hem te werken. Haar samenwerking in de jaren tachtig met haar bewonderaar Freddie Mercury - met wie zij een hechte vriendschap opbouwde - resulteerde in het opnemen van een album en het verwerven van veel nieuwe fans. Zo bracht zij veel jonge mensen in contact met opera. Tevens maakte zij zarzuela en Spaanse liederen bekend bij een internationaal publiek.

Ondanks het feit dat zij haar hele leven al wordt geplaagd door een zwakke gezondheid, heeft ze haar warmte en goede humeur weten te behouden en zet zij zich in voor goede doelen. Zo vierde zij haar zestigste verjaardag met een benefietrecital in het Parijse Palais Garnier voor de Worldwide Foundation for AIDS Research. Ook is ze sinds 1994 benoemd tot UNESCO goodwill-ambassadeur.

Albums[bewerken]

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17
Barcelona (met Freddie Mercury) 140 134 189 160 186 251 201 180 181 175 241 147 162 105 200 249 296 302 211

Onderscheidingen[bewerken]