Marie François Sadi Carnot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marie François Sadi Carnot, President van Frankrijk

Marie François Sadi Carnot (Limoges, 11 augustus 1837Lyon, 25 juni 1894) was de vierde president van de Derde Franse Republiek van 1887 tot zijn dood.

Carnot was de zoon van de politicus Hippolyte Carnot en een kleinzoon van Lazare Carnot. Hij werd Sadi genoemd naar zijn oom, de wiskundige Sadi Carnot. Carnot volgde de École Polytechnique die hij in 1863 beëindigde als majoor. Vervolgens werd hij benoemd tot hoofdingenieur van het departement Haute-Savoie. In 1871 werd hij volksvertegenwoordiger voor het departement Côte-d'Or en daarna prefect van Seine-Inférieure. Daarna volgden enkele ministerposten, zoals Financiën in 1885.

Toen president Jules Grévy in december 1887 wegens de Wilsonschandalen gedwongen was ontslag te nemen, was Carnots reputatie van integriteit de aanleiding om zich beschikbaar te stellen voor het presidentschap. Hij werd met 616 van de 827 stemmen gekozen. Carnot werd president in een kritieke periode, toen de republiek werd aangevallen door generaal Boulanger, die hij in 1889 verdreef. Het presidentschap van Carnot was populair, met name tijdens de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Het Panamaschandaal berokkende in 1892 veel schade aan de Republiek, maar voor Carnot werd het respect alleen maar groter. Hij overleed op 56-jarige leeftijd als gevolg van een dolksteek door de Italiaanse anarchist Sante Geronimo Caserio. Meteen na zijn dood werd hij in het Panthéon bijgezet, nabij zijn grootvader Lazare Carnot.

Voorganger:
Jules Grévy
President van Frankrijk
1887-1894
Opvolger:
Jean Casimir-Périer
Zie de categorie Sadi Carnot (statesman) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.