Satellietfoto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietbeeld van Den Helder en het zuiden van Texel.

Satellietbeelden zijn scans van de aarde gemaakt vanuit de ruimte door een kunstmatige satelliet. Ze zijn op een totaal andere wijze gemaakt dan luchtfoto's die vooral vanuit het vliegtuig worden gemaakt.

De eerste satellietbeelden waren wel foto's. Bijvoorbeeld die door de weersatelliet TIROS-I op 1 april 1960.[bron?] De eerste satellietfoto van de maan is gemaakt op 6 oktober 1959 door de Russische satelliet LUNA-3, tijdens een maanmissie.

In 1972 is de Verenigde Staten het Landsat-programma begonnen, een groot programma om beelden van de aarde te verkrijgen, dat nog steeds loopt. Dit programma wordt uitgevoerd door NASA. De satellietbeelden die NASA heeft gemaakt zijn via internet vrij verkrijgbaar. Naast de NASA maken tegenwoordig vele andere nationale of commerciële ruimtevaartorganisaties satellietbeelden van de aarde.

Kleurenspectrum[bewerken | brontekst bewerken]

De apparatuur in de satelliet maakt opnames over het hele kleurenspectrum - niet alleen het zichtbare maar ook in het onzichtbare deel. Dit kleurenspectrum is opgedeeld in verschillende delen. Per deel van het kleurenspectrum wordt een beeld gemaakt. Door de beelden van de verschillende delen van het kleurenspectrum te combineren, worden aspecten zeer goed zichtbaar, zoals water, vegetatie of straling. Ook kan een normaal gekleurd beeld verkregen worden.

Pixelgrootte[bewerken | brontekst bewerken]

De resolutie van de satellietbeelden is enorm toegenomen. Waar in het begin de pixelgrootte van de beelden in de buurt van enkele kilometers lag, is de pixelgrootte van de gemiddelde satellietbeelden nu[(sinds) wanneer?] ongeveer 100 tot 250 m, terwijl de commercieel verkrijgbare satellietbeelden een pixelgrootte hebben van enkele decimeters, en dus vergelijkbaar of soms zelfs beter zijn dan luchtfoto's.

Gebruik van satellietbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Satellietbeelden worden voor vele doelen gebruikt (zie remote sensing):

  • Monitoring van processen op aarde
  • Spionage
  • Wetenschappelijk onderzoek

Door de opkomst van internet zijn er echter ook nieuwe mogelijkheden ontstaan, waaronder ook commerciële. De opvallendste nieuwe aspecten van gebruik zijn de zogeheten web based services, oftewel, diensten door gebruik te maken van internet. Een voorbeeld daarvan is Google Earth waarmee de hele wereld te zien is. Over deze satellietbeelden en luchtfoto's kunnen allerlei andere gegevens worden geplot.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Satellite pictures van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.