Naar inhoud springen

Fat Bottomed Girls

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fat Bottomed Girls
Single van:
Queen
Van het album:
Jazz
A-kant(en) Bicycle Race
Uitgebracht 13 oktober 1978
Soort drager Vinyl 7"
Opname 1977
Genre Hardrock, glamrock
Duur 4:16 (Albumversie)
3:22 (Singleversie)
Label EMI
Schrijver(s) Brian May
Producent(en) Queen en Roy Thomas Baker
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Queen
It's Late
1978
  Bicycle Race/Fat Bottomed Girls   Don't Stop Me Now
1978
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fat Bottomed Girls is een nummer van de Britse rockband Queen en geschreven door gitarist Brian May. Het werd uitgebracht als single in 1978 en stond op het album Jazz. Het is opgenomen met een gitaar gestemd in zogenaamde Drop D-stemming. Hierbij is de laagste snaar een volle toon lager gezet (D in plaats van E).

De tekst gaat erover dat "schoonheid in het oog van de toeschouwer zit", hoewel het nummer te veel humor en seksuele toespelingen bevat om serieus op dit onderwerp in te gaan.

De zang op de albumversie verschilt van de uitvoering zoals Queen die bij optredens deed. Op het album is er alleen een lage harmoniezang (door Brian May). Live verzorgde Roger Taylor ook nog hoge harmoniezang. Het refrein wordt gezongen door May.

De albumversie bevat een fout van May. Door de Drop D-stemming sloeg hij per ongeluk een verkeerd akkoord aan voor het derde couplet, doordat hij op de gewone snaren een barre-akkoord speelde in plaats van de gebruikelijke eenvingerige positionering bij deze afwijkende stemming.

Bij de singleversie (die ook te vinden is op het album Greatest Hits) ontbreken kleine gitaarsolo's tussen de coupletten.

Fat Bottomed Girls is uitgebracht als dubbele A-kant, samen met Bicycle Race. In de tekst van het nummer komt de tekstregel “Get on your bikes and ride” voor, een duidelijke verwijzing naar de andere A-kant. In Bicycle Race zit de tekst “Fat bottomed girls, they'll be riding today, so look out for those beauties, oh yeah” waarmee weer wordt terugverwezen.

De foto van de single bevatte een naaktmodel op een fiets, van achteren gefotografeerd. Dit veroorzaakte veel ophef waardoor latere uitvoeringen een aangepaste foto bevatten waarop een slipje was getekend.

Live-uitvoeringen[bewerken | brontekst bewerken]

Coverversies en parodieën[bewerken | brontekst bewerken]

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
Fat Bottomed Girls -------------------606636776801946 1069
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het nummer werd gebruikt als openingsnummer voor de documentair Super Size Me van Morgan Spurlock uit 2004.
  • Het nummer werd gebruikt in aflevering 40 van de televisieserie Nip/Tuck (tijdens een operatie)