École Polytechnique

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige onderwijsinstelling in Montréal, zie École Polytechnique (Montreal).
Huidig gebouw van de École Polytechnique

De École Polytechnique (letterlijk 'polytechnische school') in Parijs is een van de bekendste Grandes écoles van Frankrijk.

De École Polytechnique is opgericht in 1794 en was de meest prestigieuze instelling voor wetenschappelijk onderzoek van Frankrijk. Binnen de École Polytechnique is er onderwijs en onderzoek binnen vakgebieden zoals natuurkunde, wiskunde, informatica, scheikunde en economie. De instelling was oorspronkelijk gevestigd in het Quartier Latin in het centrum van Parijs, maar is in 1976 verhuisd naar de buitenwijk Palaiseau.

De École Polytechnique valt onder de verantwoordelijkheid van het Franse ministerie van Defensie. Het is weliswaar geen militaire academie meer, maar wordt wel nog steeds geleid door een generaal. Ook is er nog veel militair personeel in leidinggevende en administratieve functies.

Aan de École Polytechnique zijn vele internationaal vermaarde wetenschappers verbonden geweest, onder wie André-Marie Ampère, Joseph Fourier, Augustin Jean Fresnel, Joseph-Louis Lagrange, Louis Gay-Lussac, Gustave-Gaspard Coriolis, Jacques Stosskopf en Benoît Mandelbrot.

Dankzij Napoleon heeft de school sinds 1805 het motto "Pour la patrie, les sciences et la gloire" ("Voor het vaderland, de wetenschap en de glorie").

Externe link[bewerken]